ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

7 υπέροχα πράγματα που οι 20χρονοι έχουν σταματήσει πια να κάνουν όταν επικοινωνούν!

Για όσους βρίσκονται στην αρχή της δεκαετίας των 20, ίσως να μη θυμούνται κάποια εποχή που οι άνθρωποι δεν τσέκαραν κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό τους για μηνύματα, emails και ειδοποιήσεις σε facebook, Instagram, Twitter υπό την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου. Ίσως να μας έρχονται κάποιες αναμνήσεις από το γυμνασιακό μας παρελθόν, αλλά κι […]

Ειρήνη Λι

26 Δεκεμβρίου, 2015

Για όσους βρίσκονται στην αρχή της δεκαετίας των 20, ίσως να μη θυμούνται κάποια εποχή που οι άνθρωποι δεν τσέκαραν κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό τους για μηνύματα, emails και ειδοποιήσεις σε facebook, Instagram, Twitter υπό την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου. Ίσως να μας έρχονται κάποιες αναμνήσεις από το γυμνασιακό μας παρελθόν, αλλά κι αυτές είναι πια αμυδρές. Ακόμα και το να μιλάς στο τηλέφωνο είναι μία «τέχνη» που κινδυνεύει με εξαφάνιση στις μέρες μας.

Ενώ λοιπόν είμαστε όλοι υπέρ της τεχνολογικής προόδου, αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια πολλές φορές να θρηνούμε την απώλεια της πραγματικής κι ουσιαστικής επικοινωνίας, εκείνο το είδος της επικοινωνίας που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Ξέρεις εκείνο το είδος που δεν προϋποθέτει κάποια συσκευή για να παραδώσει τα όσα θέλεις να πεις.

Ορίστε 7 υπέροχα πράγματα που μας προσφέρει η πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία που οι περισσότεροι 20χρονοι έχουν ξεχάσει να κάνουν εξαιτίας της ολοένα αναπτυσσόμενης τεχνολογίας στην εποχή μας:

1. Να κοιτάζονται στα μάτια.

Και προφανώς, δεν εννοώ να κοιτάει ο ένας στα μάτια του άλλου μέσα από την οθόνη του κινητού, επειδή ο δεύτερος ανέβασε μία selfie του στο facebook ή στο Instagram. Εννοώ να κοιτάζονται μέσα στα μάτια, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και συζητούν. Όταν σχεδόν όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μέσω μηνυμάτων, η ουσιαστική επαφή μεταξύ των 20χρονων έχει χαθεί. Ακόμα κι όταν συναντιούνται από κοντά για να πουν τα νέα τους, είναι βέβαιο πως κάποιος από την παρέα θα έχει κολλημένα τα μάτια του στο κινητό, ενώ παράλληλα θα ακούει μηχανικά τη συζήτηση των υπόλοιπων ή ακόμα χειρότερα, στην περίπτωση που είναι δύο τα άτομα, ο ένας συνομιλητής θα νιώθει πως μιλάει μόνος του, αφού δεν θα βρίσκει ανταπόκριση στο βλέμμα του άλλου.

Όταν κοιτάζεις στα μάτια κάποιον, σας συνδέουν πολλά περισσότερα απ’ ότι απλά ακούγοντας τον. Μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματα του, μπορείς να καταλάβεις τις σκέψεις του, εάν προσπαθεί να σου κρύψει κάτι ή αν σου λέει ψέματα. Άλλωστε, λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Κάτι που δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις κοιτάζοντας μία selfie που μόλις σου έστειλαν. Δεν είναι το ίδιο!

2. Να αγγίζονται.

Η γλώσσα του σώματος συνήθως λέει πολλά περισσότερα από αυτά που θέλουμε να πούμε και δίνει ένα άλλο νόημα στα λόγια μας, κάνοντας τα πιο αξιόπιστα κι αληθινά. Χρησιμοποιώντας όμως οι 20χρονοι σε ένα μεγάλο βαθμό την τεχνολογία για να μιλήσουν, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αγγίξουν και να νιώσουν ο ένας τον άλλον. Το να σφίξεις κάποιον στην αγκαλιά σου, να του δώσεις μία ελαφριά αγκωνιά για να του δείξεις κάτι εκείνη την στιγμή ή να τον αγγίξεις λέγοντας του να μην ανησυχεί γιατί θα είσαι πάντα εκεί γι’ αυτόν, είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν μέσω facebook.

epikoinwnia1

3. Να έχουν την πλήρη προσοχή κάποιου.

Φαντάζομαι πως είναι αρκετές οι φορές που έχεις βγει με κάποιον, ο οποίος τσεκάρει συνεχώς το κινητό του είτε για να απαντήσει σε κάθε μήνυμα που του έρχεται είτε για να κοιτάξει τις νέες ειδοποιήσεις του. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις πως δεν έχει πολλή σημασία η παρουσία σου ή πως βρίσκει αδιάφορα τα όσα λες. Στον αντίποδα, κατά πάσα πιθανότητα το έχεις κάνει κι εσύ σε κάποιον άλλον και κάθε φορά που πιάνεις το κινητό σου για να το κοιτάξεις είναι σαν να του λες εμμέσως: «Περίμενε λίγο! Αυτό εδώ είναι πιο σημαντικό από εσένα!».

Σου φαίνεται οικείο όλο αυτό που μόλις περιέγραψα; Και είναι, καθώς για εμάς τους 20χρονους αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Και μπορεί λοιπόν όλη αυτή η κατάσταση να περνιέται από πολλούς ως φυσιολογική πλέον, ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει αγένεια κι ασέβεια. Χωρίς αμφιβολία, όλοι γνωρίζουμε τον Χρυσό Κανόνα: να φέρεσαι στους άλλους, όπως θα ήθελες να σου φέρονται κι εκείνοι. Επομένως, εάν θέλεις αυτός που έχεις απέναντι σου να έχει στραμμένη την προσοχή του σε εσένα, φρόντισε να κάνεις κι εσύ το ίδιο – και να αφήσεις το κινητό σου επιτέλους στην άκρη!

4. Να καλλιεργούν το μυαλό τους με ουσιαστικές συζητήσεις.

Συζητώντας στο chat για διάφορα κουτσομπολιά που εμφανίστηκαν στην αρχική σου σελίδα και για εκείνο το αστείο βίντεο με τη γάτα που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες σίγουρα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, όμως σε καμία περίπτωση δεν σε βοηθά να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Μιλώντας με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε μία ουσιαστική συζήτηση, χωρίς emojis, μισές προτάσεις και νοήματα που χάνονται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με θέματα διαχρονικά, θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, να αναλύσετε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που έχουν όλοι οι 20χρονοι και να καταλήξετε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που θα σου φανούν χρήσιμα και στο μέλλον.

Μετά από μία εις βάθος συζήτηση, ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου, για τον συνομιλητή σου ή πληροφορίες που γενικά αγνοούσες και δεν γνώριζες. Έχεις καταφέρει να κάνεις ποτέ μία τέτοια συζήτηση μέσω μηνυμάτων; Αμφιβάλλω! Από τη μία, δεν μπορούν τα δάχτυλα όλων να γράφουν τα ίδιο γρήγορα κι από την άλλη, είναι τόσο χρονοβόρα διαδικασία που τελικά σε κουράζει κι απλά την αφήνεις στη μέση. Κάνοντας όμως μία συζήτηση από κοντά, κερδίζεις πολλά περισσότερα πράγματα και μειώνεις στο μισό τον χρόνο και την ενέργεια που σπαταλάς για να κάνεις μία παρόμοια συζήτηση μέσω μηνυμάτων.

epikoinwnia2

5. Να φλερτάρουν.

Εντάξει, ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε νιώσει πως η μαγεία του φλερτ έχει εξαφανιστεί εξαιτίας όλων αυτών των απρόσωπων μηνυμάτων και σχολίων, καθώς και των likes που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ερμηνεύσουμε τη σημασία τους και τελικά χάνουμε όλο το νόημα του έρωτα. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που οι μεγαλύτεροι μας, από τους γονείς μέχρι τους παππούδες μας, μας έχουν δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για το πως φλέρταραν οι άνθρωποι στα δικά τους χρόνια κι η αλήθεια είναι πως ακούγεται περισσότερο όμορφο και ρομαντικό απ’ ότι τώρα.

Πόσες φορές έχεις λάβει ένα μήνυμα από κάποιον/α που σε ενδιαφέρει ερωτικά και σκέφτηκες: «Τι μπορεί να σημαίνει αυτό τώρα;». Έπειτα έστειλες στον/στην κολλητό/ή σου: «Μου έγραψε αυτό… Τι μπορεί να σημαίνει; Του/της αρέσω ή απλά έβαλε χαμογελαστή φατσούλα στο τέλος επειδή είναι ευγενικός/ή;». Αλήθεια, δεν είναι προτιμότερο να δεις το δικό του/της χαμογελαστό πρόσωπο από κοντά για να καταλάβεις τι εννοεί; Δεν είναι και τόσο ωραίο να βλέπεις κάποιον/α ρομαντικά και να καταλήγεις με αγωνία κι άγχος για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτά που σου στέλνει. Τα μηνύματα συχνά παρερμηνεύονται και κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται face-to-face.

6. Να μοιράζονται ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματα.

Είναι τρομακτικό μερικές φορές να εξομολογηθείς σε κάποιον τις κρυφές σου σκέψεις και τα πιο απόκρυφα σου συναισθήματα, να βγάλεις από μέσα σου όλα αυτά που σε ανησυχούν και σε προβληματίζουν. Ρισκάρεις την απόρριψη με αυτόν τον τρόπο, καθώς ο άλλος μπορεί να μην εκτιμήσει το γεγονός ότι του άνοιξες την καρδιά σου κι απλά να αδιαφορήσει ή να σε προδώσει. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που οι 20χρονοι προτιμούν να κρύβονται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού και να εκφράζουν αυτά που νιώθουν, ακόμα κι ανώνυμα. Είναι σαν να βάζουν ένα προστατευτικό πλέγμα γύρω τους, ώστε να μην πληγωθούν κι όντως, ακούγεται ευκολότερο από το να κοιτάζεις μέσα στα μάτια κάποιου και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου.

Όμως όσο τρομακτικό και δύσκολο αν φαίνεται, σε ανταμείβει πολύ περισσότερο! Το να λάβεις ένα μήνυμα που λέει: «Σ’ αγαπάω!» δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικό κι ευχάριστο όσο όταν κάποιος σε αγκαλιάζει σφιχτά και σου ψιθυρίζει αυτές τις λέξεις στο αυτί.

epikoinwnia3

7. Να έχουν κάποιον που πραγματικά τους καταλαβαίνει.

Η ενέργεια κι ο χρόνος που ξοδεύεις κατά την επαφή σου με άλλους ανθρώπους όταν αυτή γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, μπορούν πραγματικά να σε ανταμείψουν. Μιλώντας με κάποιον σε προσωπικό επίπεδο σου επιτρέπει να σκάψεις βαθιά μέσα στο μυαλό του και την ψυχή του και να γνωριστείτε καλύτερα μεταξύ σας. Κι όταν οι άνθρωποι σε γνωρίζουν, σε καταλαβαίνουν περισσότερο και σε νιώθουν. Ακόμα κι αν έχετε διαφορές μεταξύ σας, μπορεί να καταλάβετε ο ένας τον άλλον γιατί έχετε περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί που σας βοήθησε να κατανοήσετε ποια τα πλεονεκτήματα, ποια τα μειονεκτήματα, τα πιστεύω, οι προσδοκίες και τα όνειρα του καθενός.

Σίγουρα, η σημερινή τεχνολογία είναι συναρπαστική και σημαντική. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο. Ίσως θα ήταν καλό να προσπαθούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να δούμε πως έμοιαζε τότε να μιλάς πραγματικά με τον άλλον. Μπορεί τελικά να μας αρέσει περισσότερο…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET