ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Και οι καταλήψεις συνεχίζονται – Σε ποια τμήματα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν κλειστή σχολή!

Στη Φιλοσοφική πάντως ήδη κάνουν λόγο για παράταση του εξαμήνου.

Neopolis Team

21 Νοεμβρίου, 2019

Εκ νέου καταλήψεις αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι σχολών και τμημάτων, καταλαβαίνετε πώς θα βγάλουμε Χριστούγεννα έτσι όπως πάει το πράγμα. Το χειρότερο σενάριο, κι αυτό που δεν θέλει κανένας φοιτητής, είναι να χαθεί το εξάμηνο.

Ήδη στη Φιλοσοφική Αθηνών το εξάμηνο θα παραταθεί, μετά από απόφαση της Κοσμητείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρατείνεται έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, με τις αναπληρώσεις των μαθημάτων να γίνονται την εβδομάδα από 13 έως 17 Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως από τους καθηγητές.

Στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Φυσικό Αθήνας και το Μαθηματικό Αθήνας, συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια τακτική με αυτή που συμβαίνει εδώ και τρεις εβδομάδες (και παραπάνω), δηλαδή την κατάληψη της. Ένα απ’τα αιτήματα, αυτή τη φορά, είναι και το θέμα των μετεγγραφών.

Από την άλλη, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου ψήφισαν αρνητικά για νέα κατάληψη με 240 ψήφους, ενώ στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε έπεσε και… λίγο ξύλο, όταν μία ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Επεισόδια όμως προκλήθηκαν και στη γενική συνέλευση του Παντείου Πανεπιστημίου, όταν άτομα με κράνη και αντικείμενα στο χέρι μπούκαραν στο αμφιθέατρο μπουγελώνοντας φοιτήτρια την ώρα που μιλούσε, ενώ δε δίστασαν να χτυπήσουν φοιτητές που μπήκαν στη μέση, μ’ έναν απ’ αυτούς να καταλήγει στο νοσοκομείο.

Όπως μας περιγράφει φοιτητής που βρισκόταν στη γενική συνέλευση, «άναδρη και τραμπούκικη επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Παντείου».

Συγκεκριμένα όταν μια φοιτήτρια ανέβηκε να μιλήσει άγνωστοι εισέβαλαν στην αίθουσα, την μπουγέλωσαν και την ανάγκασαν να κατέβει. Ακολούθησε κυνηγητό της ίδιας και αλλων φοιτητων που την προστάτευαν εξω απο την αίθουσα. Εκεί και την ίδια και αλλους συμφοιτητές τους χτύπησαν και τους έριξαν κατω. Ακολούθησε αναστάτωση. Η συνέλευση τελικά συνεχίστηκε με απουσία πολλων φοιτητών. Ο σύλλογος με ψήφισμα που κατατέθηκε καταδίκασε σύσσωμος το περιστατικό.

Έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι ξεκάθαρο πια!

Μετά τα επεισόδια, η γενική συνέλευση συνεχίστηκε και αποφασίστηκε διήμερη κατάληψη του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 21/11 και Παρασκευή 22/11.

Παρακάτω οι αποφάσεις των υπόλοιπων Τμημάτων που θα παραμείνουν κλειστά τις επομένες ημέρες:

Φυσικό Αθήνας

 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι την Πέμπτη 21/11 στις 12:00 στα Προπύλαια με κατειλημμένη σχολή και συμμετοχή στο Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων.
 • Κινητοποίηση την Πέμπτη στις 11:00 στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ για το θέμα των μετεγγραφών.
 • Συμμετοχή την Παρασκευή 22/11 στις 9:00 στην κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων για στήριξη και αλληλεγγύη στους διωκόμενους φοιτητές, με κατειλημμένη σχολή.
 • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλούν ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών το Σάββατο 23/11 στις 12:00 στα Προπύλαια.
 • Χαιρετισμός Φοιτητικών Συλλόγων στα Συντονιστικά των εκπαιδευτικών αμέσως μετά.
 • Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις ενόψει της παγκόσμια μέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
 • Προετοιμασία κινητοποίησης ενόψει της συνόδου πρυτάνεων την επόμενη εβδομάδα
 • Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 27/11 13:00 στο αμφ. Ίππαρχος.

Μαθηματικό Αθήνας

 • Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 21/11 και την Παρασκευή 22/11
 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πρυτανεία στις 10:00 για τις μετεγγραφές
 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτη 21/11 στις 12:00 στα Προπύλαια
 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση την Παρασκευή 22/11 στις 9:00 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων για τους συλληφθέντες στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ
 • Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση το Σάββατο 23/11 στις 12:00 στα Προπύλαια
 • Προετοιμάζουμε κινητοποίηση στην επόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων
 • Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27/11 στις 13:00 στο ΑΜΦ21

πρώην ΔΠΠΝΤ

Σε κατάληψη επίσης προχώρησαν οι φοιτητές μετά από ομόφωνη απόφαση, στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Η κατάληψη αρχικώς προγραμματίζεται να διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου, όπου τότε θα συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση.

Οι φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές υπαγόμενοι διοικητικά στο νεοϊδρυθέν Ιστορικό/Αρχαιολογικό ζητούν την άμεση επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ τονίζοντας πως παίρνουν πτυχίο από καταργημένο τμήμα, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαιώμα και χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET