ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

5 καθημερινές συνήθειες που είναι πιθανό να εθιστείς χωρίς να το πάρεις χαμπάρι!

Ο εθισμός είναι καταρχάς μία αρνητικά επιφορτισμένη έννοια. Λέμε ότι είναι κανείς εθισμένος στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στον τζόγο ή στο τσιγάρο, σε πράγματα δηλαδή βλαβερά για εκείνον/η. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραδέχονται τον εθισμό τους όποιος κι αν είναι αυτός. Όλοι μας πάνω κάτω έχουμε εθισμό σε κάποια συνήθεια που ακολουθούμε καθημερινά. Δεν είναι […]

Ο εθισμός είναι καταρχάς μία αρνητικά επιφορτισμένη έννοια. Λέμε ότι είναι κανείς εθισμένος στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στον τζόγο ή στο τσιγάρο, σε πράγματα δηλαδή βλαβερά για εκείνον/η. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραδέχονται τον εθισμό τους όποιος κι αν είναι αυτός. Όλοι μας πάνω κάτω έχουμε εθισμό σε κάποια συνήθεια που ακολουθούμε καθημερινά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά προφανώς, αλλά μερικές άλλες συνήθειες στις οποίες εθίζεσαι καθημερινά, δίχως να το καταλαβαίνεις.

Ορίστε λοιπόν κάποιες καθημερινές συνήθειες που πιθανώς είσαι εθισμένος/η χωρίς να το έχεις πάρει χαμπάρι:

1. Στον ύπνο

Ναι, εννοείται ότι ο ύπνος είναι υπέροχος και ότι θα πρέπει να τον απολαμβάνεις όσες περισσότερες ώρες μπορείς, αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια. Το φυσιολογικό είναι να κοιμάται κανείς 6 με 8 ώρες τη μέρα. Αν κοιμάσαι πολύ περισσότερο, ξεκλέβεις δηλαδή και ώρες για να κοιμάσαι το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, προκύπτουν προβλήματα στην υγεία σου. Το ήξερες ότι για τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα στην πλάτη, οφείλεται ο υπερβολικός ύπνος;

2. Στην καφεΐνη

Μη μου πεις ότι εκπλήσσεσαι… Πόσους καφέδες κατανάλωσες την εβδομάδα που πέρασε; Άσε, δε θέλω να ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι ήταν πολλοί! Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλα ροφήματα να επιλέξεις αντί για καφέ. Smoothies, φυσικούς χυμούς, τσάι ή άλλα που ενδείκνυνται για να σου δώσουν την απαραίτητη ώθηση κι ενέργεια που χρειάζεσαι για να πάρεις μπρος. Η επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης καφέ ημερησίως είναι μόνο 400mg. Συνειδητοποιείς τι σημαίνει αυτό; Ότι εσύ σίγουρα ξεπερνάς κατά πολύ αυτό το ποσοστό. Καιρός να αλλάξει αυτό.

3. Στο σεξ

Το πόσο σεξ θέλει να κάνει κανείς είναι σχετικό. Εξαρτάται από πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Από την όρεξη του ίδιου και του συντρόφου του, από τις αντοχές, από τη φυσική κατάσταση κ.ά. Φυσικά κι είναι πιθανό να εθιστεί κάποιος στο σεξ. Σκέψου μόνο ότι η αίσθηση του σεξ προσιδιάζει πολύ σε αυτή των ναρκωτικών, οπότε μπορεί να αποβεί εθιστικό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αρνητικά ή θετικά του να κάνεις κανείς συνεχώς σεξ, αλλά όπως και να το κάνουμε άνθρωποι είμαστε κι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα όριά μας.

4. Στα ποτά και στα ξενύχτια

Φοιτητής είσαι θα μου πεις και έχεις κάθε δικαίωμα να παρτάρεις και να πίνεις όσο θες. Αν δε διασκεδάσεις άλλωστε τώρα, τότε πότε; Ναι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε λέω να μη βγαίνεις και να μη διασκεδάζεις, αλλά όπως όλα στη ζωή μας έτσι κι αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να ξενυχτάς καθημερινά. Πραγματικά ενώ θεωρώ ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή κι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να τα βγάζει πέρα στη ζωή του όπως νομίζει, λυπάμαι πολύ όλους εκείνους κι εκείνες που εργάζονται τη νύχτα. Κάνουν απίστευτο κακό στον εαυτό τους. Ψυχολογικά και σωματικά. Βγες και πιες μία με δύο φορές τη βδομάδα κι όχι μέρα παρά μέρα.

5. Στα κοινωνικά δίκτυα

Καλά, αυτό κανονικά δεν χρειαζόταν να το σχολιάσω καν. Το WiFi και τα δεδομένα ανοιχτά κάθε μέρα όλη μέρα με εσένα να έχεις καεί στο Instagram και στο Facebook και να κάνεις like μηχανικά από μία στιγμή και μετά δίχως να βλέπεις. Τόσο πολύ σου αρέσει πια να βλέπεις τι κάνουν οι άλλοι; Ή τόσο πολύ θες να επιβεβαιώνεσαι μέσω των likes; Το να ξοδεύει κανείς μία με δύο ώρες τη μέρα να κοινωνικοποιείται με αυτό τον τρόπο και να μαθαίνει τι κάνουν οι φίλοι και γνωστοί του είναι απόλυτα κατανοητό. Όχι όμως και να ξοδεύει ολόκληρη τη μέρα του πάνω από το τηλέφωνο.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET