fbpx

Καθηγητής παίζει μπουνίδια με φοιτητές στο ΑΠΘ, πλέον τίποτα δε μας κάνει εντύπωση!


Μια ωραίίία ατμόσφαιρα ξανά στο ΑΠΘ. Αυτή φορά, καθηγητές και φοιτητές πιάστηκαν στα χέρια γιατί αυτό έλειπε πια απ’τα Πανεπιστημία μας.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε για το γεγονός, 30 φοιτητές των συλλόγων Φιλολογίας, Νομικής και Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής παρουσιάστηκαν χθες στη Πρυτανεία, ζητώντας, μετά από πληροφορία που είχαν, να μάθουν για την κρυφή διενέργεια της Συγκλήτου την περασμένη Κυριακή και τον προγραμματισμό της επόμενης.

Τα αίματα φαίνεται να άναψαν γρήγορα, καθώς όπως καταγγέλουν οι φοιτητές σε σχετική τους ανάρτηση στο o-dromos.blogspot.com, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους ένας καθηγητής έριξε μπουνιά (αγάπης) σε έναν από τους φοιτητές.

Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό βίντεο, το οποίο για ευνόητους λόγους δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Οι φοιτητές με ανακοίνωσή τους ζητούν να παραιτηθεί η πρυτανεία Μήτκα.

«Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας. Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες».

Τώρα, από την πλευρά τους οι καθηγητές καταγγέλουν την ομάδα των φοιτητών, καθώς όπως υποστηρίζουν μπήκε με το έτσι θέλω μέσα στην αίθουσα της Συγκλήτου και άρχισε να λογομαχεί και να βιαιοπραγεί εναντίον των καθηγητών, των αντιπρυτάνεων, ακόμα και του ίδιου του πρύτανη.

Οι Πρυτανικές Αρχές με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως είναι ευτυχές γεγονός που δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ διευκρύνισαν πως το αίτημα των φοιτητών να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού με βάση τη νομοθεσία η Σύγκλητος δεν μπορεί να συνεδριάζει παρουσία τρίτων.

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.

Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος.

Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668).

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.

Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα.»

Όσον αφορά τον… πρωταγωνιστή του συμβάντος, τον καθηγητή δηλαδή του ΑΠΘ που έριξε την μπουνιά στον φοιτητή, δήλωσε πως τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Ο κ. Τοκμακίδης θα προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων, αφού όπως λέει δεν ξέρει ποιος τον χτύπησε.

«Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι».

Και κατέληξε λέγοντας: «Eίμαι σαράντα χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία…».

Από την πλευρά των φοιτητών, ο Ευθύμης Κ. μίλησε στο ΑΠΕ  και δήλωσε ότι στόχος της κινητοποίησής τους ήταν να πιέσουν για την παρουσία τους στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

«Πήγαμε να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία γι αυτό το ζήτημα με ένα πανό εκεί. Όταν άνοιξε η πόρτα της πρυτανείας και προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα υπήρχαν φύλακες από έξω που προσπάθησαν να μας απωθήσουν. Όταν καταφέραμε να μπούμε μέσα εκεί υπήρξε μια πολύ κακή αντίδραση από συγκεκριμένους συγκλητικούς και τον ίδιο τον πρύτανη, οι οποίοι μάλλον έχασαν την ψυχραιμία τους από τη σειρά αυτών των παρεμβάσεων και αντί να προσπαθήσουν έστω για το τυπικό να μας ακούσουν ή να αποχωρήσουν άρχισαν να μας φωνάζουν, να μας βρίζουν, να μας λένε φασίστες και τραμπούκους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή μερικοί από τους καθηγητές του ΑΠΘ προσπάθησαν να τους καταγράψουν σε βίντεο.

«Κάποιοι φοιτητές έβαλαν απλά τα χέρια μπροστά για να εμποδίσουν το βίντεο -δεν χτύπησαν ή ακούμπησαν τους καθηγητές- εκεί κάποιοι καθηγητές συμπεριφέρθηκαν πολύ βίαια μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί και πέταξαν ανθρώπους πάνω σε πόρτες, έσπασε ακόμη και τασάκι. Μάλιστα ένας καθηγητής που προσπάθησε να πάει μέσα στο γραφείο του πρύτανη και να μας βγάλει βίντεο όταν μπήκαν μπροστά συνάδελφοι να τον εμποδίσουν χτύπησε και συμφοιτητή μας με μπουνιά, ενώ οι υπόλοιποι απλά χτυπήθηκαν στα χέρια».

Εμείς πάντως να πούμε με τη σειρά μας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει..

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET