ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 φρίκες που τρως στα 20 για τη ζωή σου και είναι πέρα για πέρα φυσιολογικές!

Welcome to adulthood!

Θεωρητικά, η ηλικία των 20 θα έπρεπε να είναι τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια μας, με άπειρες ευκαιρίες να μας περιμένουν εκεί έξω, ανεξαρτησία, διασκέδαση και γενικώς όλα μέλι ζάχαρη. Αντιθέτως όμως, το διάστημα 20-25 μπορεί να χαρακτηριστεί φουλ αγχωτικό! Ένας πανικός μέσα στο κεφάλι μας, μία καθημερινή αμφισβήτηση και μία μόνιμη αίσθηση ότι μένουμε στάσιμοι μας βασανίζουν.

Θες ο καθηγητής που σε έκοψε με 4,5; Θες τα λεφτά που δε μαζεύονται με τίποτα ή η δουλειά που έχεις επιλέξει και δε σε ικανοποιεί; Όλα αυτά και όχι μόνο, παιδεύουν το μυαλουδάκι σου καθημερινά και δε σε αφήνουν να ησυχάσεις. Είναι οι λεγόμενες φρίκες των twenties, για τις οποίες κανείς δε μας είχε προειδοποιήσει. Πίστεψέ με, δεν είσαι ο/η μόνος που νιώθει έτσι, αν σε παρηγορεί αυτό.

Οι παρακάτω ανησυχίες είναι απόλυτα φυσιολογικές και μας βασανίζουν όλους:

«Τι σκατ@ κάνω με τη ζωή μου;»

Και να ‘σαι λοιπόν, κάνοντας την ενήλικη ζωούλα σου, πληρώνοντας τα έξοδά σου με τα δικά σου λεφτά (ή και όχι), πιθανότατα συντηρώντας το δικό σου αμάξι ή ακόμα και σπίτι και παίρνοντας αποφάσεις για το μέλλον σου. Νιώθεις όμως ότι τα πας τόσο καλά; Μμμ…άλλον όχι.

Δεν ξέρεις καν ποιο είναι το επόμενο βήμα στη ζωή σου, ούτε προς το πού να κοιτάξεις και μπορεί από τη μία να σε εξιτάρει σαν feeling, από την άλλη όμως αυτή η αβεβαιότητα σε φοβίζει όσο δεν πάει. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προσπάθειας να πείσεις τους γύρω σου (και μεταξύ μας τον εαυτό σου) ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ στο μυαλό σου επικρατεί μία σύγχυση για το τι θα κάνεις στη ζωή σου, πώς θα το κάνεις και με ποιους. Χαλάρωσε. Τουλάχιστον το 70% των ατόμων περνάει αυτή τη φάση και κανείς δεν τα έχει λυμένα όλα εξαρχής. Welcome to adulthood!

«Γιατί όλοι γύρω μου είναι μες την ανεμελιά και εγώ όχι;»

«Μα καλά, μόνο εγώ γέρασα από τα 20 μου κιόλας; Γιατί όλοι κάνουν ζωάρα εκτός από εμένα;», αναρωτιέσαι συχνά πυκνά. Χελόοοου, προφανώς και δεν ισχύει αυτό φίλε/η μου. Λέγοντας «όλοι γύρω μου», εννοείς το feed σου στα social media, σωστά; Μην πεις όχι, αυτό είναι. Κι αν δεν πιστεύεις εμένα, πίστεψε τις έρευνες που έχουν δείξει ότι το σκρολάρισμα στα σόσιαλ μειώνει την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα χαράς ενός ανθρώπου. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου.

Να είσαι σίγουρος/η ότι οι περισσότεροι έχουν και ευθύνες και δουλειές όπως εσύ, απλά το post στο Insta πρέπει να είναι πιο ελκυστικό. Οπότε όχι, αν έχεις βρει μια πρωινή εργασία και κοιμάσαι από τις 12, δε γέρασες πριν την ώρα σου. Επιπλέον, μην ξεχνάμε πόσες ώρες κάνουμε και εμείς οι ίδιοι μέχρι να βρούμε την «τέλεια» φωτογραφία για να την ανεβάσουμε. Κανείς δεν πρόκειται να ποστάρει την ώρα που τρώει πατατάκια στον καναπέ με λαδωμένο μαλλί και μαύρους κύκλους μέχρι το πάτωμα.

«Θα γνωρίσω ποτέ τον ιδανικό άνθρωπο;»

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το να είσαι single δεν είναι «κατάρα». Μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ευχή, αρκεί να το δεις με σωστό μάτι. Το να βρίσκεται όλη η παρέα σου σε μακροχρόνιες ή περιστασιακές σχέσεις δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κι εσύ το ίδιο ή γενικά ότι κάτι πάει λάθος με εσένα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία για να βρεις τον άνθρωπό σου και το οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι προσεκτικός/ή στην επιλογή σου που θα κάνεις. Αντί λοιπόν να σκας για το πότε θα γνωρίσεις τον έναν/τη μία, επικεντρώσου σε εσένα και στα θέλω σου και θα κερδίσεις πολλά περισσότερα.

«Sooo, η δουλειά των ονείρων μου δεν είναι και τόσο ονειρική τελικά»

Καλησπέρα και καλή βραδιά! Ας το πάρουμε από την αρχή. Καμία, μα καμία δουλειά δε θα είναι στο 100% της αυτό που περίμενες. Ακόμα και να ασχοληθείς με αυτό που σε γεμίζει, θα υπάρξουν μέρες που δε θα είσαι ευχαριστημένος/η και θα αμφιβάλλεις για την επιλογή σου. Λίγο που θα βαρεθείς, λίγο που θα νιώσεις κούραση, πάντως δε θα περνάς amazing αα fantastic ουου καθημερινά! Είναι φυσιολογικό και κατανοητό.

Δεν μπορείς να ξυπνάς κάθε πρωί με τρομερή διάθεση, απίστευτη φαντασία και ενέργεια. Όσο θα μεγαλώνεις, τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που σε γεμίζει πραγματικά. Μη θεωρείς απίθανο να ανοίξεις τα μάτια σου ένα πρωινό και να συνειδητοποιήσεις ότι η ονειρική σου δουλειά, τελικά δεν είναι το όνειρό σου.

«Ωραία, θα είμαι άφραγκος/η για πάντα»

Οκ, καλό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι θα πάρει κάποια χρόνια ώστε να καταφέρεις να μαζέψεις ένα τίμιο ποσό στην άκρη. Σίγουρα το όλο θέμα των χρημάτων είναι απίστευτα αγχωτικό, πόσο μάλλον για ένα νέο άτομο, που έχει τόσα σχέδια για τη ζωή του και τα χρήματα είναι αυτά που κατά κύριο λόγο στέκονται εμπόδιο. Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στους στόχους σου! Μην πέσεις στο τρυπάκι της ζήλιας απέναντι σε άτομα/φίλους που έχουν μια παραπάνω άνεση από εσένα ή τη βοήθεια των γονιών τους. Οραματίσου το μέλλον που θες να έχεις και χτίσ’ το βήμα βήμα.

«Εμμ, τι απέγιναν όλοι αυτοί που έκανα παρέα;»

Ξέρω πως όταν κάνατε σχέδια για το μέλλον σας με τους φίλους σου στο σχολείο, αυτό περιλάμβανε ταξίδια, εξόδους, ποτάρες, και γενικά άπλετο χρόνο και πολλά χρήματα για τα πάντα και φυσικά την παρέα μόνιμα δεμένη. Παρ’ όλα αυτά, κάπου κοντά στα 19-20 σου αντιλαμβάνεσαι ότι τα όνειρα του καθενός είναι διαφορετικά και ίσως να μη συμπίπτουν με τα δικά σου. Κάποιοι θα σπουδάσουν μακριά, άλλοι θα φύγουν εκτός συνόρων, κάποιοι άλλοι ίσως να μη σου ταιριάζουν πια και χίλια δυο άλλα.

Τότε όμως έρχεται η σειρά καινούριων ανθρώπων να μπουν στη ζωή σου. Με κάποιους θα ταιριάξεις τέλεια και με κάποιους άλλους καθόλου. Το point σε όλο αυτό, είναι ότι μπορεί τα άτομα δίπλα σου να έχουν λιγοστέψει (ακόμα και 1 – 2) όμως σας ενώνει μία πολύ δυνατή φιλία κι αυτό είναι που μετράει.

«Τώρα εγώ τη ζω τη ζωή μου ή μουχλιάζω σπίτι;»

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα της καλοπέρασης γενικότερα είναι υποκειμενικό. Σε άλλους αρέσει το αχαλίνωτο clubbing, σε άλλους οι μπυρίτσες στα παγκάκια μέχρι αργά, το άραγμα στο σπίτι με φίλους, ή στο σπίτι all alone με το Netflix παρέα. Σίγουρα υπάρχει μια στερεοτυπική άποψη ότι μέχρι τα 30 ζεις τα πιο ξέφρενα βράδια της ζωής σου, γιατί όσο ανεβαίνεις την ηλικιακή κλίμακα οι υποχρεώσουν αυξάνονται.

Παρόλα αυτά, το ερώτημα δεν είναι αν μουχλιάζεις σπίτι ή όχι, ούτε αν είσαι party animal. Το ερώτημα είναι αν κάνεις την πραγματική ζωή που πρέπει για το νεαρό της ηλικίας σου. Άγχη, λεφτά, σχολές, πτυχία, μεταπτυχιακά και άλλοι τόσοι παράγοντες είναι εκείνοι που συχνά μπορούν να μας κάνουν μελαγχολικούς και να μην έχουμε διάθεση για τίποτα. It’s οκ. Είναι νορμάλ να περάσεις από μία φάση υπερβολικών εξόδων ή υπερβολικού εγκλεισμού. Let the time flow!

«Είμαι αποτυχημένος/η»

Από τις πιο συνηθισμένες σκέψεις που κάνουμε σ’ αυτήν την ηλικία. Σίγουρα το να έχεις αυτοπεποίθηση και να επιτυγχάνεις τους στόχους σου είναι τέλειο από όπου κι αν το δεις, αλλά το να μην έχεις γευτεί ποτέ την αποτυχία δε βοηθάει επίσης. Τα πιο επιτυχημένα και μεγάλα ρίσκα στη ζωή, έχουν επιτευχθεί από ανθρώπους που κοίταζαν την αποτυχία κατάματα και λέγανε «Δεν έχω τίποτα να χάσω». Προφανώς και μέχρι να φας τα πρώτα «χαστούκια» η αποτυχία θα σε φοβίζει άπειρα, αλλά όσο προσπαθείς να τα αποφύγεις άθελά σου θα αποφεύγεις και την επιτυχία. Και θα το καταλάβεις μόλις το βιώσεις όλο αυτό.

Χαλάρωσε. Ό,τι περνάς είναι φυσιολογικό και σίγουρα όχι μόνιμο. Θα τον βρεις το δρόμο σου!

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET