ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

12 φοιτητικά hacks για μια «ανώδυνη» εξεταστική!

Η εξεταστική είναι εδώ κι είτε είσαι πρωτοετής είτε τριτοετής είτε …αιώνιος πάνω κάτω τα αισθήματα είναι ίδια, για άλλον περισσότερο έντονα και για άλλον λιγότερο: άγχος, πίεση, κούραση, λίγα νεύρα και μια κατάθλιψη να γυροφέρνει πάνω από το κεφάλι σου, αλλά όχι δεν θα σε νικήσει. Πώς θα καταφέρεις να βγεις όμως αλώβητος κι […]

Ειρήνη Λι

30 Μαΐου, 2016

Η εξεταστική είναι εδώ κι είτε είσαι πρωτοετής είτε τριτοετής είτε …αιώνιος πάνω κάτω τα αισθήματα είναι ίδια, για άλλον περισσότερο έντονα και για άλλον λιγότερο: άγχος, πίεση, κούραση, λίγα νεύρα και μια κατάθλιψη να γυροφέρνει πάνω από το κεφάλι σου, αλλά όχι δεν θα σε νικήσει. Πώς θα καταφέρεις να βγεις όμως αλώβητος κι από αυτές τις εξετάσεις; Παρακάτω θα βρεις κάποια hacks που ήδη τα γνωρίζεις αλλά ξεχνάς να τα εφαρμόσεις κι άλλα που πιθανόν αγνοούσες:

1. Να μασάς τσίχλα την ώρα που μελετάς.

0763170001421762221 (1)

Για πολλούς η τσίχλα θεωρείται κακή συνήθεια, ενώ άλλοι δεν αντέχουν στην ιδέα να μη μασήσουν τσίχλα 1 και 2 φορές τη μέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τελευταίες έρευνες, μάλλον οι δεύτεροι επωφελούνται περισσότερο από τους πρώτους, αφού το μάσημα της τσίχλας ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το μυαλό, ενώ μελέτη επισημαίνει πως ο χρόνος αντίδρασης των ατόμων που μασάνε τσίχλα, είναι πάνω από 10% πιο γρήγορος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Καλά όλα αυτά βέβαια, αλλά μην το παρακάνεις με τις τσίχλες και καταλήξεις να μοιάζεις με μηρυκαστικό!

2. Πάρε έναν υπνάκο σε συνδυασμό με δόση καφεΐνης.

0793817001421762221

Έχεις αρχίσει να νιώθεις εξαντλημένος από το διάβασμα και θες να πάρεις έναν υπνάκο, αλλά από την άλλη φοβάσαι πως μετά δεν θα μπορείς να ξυπνήσεις; Μπορεί να σου ακουστεί παράξενο, αλλά η λύση είναι να πιεις καφέ ή τέλος πάντων ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη προτού ξαπλώσεις. Το φαινόμενο του caffeine nap, όπως αποκαλείται ο συνδυασμός του ύπνου με την καφεΐνη, μελετήθηκε από Βρετανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Loughborough. Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να ανταποκριθεί στην καφεΐνη. Εάν κοιμηθούμε αμέσως αφού πιούμε τον καφέ, η διέγερση αρχίζει να γίνεται αισθητή την ώρα που ξυπνάμε. Έτσι, απολαμβάνουμε λίγα λεπτά ξεκούρασης και αμέσως μετά ο καφές μας δίνει την τόνωση που χρειαζόμαστε. Καλό;

3. Ωστόσο, μην το παρακάνεις με τον καφέ.

0805235001421762221

Μπορεί ο καφές να ενισχύει τη συγκέντρωση, να σου δίνει ενέργεια και να κρατάει τον εγκέφαλο σου σε εγρήγορση, όμως από την άλλη καταναλώνοντας πολλούς καφέδες έχεις αντίθετα αποτελέσματα, αφού αυξάνονται η νευρικότητα και το άγχος. Και δεν πιστεύω πως θέλεις περισσότερο άγχος απ’ όσο ήδη έχεις… επομένως, βάλε ένα όριο στην καφεΐνη που καταναλώνεις.

4. Κάνε μικρά και συχνά διαλείμματα.

0819067001421762221

Τα συχνά διαλείμματα βοηθούν στην καλύτερη εμπέδωση της μελέτης και λειτουργούν ευεργετικά τόσο στη διάθεση όσο και στη σωματική ξεκούραση. Αν δεν χαλαρώνεις, μειώνεται η ικανότητα προσοχής κι ως αποτέλεσμα η μάθηση. Επομένως, μην υποτιμάς την αξία των διαλειμμάτων. Δοκίμασε την τεχνική Pomodoro, όπου για κάθε 25 λεπτά μελέτης, κάνεις ένα 5λεπτο διάλειμμα.

5. Διατήρησε το χώρο που διαβάζεις καθαρό κι οργανωμένο.

0829543001421762221

Προσπάθησε να κρατάς το γραφείο σου οργανωμένο και καθαρό. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως διατηρώντας το χώρο εργασίας τακτοποιημένο, αυξάνεται η διάθεση μας για μελέτη και συνεπώς, η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα μας. Προτού λοιπόν ξεκινήσεις να διαβάζεις πέταξε όλα τα σκουπίδια που βρίσκονται γύρω από το γραφείο σου, όπως χαλασμένα στυλό, συσκευασίες τροφίμων, μάζεψε τυχόν λερωμένα πιάτα και ποτήρια και βάλε όλα τα περιττά πράγματα στη θέση τους. Κρατώντας μόνο τα απαραίτητα, όπως το βιβλίο του μαθήματος, τις σημειώσεις, ένα πρόχειρο τετράδιο και κάποια στυλό αποφεύγεις τον χαμό που γίνεται στο γραφείο σου και μπορείς να συγκεντρωθείς ευκολότερα σ’ αυτό που κάνεις. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάς να κάνεις γενική τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Γι’ αυτό άφησε τη μάνα σου να μπει καμιά φορά στο δωμάτιο για να κάνει τη δουλειά της!

6. Να τρως σωστά.

0826534001421762294

Ένα από τα πράγματα που παραμελούμε στις εξετάσεις είναι η διατροφή μας. Είτε παραλείπουμε βασικά γεύματα είτε στρεφόμαστε στο γρήγορο και «βρώμικο» φαγητό όπως σουβλάκια, πίτσα, burgers κλπ. Ξεχνάμε όμως πως η σωστή διατροφή ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στη συγκέντρωση, βελτιώνει τη μνήμη και δίνει ενέργεια για να συνεχίσεις σταθερά τη μελέτη και να ανταπεξέλθεις στην πίεση των εξετάσεων. Επομένως, μην στραβώνεις όταν η μητέρα σου σε διακόπτει για να φας ή να πιεις …την πορτοκαλάδα σου! Κι αν μένεις μόνος, φτιάξε ένα πρόγραμμα διατροφής και κόλλησε το στο ψυγείο ή πάνω από το γραφείο, κάπου τέλος πάντων ώστε να στο υπενθυμίζει!

7. Να εναλλάσσεις τους χώρους μελέτης.

0858340001421762294

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται ανορθόδοξη, έχει όμως αποδειχθεί ότι η αλλαγή του χώρου όχι μόνο δεν αποσυντονίζει τον εγκέφαλο, αλλά αυξάνει τις πληροφορίες που συγκρατούμε μελετώντας. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για να αποθηκευτεί μια πληροφορία τόσο πιο δύσκολα σβήνεται από τη μνήμη αυτή η πληροφορία αργότερα. Επομένως, μην γίνεις το ζόμπι της βιβλιοθήκης. Άλλαζε τους χώρους που μελετάς από το δωμάτιο σου και τη βιβλιοθήκη μέχρι το σπίτι του κολλητού/της κολλητής σου και κάποια καφετέρια. Οι επιλογές είναι αρκετές.

8. Να γυμνάζεσαι τακτικά.

0868504001421762294

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» όπως έλεγαν κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση βελτιώνουν όχι μόνο τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτονωθούμε από το άγχος και την πίεση που μας καταβάλλουν τις ημέρες της εξεταστικής. Οι ειδικοί συνιστούν γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30-45΄, επομένως ειναι μια καλή δικαιολογία για να κάνεις ένα διάλειμμα από τη μελέτη.

9. Να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

0880838001421762294

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από τα Πανεπιστήμια East London και Westminster, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έφερναν μαζί τους στην αίθουσα εξετάσεων νερό, τα πήγαν έως και 5% καλύτερα στις εξετάσεις από εκείνους που δεν έπιναν τίποτα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να έχει βοηθητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο κι επιπλέον το νερό μπορεί να ανακουφίζει τους μαθητές από το άγχος.

10. Να κοιμάσαι σωστά.

0906767001421762294

Ο ύπνος είναι το Α και το Ω στην εξεταστική, κάτι που το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά αντί να μας συγκινεί, εξακολουθούμε να μένουμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξύπνιοι διαβάζοντας. Άπειρες μελέτες βέβαια δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Επομένως, οι ολονυχτίες δεν σε βοηθούν ιδιαίτερα εάν δεν μπορείς να θυμηθείς όσα έμαθες μένοντας ξύπνιος. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ένας υπνάκος μετά την μάθηση κάποιου νέου πράγματος βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα, ειδικά εάν ο ύπνος συνοδεύεται με όνειρα. Επομένως, θα σε ωφελήσει περισσότερο εάν μελετάς εντατικά λίγο πριν κοιμηθείς ή αν παίρνεις έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο μετά το πρωινό διάβασμα.

11. Μείνε μακριά από την τεχνολογία.

0939790001421762522

Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνεις τις ημέρες της εξεταστικής, καθώς όλοι ξέρουμε την αδυναμία που έχουμε στο κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Τις ώρες που διαβάζεις λοιπόν, εάν δεν μπορείς να έχεις κλειστό το κινητό, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές ή αν δεν έχεις αυτοέλεγχο, βασίσου σε κάποια εφαρμογή που μπλοκάρει τα social media για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή άνοιξε τις απαραίτητες καρτέλες κι όχι το Facebook και το YouTube και για την τηλεόραση …χμμ, δεν ξέρω, ζήτα από τη μαμά σου να κρύψει το τηλεκοντρόλ! Όπως και να ‘χει, προσπάθησε να μείνεις μακριά, γιατί όλα τα παραπάνω σε αποσυγκεντρώνουν πολύ εύκολα κι όχι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το διάλειμμα σου.

12. Διαλογίσου.

0962625001421762522

Όσο αστείο κι αν σου φαίνεται, ο διαλογισμός βοηθάει στη μείωση του άγχους, πράγμα που είναι απαραίτητο την περίοδο των εξετάσεων. Επιπλέον, βοηθάει κι αυτός με τον τρόπο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, αφού επιστήμονες σχολιάζουν πως η εξάσκηση σε απλές τεχνικές διαλογισμού βοηθούν στο «χτίσιμο» πιο πυκνής φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Οπότε …ηρεμία, ψυχραιμία και ωμ ωωμ ωωωμ ωωωωωωμ!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET