fbpx

Η εξέλιξη της Νομικής, κλειδί για τον κόσμο του αύριο!


Αν κάτι χαρακτηρίζει περισσότερο την εποχή μας είναι ο τεράστιος όγκος από δεδομένα που έχουμε να διαχειριστούμε σε καθημερινή βάση, η ραγδαία μετάδοση των πληροφοριών, καθώς και η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων διαφορετικών χωρών και πολιτισμών. Μέσα σε ένα τέτοιο σύνθετο περιβάλλον γεννιέται η ανάγκη διαχείρισης πρακτικών προβλημάτων και εφαρμογής κανόνων δικαίου με τρόπο άμεσο, σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Το στοίχημα ανατίθεται σχεδόν αυτόματα στη νέα γενιά δικηγόρων. Μια γενιά μεγαλωμένη μέσα «στην καρδιά» των τεχνολογικών εξελίξεων, εξοικειωμένη με τα σύγχρονα εργαλεία αλληλεπίδρασης και με μια κοινή κουλτούρα θέασης του κόσμου όπου κάθε τι ιδιωτικό και δημόσιο αναμειγνύονται και αλληλοεπηρεάζονται.

Τι άλλο χαρακτηρίζει αυτή τη νέα γενιά;

Είναι οι επιλογές της: ο νεαρός σπουδαστής δεν θα επιλέξει την επιστήμη του επειδή αυτή αποτελούσε «παράδοση» στην οικογένεια. Θα την επιλέξει γιατί αυτό θέλει, αυτό αγαπάει να κάνει, σε αυτό ονειρεύεται να πετύχει και πλέον μπορεί να τα καταφέρει με ή χωρίς σχετικό background.

Είναι οι ικανότητές της: ο φοιτητής δεν μένει πια προσκολλημένος στην επιστήμη του. Αποκτά την εξειδίκευση που απαιτεί η αγορά εργασίας, όμως, παράλληλα συνεχίζει να «ψάχνεται», να έρχεται σε επαφή και με άλλες επιστήμες, να διατηρεί φρέσκια ματιά, ευελιξία και εν τέλει αμείωτο πάθος.

Είναι ο τρόπος της: έξω από τεράστιες βιβλιοθήκες και ασφυκτικά κοστούμια, ο νεαρός απόφοιτος κρατάει τον κόσμο στο tablet του. Θα βάλει πουκάμισο με αθλητικά και θα πάρει δυναμικά τη θέση του σε start ups που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής, σε κοινωνικούς οργανισμούς που θα βοηθήσουν συνανθρώπους μας, σε οικονομικούς οργανισμούς που θα παίξουν ρόλο στην παγκόσμια κατανομή των πόρων.

Μέσα από τη Νομική Επιστήμη οι νέοι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν αλλαγές που όλοι επιθυμούμε. Αλλαγές όπως ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η βελτίωση των σημείων του συστήματος που μας ταλαιπωρούν, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς του δικηγόρους. Κι αν αυτή η τάση της ανατροπής και του «καινούριου» βγαίνει πιο φυσικά και αβίαστα σε νέους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους, δεν μπορούμε ποτέ να παραβλέψουμε τη συμβολή της παλαιάς γενιάς δικηγόρων. Είναι εκείνοι που με την εμπειρία, την καθοδήγηση και τις συμβουλές τους στηρίζουν τους νέους επιστήμονες και κρατούν ψηλά τα ιδανικά του Δικαίου και της Ηθικής.

Για τους νέους που έχουν το όνειρο και τη δύναμη να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το Πτυχίο Νομικής Ελληνικού Δικαίου, το μοναδικό εκτός Ελλάδας, με διδάσκοντες διεθνούς εμβέλειας  στη νομική εκπαίδευση και έρευνα, σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου όπως:  το Harvard, Cambridge, Oxford, London School of Economics and Political Sciences, Paris II, Aix-Marselle, Tubingen και Munich.

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη και μοναδική αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο. Το πτυχίο Νομικής έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο και αντίστοιχο των πτυχίων των Νομικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων. Διασφαλίζεται έτσι η αντιστοιχία του πτυχίου που κρίνεται από τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύλη των μαθημάτων παραδίδεται στα Ελληνικά και οι ώρες διδασκαλίας είναι αντίστοιχες των ελληνικών νομικών σχολών.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Erasmus οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος των μαθημάτων στις Νομικές Σχολές  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο πλαίσιο περαιτέρω εκπαιδευτικών ενεργειών της Σχολής, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και να επισκεφθούν το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα και στα Ποινικά Δικαστήρια.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αξιολογηθεί από τον QS TOP Universities με τον υψηλότερο δείκτη «5 Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, της Απασχολησιμότητας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Στήριξης των φοιτητών.

[Πηγή]

[Πηγή]

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET