fbpx

Όλα αυτά τα χρόνια, φορτίζουμε τα κινητά μας εντελώς λάθος | Δείτε τον λόγο καθώς και ποια είναι η λύση!


Άσε, δε χρειάζεται να το πεις. Μισείς κι εσύ την μπαταρία του κινητού σου γιατί δεν κρατάει ούτε καν 24 ώρες, ξεφορτίζει πάντα τις πιο ακατάλληλες στιγμές και γενικότερα φθείρεται πολύ εύκολα.

Έχεις κάνει την αναζήτηση «σωστή φόρτιση κινητού» στην Google, ίσα με 15.000 φορές κι άκρη δεν έβγαλες, σωστά; Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα να λύσεις τις απορίες σου, όπως τις λύσαμε κι εμείς οι ίδιοι.

Διότι σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής μπαταριών Cadex και το site Battery University που διατηρεί η εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια φορτίζουμε τα κινητά μας με εντελώς λανθασμένο τρόπο.

fortisi1

Εκτός κι αν εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, αποτελείς την εξαίρεση των εξαιρέσεων και δεν αφήνεις το κινητό σου να ξεφορτίζει (σχεδόν) και δε συνηθίζεις να το φορτίζεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που πέφτουμε στις παραπάνω παγίδες, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε τα εξής:

Δεν πρέπει να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι το 100%

Σύμφωνα με το Battery University, οι μπαταρίες μας …«κουράζονται». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως κάθε φορά που το κινητό σου είναι 100% φορτισμένο κι εσύ δεν το βγάζεις από την πρίζα, αυτό συνεχίζει να δέχεται ποσότητες ενέργειας ξανά και ξανά. Φανταστείτε τον εαυτό σας στο γυμναστήριο, μετά από 2 ώρες εντατικής προπόνησης. Αν παρόλο που αισθάνεστε εξουθενωμένοι, συνεχίζετε τις ασκήσεις, κάνετε περισσότερο κακό στους μύες σας, παρά καλό, όπως ενδεχομένως πιστεύουν ορισμένοι. Συνεπώς, οι κράμπες και οι τραυματισμοί είναι φυσικό επακόλουθο. Αντίστοιχα, και με τις μπαταρίες. Αν δε «χαλαρώνουν» μετά τη δική τους προπόνηση/φόρτιση, θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος ζωής τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Για την ακρίβεια μάλιστα, είναι προτιμότερο το κινητό σας να μην αγγίζει καν το 100%. Το ιδανικό θα ήταν να βγαίνει από την πρίζα λίγο μετά το 99%. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν είναι εύκολο στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας. Οπότε οτιδήποτε κοντά σε 97 – 98%, θεωρείται μια χαρά. Σίγουρα πάντως, όχι φόρτιση ολόκληρη τη νύχτα!

fortisi2

Συνδέστε το κινητό σας σε φορτιστή, οποτεδήποτε σας δίνεται η ευκαιρία

Και τώρα που μάθαμε οτι οι μπαταρίες λιθίου «κουράζονται», καιρός να καταλάβουμε πως …«αγχώνονται» κιόλας! Όσο πιο κοντά στο 0% πλησιάζουν, τόσο πιο έντονα λειτουργούν για να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της συσκευής τους χωρίς να «τις πάρει ο ύπνος». Κι αυτή η διαδικασία, είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την σωστή λειτουργία μιας μπαταρίας λιθίου.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος φόρτισης; Το ιδανικό σενάριο, θα ήταν να διατηρείτε την μπαταρία σας ανάμεσα στο 89% και το 99% της ενεργειάς της. Προφανώς βέβαια, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο από τη στιγμή που θα έπρεπε να είστε μονίμως κοντά σε πρίζα με αποτέλεσμα να χάνεται η φορητότητα του κινητού ή του tablet σας.

Η καλύτερη εφικτή λύση, είναι να φορτίζετε την συσκευή κάθε φορά που σας δίνεται η ευκαιρία. Όχι μόνο είναι μύθος πως κάτι τέτοιο βλάπτει το κινητό, αλλά σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Battery University είναι εγγυημένος τρόπος να διατηρήσετε τις μπαταρίες σας σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος να μην ξεμένετε ποτέ από ενέργεια.

Η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός

fortisi3

Είναι κοινό μυστικό πως η θερμότητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα κινητά μας, ωστόσο λίγοι δίνουμε πραγματικά σημασία σ’ αυτό. Και μετά παραπονιόμαστε για τις επιδόσεις της μπαταρίας…

Λες και δεν ξέρει τι λέει ολόκληρη Apple, όταν προτείνει να μη φορτίζουμε το κινητό μας όταν βρίσκεται σε θήκη, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο παράγεται περισσότερη θερμότητα και καταστρέφεται η συσκευή μας.

Ειδικά στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το συγκεκριμένο κομμάτι. Γιατί η φόρτιση ενός κινητού που «καίει» είναι εν γένει επικίνδυνη, όχι μόνο για την υγεία της μπαταρίας του.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες η συμβουλές μας. Εμείς στο γραφείο πάντως, αλλάξαμε ήδη συνήθειες φόρτισης!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET