ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητές πανεπιστήμιων: Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα!

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος που συμφωνεί με το άνοιγμα των πανεπιστημίων με τον τρόπο που έγινε.

Neopolis Team

23 Οκτωβρίου, 2021

Οι φοιτητές τελικά δεν είναι οι μόνοι που εντοπίζουν λάθη στον τρόπο που άνοιξαν τα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Δε θα μπορούσαν να είναι οι μόνοι άλλωστε, μιας και οι αστοχίες στη δια ζώσης επαναλειτουργία τους δεν είναι υποκειμενικό θέμα. Είναι η πραγματικότητα που μεταφράζεται στις εικόνες συνωστισμού που συναντάμε καθημερινά (1, 2, 3, 4, 5) στα ΑΕΙ, καθώς και στα κρούσματα σε φοιτητές που συνεχώς αυξάνονται.

Στον πλευρό, λοιπόν, των φοιτητών που έρχονται αντιμέτωποι με τα απροετοίμαστα πανεπιστήμια εδώ και μια-δυο εβδομάδες, είναι και πολλοί καθηγητές που γνωρίζουν επίσης την κατάσταση από πρώτο χέρι. Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε να εκφράσει τις ανησυχίες της μέσω επιστολής προς την Υπ. Παιδείας και τον Υπ. Υγείας, αναφορικά με την κατάσταση στα αμφιθέατρα και τα μέτρα που εφαρμόζονται στη δια ζώσης εκπαίδευση, καθώς και τον κίνδυνο στον οποίο μπαίνουν καθημερινά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Προς Υπουργό Παιδείας κ. Ν.Κεραμέως

Υπουργό Υγείας κ. Θ.Πλεύρη

Κοινοποίηση Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Αξιότιμοι κυρία και κύριε υπουργέ,

Πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (συνεδρίαση 1-10-2021) υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας.

Εκφράσαμε όμως την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους που οριζόντια επιβάλλονται («υποχρεωτικά δια ζώσης διδασκαλία και με τη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες των ΑΕΙ και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα. 

Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021).

Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας.   

Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους.

Θέτουμε λοιπόν και πάλι υπόψη σας τα αιτήματα της από 1-10-2021 απόφασης της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθούν οι κανόνες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προκειμένου:

να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη,

να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET