ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Μια φοιτήτρια του Χάρβαρντ μας δίνει τα φώτα της με 13 tips για πετυχημένη εξεταστική!

Έτσι γίνεται το τίμιο, το σωστό το διάβασμα.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

24 Ιανουαρίου, 2019

Καμια φορά, εκεί στην απόγνωση που μας πιάνει εν μέσω διαβάσματος για την εξεταστική, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν άνθρωπο να μας δώσει τα φώτα του. Να μας προτείνει μία λύση, να μας δείξει τα λάθη μας και να μας καθοδηγήσει στο σωστό το δρόμο. Αν γινόταν και να μας τα βάλει με το κουτάλι στο κεφάλι πολύ ευχαρίστως, αλλά πολλά ζητάμε…

Έτσι λοιπόν, η Sophia Chua-Rubenfeld, απόφοιτη του Harvard και του Yale, είπε να αναλάβει το έργο του καθοδηγητή δίνοντας μερικές συμβουλές επιτυχίας στους φοιτητές που παλεύουν κάθε φορά με νύχια και με δόντια να περάσουν κανένα μάθημα του εξαμήνου…

Θα μου πεις, τι γνωρίζει τώρα αυτή από αποτυχίες και πώς είναι να μην ξέρεις αν θα περάσεις ακόμα κι ένα μάθημα. Δε δείχνει να είχε τέτοιες δυσκολίες, αυτή είναι μια αλήθεια. Κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει να κάνουμε τίποτα αφύσικα πράγματα, που γι’ αυτήν φαίνονται παιχνιδάκι.

Κι όμως, με μια ματιά που ρίξαμε δεν τη λες και τόσο τρελή τη λίστα της για το πώς γίνεται το τίμιο, το σωστό το διάβασμα.

Ξεκινάει και μας λέει λοιπόν: 

#1 Ναι στο να μελέτας λιγότερο, αλλά να μελετάς και σωστά.

#2 Απόφυγε τον «αυτόματο πιλότο» με κάθε κόστος.

#3 Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, τότε σίγουρα θα πέσει στην εξέταση.

Μην αφήνεις τίποτα να μένει ασαφές στο μυαλό σου. Ρώτα τους συμφοιτητές σου, διάβασε από τα συγγραμμάτα, ψάξε το στο ίντερνετ.

#4 Ό,τι μαθαίνεις, κατάγραψέ το σε μία κόλλα χαρτί.

#5 Μην κάθεσαι με τις ώρες στη βιβλιοθήκη.

Το γεγονός και μόνο πως βρίσκεσαι σε μία βιβλιοθήκη για να μελετήσεις, χαζεύοντας ωστόσο στο TikTok, δε σημαίνει πως μαθαίνεις κιόλας. Αντιθέτως, σπαταλάς μια ολόκληρη μέρα πιστεύοντας πως έβγαλες την υποχρέωση.

#6 Διάβασε από λίγο κάθε μέρα και όχι όλη την ημέρα.

Μάλιστα αναφέρει πως προγραμματάκι του τύπου «Αυτό το απόγευμα θα διαβάσω αυτό το κεφάλαιο και στη συνέχεια θα λύσω αυτές τις ασκήσεις. Μετά θα δω ένα επεισόδιο και θα πάω στο γυμναστήριο.» κάνει καλύτερη δουλειά από το «Ξεκινάω τώρα αμέσως και θα διαβάσω όσο περισσότερο γίνεται… Ωχ, πήγε μεσάνυχτα και είμαι μόλις στη 5η σελίδα και το δωμάτιό μου είναι σε μαύρο χάλι.» 

#7 Δώσε στον εαυτό σου ένα κίνητρο.

Εάν ξέρεις ότι σε λίγες ώρες θα βγεις έξω με την παρέα σου, τότε το διάβασμα θα γίνει πιο εύκολο και ίσως και να βγάλεις σημαντικό μέρος της ύλης.

#8 Σε περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι διάλειμμα, ΔΕΝ το χρειάζεσαι!

#9 Σταμάτα να υπογραμμίζεις ό,τι βλεπεις.

Υποτίθεται πως έτσι συγκεντρώνεσαι στα πιο σημαντικά, ωστόσο κάτι τέτοιο σίγουρα δε βοηθάει, μιας και βάζει το μυαλό σου στον «αυτόματο» (βλ. #2). Βρίσκεσαι ξαφνικά 10 σελίδες παρακάτω όλες χρωματισμένες, χωρίς να θυμάσαι τίποτα από αυτά που έχεις διαβάσει. Αντ’ αυτού, κράτα σημειώσεις.

#10 Λύσε ασκήσεις, πολλές ασκήσεις.

#11 Όσο για την αποστήθιση που πάντα χρειάζεται σε ορισμένα μαθήματα, σταμάτα να διαβάζεις ξανά και ξανά το ίδιο κομμάτι.

Πες το φωναχτά, κατάγραψέ το. Στη συνέχεια, ζήτα από κάποιο φίλο σου να σου κάνει ένα μικρό κουίζ.

#12 Ζήτα (ξανά) από κάποιον φίλο σου να σε ακούσει προσεκτικά καθώς θα προσπαθείς να του εξηγήσεις και να του αναλύσεις κάτι που σε δύσκολεψε να μάθεις.

Αυτό θα σε αναγκάσει να γίνεις σαφής για να μπορέσει να σε κατανοήσει ο άλλος. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να το έχεις κατανοήσει εσύ.

#13 Πήγαινε να δώσεις και σκίσε!

Η Sophia Chua-Rubenfeld τελειώνει δυναμικά τη λίστα της κι εμείς υποσχόμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ακόμα κι έτσι βέβαια, θα εξακολουθούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και με το 5αράκι!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν από σήμερα οι εγγραφές των πρωτοετών στα πανεπιστήμια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές Πολυτ. Κρήτης: «Δεν πάει άλλο – Η κατάσταση με τη φοιτητική στέγη έχει ξεφύγει!»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024 – Τα ελληνικά ΑΕΙ που βρέθηκαν στη λίστα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET