fbpx

Οι κλασικοί τύποι ανθρώπων που συναντάμε κάθε Μ. Παρασκευή στον Επιτάφιο!


Ευκαιρίες ψάχνουν ορισμένοι να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό! Και υπάρχουν καλύτερες από αυτές που χαρίζει το Πάσχα, με τον Επιτάφιο, την Ανάσταση και τα τραπέζια, να δίνουν και να παίρνουν; ΟΧΙΔΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Κάθε χρόνο, είτε βρίσκεσαι στο χωριό να περάσεις ήρεμες (υποτίθεται) γιορτές, είτε μένεις πίσω στην πόλη, θα συναντήσεις κάθε είδος ανθρώπου που έχει έρθει να μοστράρει το υφάκι του και μαζί και το στυλάκι του κάποιες φορές. Με αφετηρία λοιπόν τον Επιτάφιο, ο σκοπός του καθενός παίρνει φωτιά και αναλαμβάνει σιγά σιγά δράση.

Ποια είναι αυτά τα άτομα και τι ζητούν από κάτι τέτοιες συγκεντρώσεις; Για τσέκαρε: 

#1 Η γιαγιά, μα ποια γιαγιά

Η κουτσομπόλα γιαγιά! Εκείνη που νηστεύει όλη τη Σαρακοστή και λοξοκοιτάζει όλους εκείνους που δεν ακολουθούν τα χνάρια της. Η καλή Χριστιανή, που τηρεί πιστά τις παραδόσεις και τις θυσίες που απαιτεί η πίστη της, ωστόσο όταν φτάνει η ώρα της λειτουργίας και βλέπει τόσο κόσμο να καταφθάνει στην εκκλησία (η καλύτερή της), δεν μπορεί να ασχοληθεί άλλο με τα θεία. Αφοσιώνεται στις οικογενειακές ιστορίες του καθενός, τις στυλιστικές του επιλογές και το λάθος δρόμο που πήρε στη ζωή του. Παίρνοντας μαζί στην κατρακύλα κι άλλες άβουλες, ωστόσο το ίδιο κουτοπόνηρες γιαγιάδες, φέρνει την έννοια του κουτσομπολιού σε άλλο επίπεδο. Αλλά δεν μπορούμε να της πούμε τίποτα. Νηστεύει!

#2 Ο κύριος… προέκταση της εκκλησιάς

Εκείνος που ουσιαστικά συμβάλλει περισσότερο στον Επιτάφιο από τους ίδιους τους ανθρώπους της εκκλησίας. Περιμένει όλο το χρόνο τις χριστιανικές αυτές γιορτές, για να βρεθεί ανάμεσα σε πλήθος κόσμου και να μεταδώσει το μήνυμα του Θεού. Πηγαίνει στην ακολουθία πριν αυτή καν αρχίσει, είναι ένας από τους κουβαλητές του Επιταφίου κι επίσης αν ακούσεις μια φωνή να βροντοφωνάζει ψέλνει δυνατά το συνοδευτικό άσμα, μάντεψε σε ποιον ανήκει. Το πάθος του να ‘χαμε και θα πετυχαίναμε πολλά στη ζωή μας…

#3 Ο γύπας

Σιγά μην έλειπε από τέτοια μάζωξη ο τυπάς. Όπου είναι ο πολύς ο κόσμος, είναι κι αυτός. Άλλωστε πώς θα κοζάρει, ή μάλλον πιο σωστά, θα ΤΟΝ κοζάρουν τα κομενάκια; Και για τι κομενάκια μιλάμε! Στολισμένα, βαμμένα, φορώντας τα καλά τους. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να κάνει το συγκεκριμένο άτομο γνωριμίες, από την στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου. Τακτική που ακολουθεί: Πέφτει καταλάθος (και καλά) πάνω στο θύμα του, πιάνει κουβεντούλα, ζητάει τηλεφωνάκι να τα πουν και στην Ανάσταση κι η δουλειά is done. Αν πάλι το θύμα δεν ενδώσει, συνεχίζει περήφανα στο επόμενο. 

#4 Η βασικιά, όπως λένε και στο χωριό

Ή αλλιώς η «έχω μπερδέψει τα μπούτια μου». Γιατί την ονομάζω έτσι; Γιατί η κοπελίτσα μάλλον δεν έχει επίγνωση του πού βρίσκεται, ή συνήθως έχει άλλα σχέδια για τα βράδια της Παρασκευής, εξού και το ντυσιματάκι «πάω για αχαλίνωτο κλαμπινγκ» αντί εκείνου του απλού που συνηθίζει ο κόσμος να φοράει στην εκκλησία. Ωστόσο δεν πειράζει, υγεία! Δεν της κρατάμε κακία, γιατί κι αυτή η καημένη αλλού νόμιζε πως την πήγαιναν, αλλού βρέθηκε.

#5 Ο/η «εγώ για το στόρι ήρθα»

Σε λίγο θα αρχίσουν όλοι αυτοί να δίνουν κι οδηγίες στον υπόλοιπο κόσμο, για να μην πω και στον παπά, ώστε να βγει καλό το μπουμερανγκ! Θα τους ξεφύγει καμια φορά κανένα «πάμε άλλη μια, δε βγήκε ωραίο» και θα γυρίσουν όντως πίσω με τον Eπιτάφιο, μέχρι να βγάλει ένα τίμιο στόρι ο/η τυπάς/τύπισσα!

#6 Ο… επικίνδυνος

Ένα θα σου πω: πρόσεχε τα μαλλάκια σου και μόνο τα μαλλάκια σου! Δε θα πετύχεις περισσότερα περιστατικά εμπρησμών από αυτά που συμβαίνουν κατά τον Επιτάφιο και την Ανάσταση! Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, κυκλοφορούν πολλοί «επικίνδυνοι» εκεί έξω – λογικά το κάνουν επίτηδες αλλιώς δεν εξηγείται – που απειλούν σοβαρά το τριχωτό της κεφαλής σου. Θα πας για καλό σκοπό στην εκκλησία και θα βγεις…κουρεμένη/ος κατακαμμένη/ος.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET