UNI LIFE & TIPS

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε φοιτητής που σπουδάζει στην Αθήνα και χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ!

Και να που έφτασε η μεγάλη στιγμή της έναρξης ενός ακόμη χειμερινού εξαμήνου και κατ’ επέκταση, φοιτητικού έτους. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχουν γεμίσει τόσο με «φρέσκο» όσο και με …«παλιότερο» αίμα κι ο κάθε φοιτητής έχει θέσει τους δικούς του στόχους για το νέο έτος. Τι γίνεται όμως, με τα μικροπροβλήματα της […]

Neopolis Team

11 Οκτωβρίου, 2018

Και να που έφτασε η μεγάλη στιγμή της έναρξης ενός ακόμη χειμερινού εξαμήνου και κατ’ επέκταση, φοιτητικού έτους. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχουν γεμίσει τόσο με «φρέσκο» όσο και με …«παλιότερο» αίμα κι ο κάθε φοιτητής έχει θέσει τους δικούς του στόχους για το νέο έτος. Τι γίνεται όμως, με τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν καθημερινά; Για παράδειγμα, όσον αφορά τους φοιτητές της πρωτεύουσας και δη τους πρωτοετείς, πόσο καλά ενημερωμένοι είναι για τα ΜΜΜ στην Αθήνα;

Αυτό ακριβώς το ερώτημα, φιλοδοξούμε να απαντήσουμε και να καλύψουμε με το παρόν άρθρο. Συγκεντρώσαμε λοιπόν, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που οφείλει να γνωρίζει ένας φοιτητής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της πρωτεύουσας και τις παραθέτουμε αναλυτικά:

Δώστε προσοχή (πρωτοετείς κι όχι μόνο) και μας ευχαριστείτε αργότερα!

1. Τα βασικά

Επιλογές:

Στην Αθήνα, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε αρκετές εναλλακτικές όσον αφορά την μετακίνησή του. Σίγουρα το Μετρό αποτελεί την προτίμηση των περισσότερων, λόγω της ταχύτητας και της άνεσης με την οποία εξυπηρετούνται οι επιβάτες του. Η Γραμμή 2 (Ανθούπολη – Ελληνικό) εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, «ενώνοντας» τα Δυτικά με τα Νότια Προάστια της πρωτεύουσας και περνώντας από το κέντρο της πόλης (βλ. Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη κλπ). Η Γραμμή 3 από την άλλη, θα σε «βολέψει» σε περίπτωση που κινείσαι μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας – Κέντρου – Αγίας Μαρίνας (Αιγάλεω) κι ενδείκνυται για φοιτητές που έχουν περάσει στα ΤΕΙ. Παράλληλα, λειτουργεί μία από τις αρχαιότερες γραμμές μετρό του κόσμου, ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) ο οποίος αναγράφεται ως Γραμμή 1 κι απεικονίζεται με πράσινο χρώμα. Μία ακόμη γραμμή που περνά από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώνοντας τα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά) με το λιμάνι (Πειραιάς).

Μετά το Μετρό και τον Ηλεκτρικό, έρχεται ο στόλος των Λεωφορείων και Τρόλεϊ που κινούνται καθημερινά σε κάθε άκρη της πρωτεύουσας. Με περισσότερες από 250 γραμμές, ενώνονται όλες οι περιοχές της Αττικής δίνοντάς σου τη δυνατότητα να φτάσεις στον προορισμό σου έγκαιρα, όπου κι αν βρίσκεται αυτός. Ακόμη κι αν δεν εξυπηρετείται από κάποια γραμμή μετρό (ακόμη).

Κυρίως για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων ή για όσους συχνάζουν σ’ αυτές τις περιοχές της Αθήνας, υπάρχει και η επιλογή του Τραμ. Βέβαια, πρόκειται για ένα μέσο το οποίο δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις βιασύνης και γενικότερα, προτιμάται κυρίως για την κάλυψη κοντινών αποστάσεων ή εξορμήσεων με άφθονη υπομονή. Οι γραμμές σ’ αυτήν την περίπτωση είναι τρεις κι αφορούν: α) Σύνταγμα – ΣΕΦ, β) Σύνταγμα – Βούλα, γ) ΣΕΦ – Βούλα.

Τέλος, τις πιο ιδιαίτερες και σπάνιες περιπτώσεις, εξυπηρετεί ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος που εκτελεί καθημερινά τα εξής τέσσερα δρομολόγια: α) Αθήνα – Αεροδρόμιο, β) Αθήνα – Κιάτο, γ) ΣΚΑ – Αεροδρόμιο, δ) Αθήνα – Χαλκίδα. Σ’ αυτό το σημείο, να πούμε πως το τμήμα του προαστιακού μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας κι Αεροδρομίου, είναι κοινό με το αντίστοιχο της Γραμμής 3 μετρό.

Ωράρια λειτουργίας:

Τα ΜΜΜ στην Αθήνα, λειτουργούν με συγκεκριμένα ωράρια που τηρούνται σε καθημερινή βάση. Ο Ηλεκτρικός για παράδειγμα, κινείται μεταξύ 5:00 και 00:30, ενώ το Μετρό μεταξύ 5:30 και 00:20. Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου ωστόσο, το ωράριο λειτουργίας του Μετρό παρατείνεται κατά δύο ώρες, μέχρι τις 02:20 δηλαδή. Το Τραμ από την άλλη, έχει σταθερό ωράριο κάθε μέρα, από τις 5:30 έως και τη 1:00.

Παρακάτω, ακολουθούν σχετικοί πίνακες με την ακριβή ώρα που περνά ο πρώτος κι ο τελευταίος συρμός από κάθε σταθμό:

Τα ωράρια λειτουργίας των Λεωφορείων και των Τρόλεϊ διαφέρουν ανά περίπτωση, ωστόσο η πλειοψηφία τους ξεκινά στις 5:00 το πρώτο δρομολόγιο και στις 00:00 το τελευταίο. Υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις, όπως το (κατ’ εξοχήν «φοιτητικό λεωφορείο») 608 το οποίο τα Σαββατόβραδα εκτελεί 4 διαδρομές μεταξύ 00:00 και 02:00 στο τμήμα Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου.

Παράλληλα, υπάρχουν δύο 24ωρες γραμμές για την εξυπηρέτηση βασικών διαδρομών:

 • 040: Πειραιάς – Σύνταγμα
 • 11: Άνω Πατήσια – Νέο Παγκράτι – Νέα Ελβετία

Όσον αφορά τα νυχτερινά λεωφορεία (κυκλοφορούν μετά τις 00:00), αυτά είναι τα εξής:

 • 500: Πειραιάς – Κηφισιά (πλατεία Πλατάνου)
 • 790: Γλυφάδα – Περιστέρι (Άγιος Αντώνιος)
 • Χ14: Σύνταγμα – Κηφισιά

Telematics:

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών έχουν λανσάρει το εργαλείο της Τηλεματικής, με το οποίο οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται σε live χρόνο για τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Να σημειώσουμε πως οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην σχετική ιστοσελίδα, είναι οι ίδιες μ’ εκείνες που αναγράφονται στους σηματοδότες των «έξυπνων στάσεων», γεγονός που βελτιώνει κατά πολύ τον προγραμματισμό των μετακινήσεών μας. Τέλος, μέσα από το εν λόγω εργαλείο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να σχεδιάσει την βέλτιστη διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β.

2. Εισιτήρια/Κάρτες

Το ATH.ENA TICKET είναι το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένο από χαρτί, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο εισιτήριο, αλλά περιλαμβάνει και μία ετικέτα RFID ώστε οι συναλλαγές (έκδοση-επικύρωση) να γίνονται ασύρματα.

Το ATH.ENA TICKET δεν είναι ένα εισιτήριο μίας χρήσης. Μπορεί να «επαναφορτιστεί» ξανά και ξανά με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου μέσω των εκδοτηρίων ή των αυτόματων μηχανημάτων και να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μέχρις ότου να φθαρεί.

Οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας που θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορούν να μετακινούνται με τη χρήση (ανώνυμων ή προσωποποιημένων) καρτών Ath.ena Card.

Οι Ath.ena Card μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ανεξάρτητα με το πόσο συχνά μετακινούνται και το εισιτήριο που χρησιμοποιούν. Ιδιαίτερα για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (μεταξύ άλλων οι φοιτητές) και τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card είναι υποχρεωτική.

Εδώ μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά για τις τιμές πώλησης όλων των εισιτηρίων που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.

Ποια η διαφορά της Ath.ena Card με το Ath.ena Ticket;

Ενώ το Ath.ena Ticket είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η Ath.ena Card έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η Ath.ena Card επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το Ath.ena Ticket: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 365 ημέρες.

Μία σημαντική διαφορά είναι πως οι Ath.ena Card μπορούν να φορτιστούν με έως και 2 προϊόντα κομίστρου ενώ το Ath.ena Ticket πρέπει να είναι κενό προκειμένου να επαναφορτιστεί. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της προσωποποιημένης Ath.ena Card έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το Ath.ena Card δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

3. Έλεγχος

Καλό θα ήταν να τονίσουμε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πραγματοποιούνται εντατικοποιημένοι έλεγχοι στα ΜΜΜ της Αθήνας και κυρίως στις στάσεις του μετρό. Παραδείγματα τέτοιων στάσεων είναι: α) Σύνταγμα, β) Ομόνοια, γ) Αττική, δ) Μοναστηράκι κ.α. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τόσο στα διάφορα επίπεδα των σταθμών όσο και στις αποβάθρες, ενώ σπανίως παρατηρούνται εντός των συρμών. Το αντίθετο συμβαίνει με τα λεωφορεία, όπου οι ελεγκτές εισέρχονται στα οχήματα, κυρίως στις διαδρομές του κέντρου της πόλης.

Οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένους ελεγκτές που οφείλουν να έχουν σε εμφανές σημείο το ειδικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας ελεγκτή. Το εν λόγω σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή από το επιβατικό κοινό, μιας και πολλοί επιτήδειοι υποδύονται τους ελεγκτές με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα των προστίμων. Για αυτό άλλωστε, προτείνουμε να πληρώνεται τα πρόστιμά σας στα γραφεία των οργανισμών κι όχι απευθείας στους ελεγκτές.

Τα πρόστιμα ανέρχονται στα 84€ ή 36€, ανάλογα με το αν ο παραβάτης είναι δικαιούχος ή μη, μειωμένου κομίστρου. Μάλιστα, αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημέρων, το κόστος μειώνεται στα 42€ και 18€ αντίστοιχα.

4. Απεργίες

Την ομαλή λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα την οποία και περιγράφουμε παραπάνω, συχνά διαταράσσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα τελευταία χρόνια, αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις είναι αρκετά συχνές και πολλές φορές πραγματοποιούνται ακόμη και μια φορά το μήνα.

Θεωρείται χρήσιμο λοιπόν, οι επιβάτες να ενημερώνονται τόσο από το διαδίκτυο όσο κι από άλλα ΜΜΕ για τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τον ημερήσιο προγραμματισμό τους. Στο Neopolis.gr, προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε έγκαιρα κι έγκυρα για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

5. Πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι πληροφορίες που ακολουθούν συγκεντρώθηκαν τόσο μέσα από την ιστοσελίδα των Συγκοινωνιών Αθήνας, όσο κι από το Athenstransport.com.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


 

Η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου κτίστηκε τμηματικά από τη δεκαετία του 50′ ως τη δεκαετία του 80′ σε έκταση 1.300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή η οποία σήμερα μοιράζεται ανάμεσα στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, και Καισαριανής, προκειμένου να στεγάσει σχολές και άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ).

Παρατηρώντας τον χάρτη της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ξεκινώντας από δυτικά προς τα ανατολικά (από αριστερά προς τα δεξιά) βλέπουμε ότι σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη στεγάζονται:

 • Το Συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται από τέσσερις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.). Πρόκειται για την Α’ Φ.Ε.Π.Α., την Β’ Φ.Ε.Π.Α., την Γ΄Φ.Ε.Π.Α. και την Δ’ Φ.Ε.Π.Α.
 • Το Συγκρότημα Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνει στίβο με γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ, το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο και το κλειστό πανεπιστημιακό γυμναστήριο.
 • Τα κτίρια του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης
 • Το κτιριακό συγκρότημα του τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών. Στα κτίρια του τμήματος συστεγάζονται η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (ΦμεΑ), καθώς και το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (Κ.ΛΕΙ.ΔΙ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Το κτιριακό συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής: περιλαμβάνει το Τμήμα Θεολογίας και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.
 • Το κτιριακό συγκρότημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τ.Υ.Π.Α.), της Υπηρεσίας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) και του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής. Τα κτήρια αυτά βρίσκονται ανάμεσα στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή.
 • Το κτιριακό συγκρότημα της Φιλοσοφικής Σχολής: περιλαμβάνει το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, το Τμήμα Φιλολογίας, το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, και το Τμήμα Ψυχολογίας.
  Στο κτιριακό συγκρότημα της Φιλοσοφικής, στεγάζονται επίσης το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο παιδικός σταθμός απασχόλησης παιδιών των εργαζομένων.
 • Το κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο ανατολικότερο άκρο της Πανεπιστημιούπολης: περιλαμβάνει τα κτίρια του Τμήματος Βιολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Τμήματος Μαθηματικών, του Τμήματος Φυσικής, και του Τμήματος Χημείας. Εκεί στεγάζεται επίσης και το Τμήμα Φαρμακευτικής το οποίο ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
  Άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα είναι η Κοσμητεία της Σχολής (μεταξύ των τμημάτων Βιολογίας και Φαρμακευτικής), το τμήμα μουσειακών ερευνών, η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του ΕΚΠΑ και η τυπογραφική μονάδα Πανεπιστημιούπολης, καθώς και η βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (στα κτίρια του Μαθηματικού τμήματος). Επίσης, μεταξύ των τμημάτων Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος και Βιολογίας συστεγάζονται το Βοτανικό Μουσείο, το Ζωολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας και το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας.

Η πρόσβαση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου είναι εφικτή με τις παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:

220 Άνω Ιλίσια – Ακαδημία (κυκλική)

 • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα(στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘)
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο, Φ.Ε.Π.Α.
 • Η στάση ‘6η Ιλισίων‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την είσοδο για πεζούς επί της οδού Ταξίλου -νούμερο 8 στον παραπάνω χάρτη-, πλησίον του κτηρίου Γ΄Φ.Ε.Π.Α.
 • Η στάση ‘Κολοκοτρώνη‘ (προτελευταία στάση της γραμμής), βρίσκεται πλησίον στην είσοδο για πεζούς –4 στον παραπάνω χάρτη- πλησίον της Θεολογικής σχολής.
 • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μόνο για πεζούς μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη-.

221 Πανεπιστημιούπολη – Ακαδημία (κυκλική)

 • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα(στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘)
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο, Φ.Ε.Π.Α.
 • Η στάση ‘2η Σχολείο‘ βρίσκεται κοντά στην Κεντρική Πύλη της Πανεπιστημιούπολης -νούμερο 11 στον χάρτη- και τις εστίες.
 • Η στάση ‘Φοιτητική Εστία‘ βρίσκεται κοντά στην είσοδο για πεζούς και αυτοκίνητα -νούμερο 10στον χάρτη- προς τις φοιτητικές εστίες.
 • Η στάση ‘6η Ιλισίων‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την είσοδο για πεζούς επί της οδού Ταξίλου -νούμερο 8 στον παραπάνω χάρτη-, πλησίον του κτηρίου Γ΄Φ.Ε.Π.Α.
 • Η στάση ‘Κολοκοτρώνη‘ (προτελευταία στάση της γραμμής), βρίσκεται πλησίον στην είσοδο για πεζούς -4 στον παραπάνω χάρτη- πλησίον της Θεολογικής σχολής.
 • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μόνο για πεζούς μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη.

224 Καισαριανή – Ελευθερίου Βενιζέλου

 • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση στο τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
 • Η στάση ‘10η Καισαριανής‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

230 Ακρόπολη – Ζωγράφου

 • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘). Εντούτοις, η γραμμή στη συνέχεια κινείται μέσω οδού Πανεπιστημίου, Εξαρχείων, λεωφόρου Αλεξάνδρας και Αμπελοκήπων.
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή και Σχολή Θετικών Επιστημών.
 • Το Τέρμα της γραμμής βρίσκεται πλησίον της Πύλης Ζωγράφου -νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη.

235 Ζωγράφου – Ακαδημία (κυκλική)

 • Σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό: Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), Σύνταγμα(στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘, μόνο κατεύθυνση από Πανεπιστημιούπολη προς Ακαδημία) και Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Θεολογική Σχολή, Εστιατόριο.
 • Η Αφετηρία της γραμμής (ή τέρμα αν έρχεσαι από το κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται δίπλα στην είσοδο μέσω υπόγειας διάβασης από Αφετηρία -νούμερο 3 στον χάρτη-.

250 Πανεπιστημιούπολη – Στ. Ευαγγελισμού (κυκλική)

608 Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου

 • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘) και με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
 • Η γραμμή εξυπηρετεί για πρόσβαση σε Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Θετικών Επιστημών.
 • Το Τέρμα της γραμμής βρίσκεται πλησίον της Πύλης Ζωγράφου -νούμερο 1 στον παραπάνω χάρτη.

Ε90 Πειραιάς – Πανεπιστημιούπολη (Σχολική Express)


Σχολή Επιστημών της Αγωγής

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στεγάζεται στα εξής κτίρια:

Νέο Χημείο, Ναυαρίνου 13α

 • Κοσμητεία της Σχολής, Αίθουσες Διδασκαλίας, Εργαστήρι Θεατρικών εφαρμογών και Μουσικής, Γραμματεία του Τμήματος, Γραφεία Διδασκόντων, Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης (ΙΕΑ), Κέντρο Διαπολιτισμικής Έρευνας και Παιδαγωγικής Παρέμβασης (ΚΕΔΕΠΠ), Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΚΕΤΕΕΠ), Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Εφαρμογής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕΠΕ), Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων (ΣΥΚΕΟΜ), Γραφεία Υποστήριξης, Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΕΑΠΗ
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το Νέο Χημείο βρίσκεται σε απόσταση 5-10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πανεπιστήμιοτου Μετρό αλλά και από το σταθμό Ομόνοια του Μετρό/ΗΣΑΠ.

Ιπποκράτους 31

Ιπποκράτους 33

 • Αίθουσα Σεμιναρίων, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γραφεία Διδασκόντων, Κέντρο Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, Βιβλιοθήκη Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό.

Ιπποκράτους 35

Σταδίου 5

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στεγάζεται στα εξής κτήρια:

Νέο Χημείο, Ναυαρίνου 13α

 • Αίθουσες διδασκαλίας, Εργαστήριο Πληροφορικής, Γραμματεία και διοίκηση του Τμήματος, Γραφεία διδασκόντων
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το Νέο Χημείο βρίσκεται σε απόσταση 5-10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πανεπιστήμιοτου Μετρό αλλά και από το σταθμό Ομόνοια του Μετρό/ΗΣΑΠ.

Μαράσλειο Διδασκαλείο, Μαρασλή 4

 • Αίθουσες διδασκαλίας, Αμφιθέατρο, Εργαστήριο Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών, Εργαστήριο Ψυχολογίας
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το Μαράσλειο Διδασκαλείο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ευαγγελισμός του Μετρό.

Ιπποκράτους 20

Ιπποκράτους 31

Ιπποκράτους 33

Τηλεμάχου 11

ΤΕΙ Πειραιά, Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250
Μεθώνης 10, Εξάρχεια
Χαριλάου Τρικούπη 44

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Ιατρική Σχολή Αθηνών)

Μικράς Ασίας 75, Γουδή

 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Η Ιατρική Σχολή βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Αμπελόκηποι του Μετρό.
 • Κοντινότερη στάση Λεωφορείου είναι η στάση ‘Λαϊκό‘ των Λεωφορειακών γραμμών 140622 και 815, και η στάση ‘Νοσοκομείο Παίδων‘ της Λεωφορειακής γραμμής 230.
 • Από τη Λεωφόρο Κηφισίας και τη Λεωφόρο Μεσογείων διέρχονται επίσης πολλές γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Χρησιμοποιείστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να βρείτε πώς θα πάτε στο κτήριο της Ιατρικής από την τοποθεσία σας

Τμήμα Νοσηλευτικής

Παπαδιαμαντοπούλου 123, Γουδή

Τετραπόλεως 8, Γουδή

Φειδιππίδου 55, Γουδή

Δαβάκη Πίνδου 42, Γουδή

Μεσογείων 59, Γουδή

Κορωπίου 1, Γουδή

Δήλου 1Α, Γουδή

Τμήμα Οδοντιατρικής (Οδοντιατρική Σχολή)

Θηβών 2, Γουδή

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

 • Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στο Δήμο Δάφνης, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Ειδομενής & Ηλιουπόλεως (διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης 41, Δάφνη).
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Η είσοδος του ΤΕΦΑΑ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Δάφνη του Μετρό.
 • Κοντινότερες στάσεις Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Γυμναστική Ακαδημία‘ των Λεωφορειακών γραμμών 165, και Α3 και η ομώνυμη στάση ‘Γυμναστική Ακαδημία΄των Λεωφορειακών γραμμών 206212237. Επίσης, πλησίον του σταθμού Μετρό Δάφνη έχουν το τέρμα τους οι Λεωφορειακές γραμμές 112217219229816.

Νομική Σχολή

Σίνα 3 (Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, Μ.Θ.Ε.)

Ακαδημίας 45

Ιπποκράτους 7α

Ακαδημίας 47

Ιπποκράτους 33

Ακαδημίας 43

Ασκληπιού 9

Σίνα 14

Σόλωνος 104, Παλαιό Χημείο


Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Σόλωνος 57, Αθήνα

Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Σοφοκλέους 1

 • Γραμματεία, Εργαστήριο Τεχνών & Πολιτιστικής Διαχείρισης, Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα Μ.Μ.Ε., Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων, Εργαστήριο Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό

Αιόλου 42-44 & Κολοκοτρώνη

Ιπποκράτους 7

Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11 (Ριβολί), Γρυπάρειο Μέγαρο

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αριστείδου 11

Σοφοκλέους 1

Ευριπίδου 14

 • Αίθουσες διδασκαλίας, Εργαστήριο Πληροφορικής, Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών, Γραμματεία Διδακτορικών Σπουδών, Γραφεία μελών ΔΕΠ, Βιβλιοθήκη Διδακτορικού Προγράμματος
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό

Σόλωνος και Σίνα

Ναυαρίνου 13Α

Σταδίου 5

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Θεμιστοκλέους 6

 • Κεντρική Γραμματεία Τμήματος, Γραμματείες Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, Κεντρική Γραμματεία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων & Υποψηφίων Διδακτόρων, Γραφεία μελών Δ.Ε.Π., αίθουσες διδασκαλίας
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ομόνοια του Μετρό/ΗΣΑΠ

Σίνα 3, Νέο Κτήριο Ο.Π.Ε.

Σόλωνος 57, ΜΘΕ, Παλαιό κτίριο Ο.Π.Ε.

Αιόλου 42-44 και Κολοκοτρώνη

Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών

Καπλανών 6

Αιόλου 42-44


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Οι παρακάτω Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) έχουν ως έδρα την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου:

 • Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
 • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
 • Σχολή Χημικών Μηχανικών
 • Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών
 • Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών
 • Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών

Στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης στεγάζονται επίσης η Διοίκηση του Πολυτεχνείου, το Αθλητικό Κέντρο του Ε.Μ.Π. και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Εκεί στεγάζονται επίσης τα συγκροτήματα της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου και των Νέων Φοιτητικών Εστιών Ζωγράφου.

Η πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου είναι εφικτή με τις παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:

242 Στ. Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη (κυκλική)

140 Πολύγωνο – Γλυφάδα

 • Η γραμμή εξυπηρετεί κυρίως όσους μένουν κοντά σε κάποια στάση της, σίγουρα όμως δεν ενδείκνυται η πραγματοποίηση ολόκληρης της διαδρομής από τη Γλυφάδα ως την Πολυτεχνειούπολη.
 • Η στάση ‘Πολυτεχνειούπολη‘ βρίσκεται πλησίον της πύλης Κοκκινοπούλου
 • Η στάση ‘Φοιτ. Εστ. Πολυτ/νειούπολης‘ βρίσκεται πλησίον της Φοιτητικής Εστίας.
 • Η γραμμή ενώνει την Πολυτεχνειούπολη με την Πανεπιστημιούπολη (στάση ‘Φοιτητική Εστία‘ επί της οδού Ούλωφ Πάλμε).

230 Ακρόπολη – Ζωγράφου

 • Σύνδεση με το σταθμό Μετρό Σύνταγμα (στάση Λεωφορείου ‘Σύνταγμα‘). Εντούτοις, η γραμμή στη συνέχεια κινείται μέσω οδού Πανεπιστημίου, Εξαρχείων, λεωφόρου Αλεξάνδρας και Αμπελοκήπων.
 • Η στάση ‘9η Ζωγράφου‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την πύλη Ζωγράφου.

608 Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου

 • Σύνδεση με το κτήριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων (στάση Λεωφορείο ‘Πολυτεχνείο‘, με το σταθμό Μετρό Πανεπιστήμιο (στάση Λεωφορείου ‘Ακαδημία‘), και με το σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός (στάση Λεωφορείου ‘Νοσοκομείο Ευαγγελισμός‘).
 • Η στάση ‘9η Ζωγράφου‘ βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από την πύλη Ζωγράφου.

Πούλμαν ΕΜΠ

 • Το Πολυτεχνείο μισθώνει πούλμαν τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά το δρομολόγιο από το κτίριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων προς την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και αντίστροφα.
 • Σύμφωνα με το site του ΕΜΠ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Πατησίων στις 07:15, 09:00, 11:00 και 13:00, και από την Πολυτεχνειούπολη (κτίριο Διοίκησης) στις 8:00, 10:00, 12:00 και 14:40.

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 • Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκεται στο παλαιό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων 42 (επισήμως, 28ης Οκτωβρίου 42).
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ομόνοια του Μετρό/ΗΣΑΠ.

Από την οδό Πατησίων, και γενικά από την περιοχή της Ομόνοιας, διέρχονται επίσης πολλές γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πώς θα φτάσετε εκεί από τον προορισμό σας. Στον ίδιο χάρτη είναι σημειωμένες οι στάσεις λεωφορείων και αναφέρεται ποιες γραμμές διέρχονται από την κάθε μία.


Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι σχολές και οι υπηρεσίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ – πρώην ΑΣΟΕΕ) φιλοξενούνται στο κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου στην οδό Πατησίων καθώς σε άλλα κτήρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό κτήριο, καθώς και την οδό Ευελπίδων.

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι εξής:

Σχολή Οικονομικών Επιστημών 

 • Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
 • Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

 • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
 • Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
 • Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας 

 • Τμήμα Πληροφορικής
 • Τμήμα Στατιστικής

Πατησίων 76

 • Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, οι τέσσερις κύριες είσοδοι είναι από τις οδούς Πατησίων, Δεριγνύ, Αντωνιάδου και Μαυροματαίων.
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Βικτώρια του ΗΣΑΠ.
 • Η κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘ΟΤΕ Πεδίου Άρεως‘ από όπου διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 022054224500 (νυχτερινή), 608622Α8, η στάση ‘ΟΤΕ‘ από όπου διέρχονται οι γραμμές Τρόλεϊ 23451114 και η στάση ‘Πανελλήνιος‘ όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές 022 και 224 και οι γραμμές Τρόλεϊ 2 και 4.

Κοδριγκτώνος 12

Δεριγνύ 12

Πατησίων 80

Ύδρας 28

Ευελπίδων 47 και Λευκάδος

Κεφαλληνίας 46


Πάντειο Πανεπιστήμιο

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου:

Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης 

 • Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης
 • Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σχολή Πολιτικών Επιστημών 

 • Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
 • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας

 • Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
 • Τμήμα Κοινωνιολογίας
 • Τμήμα Ψυχολογίας

Σχολή Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού

 • Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών
 • Τμήμα Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού

Κοντινότερη στάση είναι η ‘Πάντειος‘ (προς κέντρο Αθήνας / από κέντρο Αθήνας) από όπου διέρχονται οι παρακάτω Λεωφορειακές γραμμές:


Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών & Περιβάλλοντος

 • Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
 • Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών
 • Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής

Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας & Ανάπτυξης 

 • Τμήμα Βιοτεχνολογίας
 • Τμήμα Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου
 • Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Η επίσημη διεύθυνση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Ιερά Οδός 75 (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου). 

Καθώς οι εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, το ποια στάση θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το σε ποιο κτίριο θέλετε να πάτε. (Δείτε και τον Χάρτη με τα κτίρια της ΠανεπιστημιούποληςΦωτογραφίες των κτιρίων και Χάρτη με τις στάσεις Λεωφορειακών γραμμών περιμετρικά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου)

Κοντινότερος σταθμός του Μετρό είναι ο σταθμός ‘Ελαιώνας‘ ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 4 ή 5 στάσεων με τις Λεωφορειακές γραμμές 856 , 836Α16

Ενδεικτικά, επί τις Ιεράς Οδού, βρίσκονται οι στάσεις ‘Γεωπονική Σχολή‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) και ‘ΕΒΓΑ‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:

Επί της Σπύρου Πάτση, βρίσκεται η στάση ‘Σπύρου Πάτση‘ από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:

Επί της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκεται η στάση ‘Γαρδένια‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) προς Αθήνα από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:


Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) αποτελείται από δύο τμήματα:

 • Τμήμα Εικαστικών Τεχνών
 • Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας “Σικιαρίδειον” επί της οδού Πειραιώς 256 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, καθώς και στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου.

Πειραιώς 256

 • Εργαστήρια, Αίθουσα θεωρητικών μαθημάτων, Μεταπτυχιακά προγράμματα, Βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα θεάτρου, αίθουσα των Πολυμέσων και της Βιντεοτέχνης, η αίθουσα κινηματογράφου, εστιατόριο.
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Σχολή Καλών Τεχνών‘, από όπου διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 049 και 914 (σύνδεση με σταθμό Μετρό/ΗΣΑΠ Ομόνοια).

Πατησίων 42

 • Στο παλαιό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων 42 (επισήμως, 28ης Οκτωβρίου 42) στεγάζονται το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών, η Πρυτανεία, ο Εκδοτικός Οργανισμός και οι διοικητικές υπηρεσίες της Α.Σ.Κ.Τ.
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ομόνοια του Μετρό/ΗΣΑΠ.
 • Από την οδό Πατησίων, και γενικά από την περιοχή της Ομόνοιας, διέρχονται επίσης πολλές γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πώς θα φτάσετε εκεί από τον προορισμό σας. Στον ίδιο χάρτη είναι σημειωμένες οι στάσεις λεωφορείων και αναφέρεται ποιες γραμμές διέρχονται από την κάθε μία.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου:

Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

 • Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας
 • Τμήμα Γεωγραφίας

Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας

 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής 

 • Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στεγάζεται σε κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή της Καλλιθέας και του Ταύρου:

Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα

 • Αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, γραφεία καθηγητών
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Τα κτίρια βρίσκονται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ταύρος του ΗΣΑΠ.
 • Κοντινότερες στάσεις Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Χαροκόπου‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα, κατεύθυνση προς Πειραιά) από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές 040 και 500(νυχτερινή) και οι γραμμές Τρόλεϊ 1 και 5.

Ομήρου 9, Ταύρος

Χαροκόπου 89

 • Αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκονται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Ταύρος του ΗΣΑΠ.
 • Κοντινότερες στάσεις Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Χαροκόπου‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα, κατεύθυνση προς Πειραιά) από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές 040 και 500(νυχτερινή) και οι γραμμές Τρόλεϊ 1 και 5.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) είναι τα εξής:

Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών 

 • Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
 • Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας 

 • Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών
 • Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας

Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής 

 • Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
 • Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 

 • Τμήμα Πληροφορικής
 • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) στεγάζεται σε κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο του Πειραιά, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Καραολή & Δημητρίου 80, κεντρικό κτίριο

 • Αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, γραφεία καθηγητών Τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Οικονομικής Επιστήμης, γραμματείες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων εκτός των Τμημάτων Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων, Πρυτανεία, γραφεία διοίκησης.
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Πειραιάς του ΗΣΑΠ.
 • Κοντινότερες στάσεις Λεωφορειακών γραμμών είναι οι στάσεις ‘Αδελφότης Κρητών‘ της Λεωφορειακής γραμμής 915, η στάση ‘Βενιζέλου‘ των γραμμών 040049130217229500(νυχτερινή), 915Α1Β1

Δεληγιώργη 107

Τσαμαδού 78

Ανδρούτσου 150Γ

Γρ. Λαμπράκη 126

Ζέας 82

 • Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής και η Γραμματεία του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, γραφεία των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού Ξένων Γλωσσών.
 • Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου
 • Το κτίριο βρίσκεται πλησίον του κυρίως κτιρίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Γρ. Λαμπράκη 21 & Διστόμου


ΤΕΙ Αθήνας

Το Τ.Ε.Ι. Αθήνας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε αριθμό σπουδαστών ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Αιγάλεω, κυρίως στην περιοχή του Άλσους Μπαρουτάδικο. Κάποια τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στεγάζονται σε άλλα κτίρια (βλ. παρακάτω).

Πέρα από την κεντρική πύλη που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Σπυρίδωνος 28 (είσοδος για πεζούς και αυτοκίνητα) (Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου), διαθέτει δύο ακόμα πύλες: την δυτική επί της οδού Δημητσάνας (είσοδος για πεζούς και αυτοκίνητα) και την ανατολική στη συμβολή των οδών Αγίου Σπυρίδωνος και Μήλου (είσοδος για πεζούς και αυτοκίνητα καθηγητών/τροφοδοσίας).

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας που στεγάζονται στα κεντρικά κτίρια του Τ.Ε.Ι. είναι οι εξής:

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.)

 • Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
 • Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Κατεύθυνση Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας,Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.)

 • Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας
 • Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
 • Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας
 • Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας
 • Τμήμα Ραδιολογίας & Ακτινολογίας

Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών (Σ.Κ.Σ.)

 • Τμήμα Γραφιστικής
 • Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων
 • Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης
 • Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών

Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Σ.ΤΕ.ΤΡΟ.Δ.)

 • Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών
 • Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Ε.)

 • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
 • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε.
 • Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Τ.Ε.

Κοντινότερος σταθμός του Μετρό είναι ο σταθμός Αγία Μαρίνα που βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.

Κοντινότερες στάσεις Λεωφορειακών γραμμών είναι οι εξής:

Δελφών

ΤΕΙ Αθήνας‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) και ‘Πηγαδάκι‘ (προς Αθήνα)

Στην στάση ΤΕΙ κάνει τέρμα η σχολική Λεωφορειακή γραμμή Express Ε15 Στ Λαρίσης – ΤΕΙ Αθηνών (δεν λειτουργεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο).

«Κτίριο Σαρακάκη», Λεωρόφος Αθηνών & Μητροδώρου 22-24

Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα παρακάτω τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας:

 • Τμήμα Μαιευτικής
 • Τμήμα Εργοθεραπείας
 • Τμήμα Νοσηλευτικής
 • Τμήμα Φυσιοθεραπείας

Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου

Κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Σαρακάκη‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) από όπου διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές:

Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια βρίσκεται επίσης το Τέρμα της Λεωφορειακής γραμμής 025Ιπποκράτους – Προφήτη Δανιήλ  (σύνδεση με σταθμούς Μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα)

Θηβών 274 & Μουργκάνας

Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα εξής δύο Τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιαςτου Τ.Ε.Ι. Αθηνών:

 • Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας
 • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου

Κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση Θεοχαράκη (άνοδος/κάθοδος) από όπου διέρχονται οι εξής Λεωφορειακές γραμμές:

Κέντρο Βρεφών Μητέρα, Λεωφόρος Δημοκρατίας 65, Ίλιον

Στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα στο Ίλιον έχει έδρα το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών είναι η στάση ‘Μητέρα‘ (κατεύθυνση προς Αθήνα/κατεύθυνση από Αθήνα) από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:

Επίσης, ο σταθμός Πύργος Βασιλίσσης του Προαστιακού βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.


ΤΕΙ Πειραιά

Το Τ.Ε.Ι. Πειραιά (αυτοαποκαλείται Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.) βρίσκεται στο Κάτω Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Θηβών 250 και Πέτρου Ράλλη. Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Πειραιά είναι οι εξής:

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.)

 • Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Τ.Ε.
 • Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Οι κύριες πύλες του ΤΕΙ Πειραιά είναι δύο, μία επί της Θηβών και μία επί της Πέτρου Ράλλη. Κοντινότερη στάση Λεωφορειακών γραμμών στην πύλη της Θηβών είναι η στάση ‘ΤΕΙ Πειραιά‘ (στο ρεύμα της καθόδου εξυπηρετεί η στάση ‘Λαδοπούλου‘) από όπου διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:

Στην οδό Πέτρου Ράλλη η στάση ‘Φιξ‘ (ρεύμα από Αθήνα/ρεύμα προς Αθήνα) βρίσκεται πλησίον της πύλης. Από εκεί διέρχονται οι Λεωφορειακές γραμμές:


Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)

Η  Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, γνωστή ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και πρώην ΣΕΛΕΤΕ,  είναι δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ισότιμη με Τ.Ε.Ι. Τα τμήματα της Σχολής είναι τα εξής:

 • Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών
 • Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών

Η σχολή βρίσκεται στο Μαρούσι, αν και η επίσημη διεύθυνση είναι “ΑΣΠΑΙΤΕ, Ηράκλειο Αττικής”. Προβολή στον χάρτη/Πρόσβαση από την περιοχή μου

Η πύλη της σχολής βρίσκεται πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ Ειρήνη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Αφετηρία της Λεωφορειακής γραμμή 444 Στ. Ειρήνη – Γαλάτσι – Στ. Άνω Πατήσια (κυκλική) (σύνδεση με σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια).

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET