fbpx

Ο καλύτερος πανεπιστημιακός δάσκαλος για το 2019 είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ!


Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές που έρχεται η κουβέντα στο ΑΠΘ, δεν είναι για καλό. Δε φταίει πάντα το πανεπιστήμιο βέβαια, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του 2οχρονου που εκσπερμάτωσε στην πλάτη της φοιτήτριας, αλλά το ‘χει η μοίρα αυτής της σχολής να μας απασχολεί με άσχημα μαντάτα συνήθως.

Και λέμε συνήθως (αντί για πάντα), γιατί προφανώς έχει και τις καλές στιγμές του, όπως η πρόσφατη νίκη των φοιτητών του σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας, αλλά και την ακόμη πιο πρόσφατη διάκριση του καθηγητή Βασίλη Κάλφα. Κι όμως, εκεί που διαβάζεις για καθηγητές-ντροπή των ελληνικών πανεπιστημίων (1,2,3,4) αποκτάς ξανά ελπίδα, όταν μαθαίνεις ότι υπάρχουν κι εκείνοι που πέρα από το να ζητάνε φακελάκια, ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα τιμηθεί με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στις 13 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00, σε μια τιμητική εκδήλωση. Το βραβείο θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ το έργο του θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόσιος Τάσιος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ομιλία του τιμωμένου με θέμα: «Η φιλοσοφία ως μάθημα».

Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας συνιστά τον μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο Βραβείο από το 1991 για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από Επιτροπή διακεκριμένων Ακαδημαϊκών Δασκάλων και Επιστημόνων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημών. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα μέλος της Επιτροπής αυτής.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Καθηγητή Βασίλειο Κάλφα για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Βραβείο.

Είμαστε περήφανοι για την υψηλή διάκριση του Καθηγητή Βασιλείου Κάλφα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένο με άρτιο επιστημονικό δυναμικό, αφοσιωμένο στην προαγωγή της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Το Αριστοτέλειο είναι το Πανεπιστήμιο της αριστείας, σε όλους τους τομείς, και αυτό πραγματώνεται καθημερινά χάρη στις εργώδεις προσπάθειες όλων των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

Λίγα λόγια όμως για τον τιμώμενο Καθηγητή:

Ο Βασίλειος Κάλφας είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την ιστορία της επιστήμης.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις Εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ διετέλεσε επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε θέματα ανθρωπιστικών επιστημών και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2017 με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης  για τα Φυσικά του Αριστοτέλη (Εκδόσεις Νήσος, 2015).

Έχει δημοσιεύσει δώδεκα βιβλία και πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET