Έρευνες λένε

Έρευνα έδειξε πως όσοι διαβάζουμε Χάρι Πότερ, είμαστε καλύτεροι άνθρωποι!

Οκ, εμείς οι πραγματικοί φαν το αισθανόμασταν και το δηλώναμε, ωστόσο πλέον είναι επίσημο και για τον «έξω κόσμο»: οι λάτρεις του μικρού μάγου, είμαστε καλύτεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας καθιστούν τους ανθρώπους που δηλώνουν «συναισθηματικά δεμένοι» με […]

Νότης Κουτσούκος

13 Αυγούστου, 2018

Οκ, εμείς οι πραγματικοί φαν το αισθανόμασταν και το δηλώναμε, ωστόσο πλέον είναι επίσημο και για τον «έξω κόσμο»: οι λάτρεις του μικρού μάγου, είμαστε καλύτεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας!

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας καθιστούν τους ανθρώπους που δηλώνουν «συναισθηματικά δεμένοι» με τους ήρωες της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, λιγότερο προκατειλημμένους απέναντι σε κοινωνικές μειονότητες.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ψυχολόγων μοίρασε σε μαθητές δημοτικού ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Στη συνέχεια, χώρισε τους ίδιους μαθητές σε δύο υποομάδες. Στην πρώτη δόθηκε ως εργασία η ανάγνωση ουδέτερων σκηνών από τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλιγνκ, όπως για παράδειγμα η αγορά του πρώτου μαγικού ραβδιού από τον Χάρι κ.α. Στη δεύτερη ομάδα, δόθηκαν σκηνές που είχαν να κάνουν με την επίθεση σε «ημίαιμους μάγους», όπως για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός της Ερμιόνης από τον Μαλφόι, ως «λασποαίματη».

Έπειτα από μία εβδομάδα, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν εκ νέου σε ερωτηματολόγιο σχετικό με το προσφυγικό ζήτημα. Μόνο που αυτήν τη φορά, υπήρχε μία διαφορά. Παρόλο που οι μαθητές της πρώτης υποομάδας πέτυχαν τα ίδια αποτελέσματα, αυτοί της δεύτερης αποδείχτηκαν πολύ πιο θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι σε μετανάστες και κοινωνικές μειονότητες. Αυτό συνέβη, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, επειδή η συμπεριφορά του Μαλφόι και των Σλίθεριν γενικότερα, κάνει τους αναγνώστες να ταυτίζονται με τα θύματα κι ασυναίσθητα να δημιουργούν μια «ομπρέλα προστασίας» απέναντι σε παρόμοιες περιπτώσεις συμμαθητών τους κι όχι μόνο.

Το εν λόγω πείραμα συνεχίστηκε και σε τάξεις του λυκείου, όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε άτομα που έχουν διαβάσει Χάρι Πότερ και σε άτομα που δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στον ήρωα των παιδικών μας χρόνων. Και τα αποτελέσματα, ήταν για μία ακόμη φορά εντυπωσιακά. Τα λυκειόπαιδα της πρώτης κατηγορίας, είναι πολύ πιο έτοιμα να αποδεχτούν στον κοινωνικό τους περίγυρο τους γκέι, τους πρόσφυγες, τους έγχρωμους και γενικότερα οποιονδήποτε παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ίδιους.

«Ο Χάρι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις ‘στιγματισμένες’ κοινωνικές ομάδες. Προσπαθεί να κατανοήσει τα μέλη τους, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που περνούν κι εν τέλει, πολεμά για αυτούς και την ελευθερία τους. Στοιχεία που εμφανίζονται έντονα στην κοινωνία του σήμερα. Μια κοινωνία στην οποία εμείς οι καθηγητές, οφείλουμε προωθήσουμε σωστούς κι ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, πραγματικά βοηθά το έργο μας με τον πιο σπουδαίο τρόπο», δηλώνει χαρακτηριστικά η Dr. Loris Vezzali, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μοδένα στη Βορειοδυτική Ιταλία.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET