Έρευνες λένε

Η κλιματική αλλαγή στα σοβαρότερα προβλήματα υποστηρίζουν οι νέοι στην Ελλάδα!

Και είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

26 Απριλίου, 2021

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης υπάρχει εδώ και δεκαετίες και συνεχώς μεγαλώνει. Μόλις τα τελευταία χρόνια βλέπουμε έντονα τις συνέπειες να έρχονται στην επιφάνεια, πράγμα που κάνει όλο και περισσότερο κόσμο να πιστεύει στην κρίση που διανύει η Γη και να αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται άμεση αλλαγή στον τρόπο ζωής των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που την κατοικούν.

Κυρίως νέοι, βέβαια, είναι εκείνοι που κοιτάζουν κατάματα το πρόβλημα και δείχνουν πρόθυμοι να βγουν από τη βολή τους και να κάνουν ό,τι απαιτείται για να σώσουν τον πλανήτη και κατ’ επέκταση τον εαυτό τους και τις επόμενες γενιές. Διότι πολλοί κατανοούν την κατάσταση, όχι το ίδιο πολλοί όμως είναι διατεθειμένοι να βγουν από το comfort zone τους και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στη ζωή τους.

Οι νεαρές ηλικίες λοιπόν, σαν πιο ευαισθητοποιημένες σε πολλά θέματα – αλλά και γεμάτες όρεξη να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο – αποδεικνύεται και μέσω έρευνας πως κύριο μέλημά τους είναι η λύση των μεγαλύτερων προβλημάτων, που θα φέρουν ισορροπίες σε όλον τον πλανήτη… κι όχι απλώς στο δικό τους σπίτι.

Η ActionAid παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2020 από την εταιρεία Ipsos, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικίας 15 – 35 ετών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 22.377 συνεντεύξεις, από τις οποίες οι 1.030 διεξήχθηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής λοιπόν, οι νέοι στην Ελλάδα κατατάσσουν στις τρεις πρώτες θέσεις τα προβλήματα της οικονομίας, της φτώχειας και τέλος, της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη όμως, το 72% αυτών συσχετίζει την τελευταία με την οικονομία, θεωρώντας πως εάν στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος, τότε επηρεάζεται αρνητικά κι αυτή.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και η περιβαλλοντική υποβάθμιση που την ακολουθούν, κατέχει τα πρωτεία σαν σοβαρότερο ζήτημα για τους νέους και τις νέες.

Μόλις το 13% πιστεύει πως η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ο όρος «κλιματική μετανάστευση» είναι αρκετά γνωστός στην Ευρώπη, με το 33% να δηλώνει ότι έχει ακούσει πολλά ή αρκετά για τους «κλιματικούς μετανάστες», ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μόλις το 23%. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες νέους (55%) συμφωνούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων.

Ακόμη, 8 στους 10 νέους της χώρας μας δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, όπως επίσης ότι έχουν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης (75%), ενώ το 67% δηλώνει ότι θα συμμετείχε ή έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά.

Ένα είναι το σίγουρο πάντως, πως αν ενωθούν οι φωνές των νέων γενιών, τότε μόνο υπάρχουν ελπίδες να δούμε ένα καλύτερο αύριο!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Τύπος κρατούσε Excel με όσα πλήρωνε για την κοπέλα του, της το έστελνε κάθε μήνα!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Ο Άγιος Βασιλής είναι στο Starfan.gr για να κάνεις το πιο αξέχαστο δώρο σ’ αυτές τις γιορτές!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Απόφοιτος Λυκείου»: Μιλήσαμε με τον Θώμα Ζάμπρα λίγο μετά τη νέα sold out παράστασή του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET