fbpx

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια όταν επιστρέφουμε σπίτι!


Το θέμα με το πλύσιμο των χεριών έχει πολυσυζητηθεί, οπότε ας ελπίσουμε ότι έχει επίσης εμπεδωθεί και δε χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω κήρυγμα για το πόσο σχολαστικά πρέπει να τα σαπουνίζουμε. Ωστόσο, φυσικά και τα χέρια μας δεν είναι ο μοναδικός στόχος των όποιων ιών και μικροβίων, όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά επιβιώνουν σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όσο και στα ίδια μας τα ρούχα.

Το κινητό για παράδειγμα, σαν καλύτερός μας φίλος που τον έχουμε παντού μαζί μας, μπορεί να μας τη φέρει άσχημα. Ο κορωνοϊός λέγεται ότι επιβιώνει μέχρι και 9 ημέρες πάνω του, οπότε να μερικά κολπάκια να τον εξουδετερώσεις. Η ίδια προσοχή απαιτείται και για τα ρούχα σου όμως. Βγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, στη δουλειά σου ή για χάρη όποιας άλλης εξωτερικής υποχρέωσης έχεις, μπορεί να τηρείς ευλαβικά τους κανόνες πλυσίματος χεριών, αλλά μην ξεχνάς ότι το ίδιο εκτεθειμένο είναι και ό,τι φοράς πάνω σου.

Γενικά λοιπόν, είναι όλες οι καθημερινές μας ενέργειες που απαιτούν παραπάνω προσοχή, γι’ αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε μερικές σχετικές οδηγίες:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με ΜΜΜ μετά την αποβίβαση, απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίησή της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις ή συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού ή τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό ή ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.

14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο, του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά, τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα, πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET