ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητής βρίσκει άδικους τους κανονισμούς της εξεταστικής, κάνει απεργία πείνας!

Κάτι ξέρουμε από αδικία…

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

26 Ιανουαρίου, 2022

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις κι ένας φοιτητής το ξέρει καλά αυτό. 

Ο Davit Svanidze αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή, καθώς άντεξε να μείνει νηστικός για μια ολόκληρη εβδομάδα, μήπως και καταφέρει να αλλάξει τους άδικους ακαδημαϊκούς κανoνισμούς. Και χωρίς να το θέλουμε, συμπάσχουμε…

Η εξεταστική είναι ο λόγος που προχώρησε σε απεργία πείνας (αυτή είναι ο ψυχοβγάλτης όλων μας, έτσι;), αφού σύμφωνα με το πανεπιστήμιο σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ακόμα κι αν δε φέρει ο ίδιος ευθύνη, όπως εάν αρρωστήσει, θα έχει τη δυνατότητα να ξαναδώσει… τον επόμενο Ιανουάριο! Σε φάση, εμείς εδώ είμαστε μια χαρά… Προφανώς κάτι τέτοιο, εν μέσω πανδημίας, είναι πολύ άδικο, μιας και καθυστερεί σημαντικά τις σπουδές για κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι οι φοιτητές κι ούτε πρέπει να τιμωρούνται.

https://www.instagram.com/p/CY7YcjVj9VL/?utm_source=ig_embed

Ο Davit λοιπόν νόσησε με κορωνοΐο κι αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα για 11 ημέρες, χάνοντας έτσι μέρος της εξεταστικής, το οποίο θα του κοστίσει ένα ολόκληρο εξάμηνο και θα του αναβάλει την αποφοίτηση για τον Ιούλιο ή τον Νοέμβριο του 2023. Ο ίδιος τα έβαλε τότε με τους κανόνες του LSE (London School of Economics and Political Science), δηλώνοντας πως έχουν πολλές επιπτώσεις στους φοιτητές που είτε σκόπευαν να τελειώσουν για να πιάσουν μια δουλειά, είτε διαθέτουν φοιτητική βίζα ή υποτροφίες και γενικότερα αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά για ένα ακόμα εξάμηνο, πόσο μάλλον όταν διανύουν και την εποχή Brexit. Ο ίδιος, όπως αναφέρει, έχει ένα φοιτητικό δάνειο ύψους £43,000 να ξεπληρώσει.

https://www.instagram.com/p/CZCAUvUgbnp/

Ακόμη, όπως είπε στο TheTab, προχώρησε στη διεξαγωγή μιας έρευνας και βρήκε ότι το 97% των προπτυχιακών συμφοιτητών του στον τομέα των Οικονομικών θεωρεί τους κανονισμούς του Ιδρύματος άδικους.

Τότε, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και ξεκινώντας από τις 14 Ιανουαρίου, μπήκε σε απεργία πείνας που θα διαρκούσε μία εβδομάδα. Και όντως, ο ίδιος άντεξε χωρίς φαγητό για τόσο καιρό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

Είναι αδύνατον να κάθομαι σπίτι, να τρώω και να κοιμάμαι ήσυχα, όταν έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοια αδικία απέναντι στον εαυτό μου και τους συμφοιτητές μου.

Παρά την προσπάθεια του Davit και των υπόλοιπων φοιτητών μέσω συγκέντρωσης υπογραφών και την επίδειξη των αποτελεσμάτων της παραπάνω έρευνας, η απάντηση του πανεπιστημίου είναι ότι τέτοιες αλλαγές παίρνουν πολύ χρόνο και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τόσο μικρό διάστημα. Με λίγα λόγια, δεν κάνουν και πολλά να διορθώσουν το λάθος τους…

Ο απεργός πείνας σημείωσε γι’ αυτό πως: «Το LSE είναι ένα Ίδρυμα γνωστό για την ελεύθερη και καθαρή σκέψη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το ακαδημαϊκό συμβούλιο δεν μπορεί να δει καθαρά αυτό το τόσο απλό ζήτημα φοιτητικής ευημερίας. Άτομα έχουν σκεφτεί ακόμα και να παρατήσουν τις σπουδές τους λόγω των συνθηκών.»

Η επιμονή αυτή μάλιστα σε μια λανθασμένη στάση, ήταν ο λόγος που οδήγησαν τον Davit να διαμαρτυρηθεί μέσω του φαγητού. Ήταν ο μόνος τρόπος να δείξει πόσο σοβαρό είναι το θέμα και να απαιτήσει δράσεις. Κι όπως λέει «Δε χρειαζόμαστε τις αλλαγές του χρόνου, το πρόβλημα το έχουμε τώρα και τώρα χρειαζόμαστε και τη λύση.»

Εξακολουθεί βέβαια να έχει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα εισακουστούν τα αιτήματα του ίδιου και των συμφοιτητών του, ωστόσο δηλώνει ότι περιμένουν ενέργειες όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς οι φοιτητές πληρώνουν όλο αυτό το διάστημα!

Ακόμη, ο Davit ελπίζει η απεργία πείνας να κάνει όσους παίρνουν αποφάσεις να δουν καθαρά τι συνέπειες έχουν οι ψήφοι τους στη φοιτητική κοινότητα. «Οι φοιτητές και η σχολή θα έπρεπε να λειτουργούν από κοινού κι όχι ο ένας εναντίον του άλλου.», αναφέρει. Σε αυτό το σημείο, νιώσαμε μια υπερβολική ταύτιση, που δε θα έπρεπε.

Εάν είναι τόσο δύσκολο και περίπλοκο για σένα να λύσεις το ζήτημα, χρησιμοποίησε την εμπειρία άλλων πανεπιστημίων που το έχουν κάνει τέλεια και αν συνεχίζεις να μην μπορείς, προσέλαβε ανθρώπους που θα δώσουν τις ιδανικές λύσεις. Γενικά, να ακούτε περισσότερο τους φοιτητές και να καταλαβαίνετε για τι ανησυχούν. Συχνά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά.

Στην παραπάνω δήλωση-πρόταση του Davit, ο καθηγητής Dilly Fung, απάντησε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι κι ανακουφισμένοι που ο Davit έληξε την απεργία του. Τον προτρέπουμε να κυνηγήσει το σκοπό του δουλεύοντας μαζί με την Ένωση την Φοιτητών και να βάλει μπροστά τις ανησυχίες του, μέσω καθιερωμένων καναλιών.» 

Στη συνέχεια, επιβεβαιώνει πως οι αλλαγές αυτές που ζητά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή καθώς είναι χρονοβόρα διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μαγαζί της Μαδρίτης μπορείς να φας το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού (με δική σου ευθύνη)!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν με ερημοποίηση αν συνεχίσουμε έτσι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET