ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικά σπίτια: Παραμένουν υψηλές οι τιμές σε Αθήνα και Θεσ/νίκη – Μακριά από τις σχολές οι ευκαιρίες!

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταγραφούν μειώσεις στις τιμές.

Neopolis Team

1 Οκτωβρίου, 2020

Ο ενθουσιασμός ενός πρωτοετή που μετακομίζει σε μια άλλη πόλη είναι πολύ ιδιαίτερος και ξεκάθαρα τον γεμίζει με ενέργεια και διάθεση να ξεκινήσει τη νέα του ζωή.

Η εύρεση σπιτιού, του δικού σου σπιτιού, το οποίο θα διακοσμήσεις όπως ακριβώς θες και στο οποίο θα κινείσαι πιο ελεύθερα από ποτέ, είναι από τα αγαπημένα κομμάτια της όλης διαδικασίας. Η αναζήτηση από την άλλη, είναι μια ιστορία που θα θέλαμε να κάνουμε skip όσο τίποτα. Σου βγάζει την ψυχή, σε ξενερώνει, σε απελπίζει και σε αγχώνει φουλ. 

Φέτος, με όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν στον κόσμο και που δεν περιμέναμε ότι θα ζήσουμε, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα επηρεαζόταν και το κομμάτι της φοιτητικής στέγης, και μάλιστα από πολλές απόψεις.

Πολλά άτομα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που επέφερε η πανδημία, δεν επέλεξαν εξ αρχής πανεπιστήμια μακριά από το πατρικό τους, άλλοι περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις των σχολών για το πώς θα λειτουργήσουν το χειμερινό εξάμηνο (εξ αποστάσεως, δια ζώσης, ή συνδυαστικά) ώστε να πράξουν αναλόγως, και άλλοι ενώ δε δυσκολεύονται καθόλου να βρουν μια κατοικία που να πληροί να κριτήριά τους, τα βρίσκουν σκούρα με τις τιμές. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το «γύρισαν» φέτος στη μακροχρόνια μίσθωση για ευνόητους λόγους, αλλά λόγω κατάστασης των σπιτιών (ανακαινισμένα και πλήρως ανακαινισμένα), έχουν ανεβασμένες τις τιμές. Και δε δείχνουν πρόθυμοι να τις μειώσουν. 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας στις top φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, «παραμένουν υψηλές, δηλαδή κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Αυγούστου, χωρίς να καταγράφεται ακόμη κάποια αισθητή μείωση, ιδιαίτερα στα διαμερίσματα που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμερίσματα κυρίως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό πλήρως ανακαινισμένα».

Αντίθετα μείωση της τάξης από 5% έως 10% καταγράφεται σε διαμερίσματα που είναι παλαιά και όχι ανακαινισμένα, τα οποία δεν είχαν μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, το λάθος που κάνει ένας πρωτοετής ερχόμενος από την επαρχία, είναι ότι ψάχνει μόνο σε περιοχές κοντά από τη σχολή του. Είναι το «κουσούρι» που του έχει αφήσει η ζωή του στη μικρή πόλη, όπου όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και καλύπτονται σε πολύ γρήγορο χρόνο. Όπως σημειώνει και ο κ. Μπάκας, είναι σημαντικό να τσεκάρουν και περιοχές της Αθήνας οι οποίες δεν είναι απαραίτητα κοντά στα πανεπιστήμια, έχουν όμως καλή συγκοινωνία. Κοιτώντας προς τα εκεί, ίσως βρουν χαμηλότερες τιμές, καθώς δε μιλάμε πια για τις περιζήτητες περιοχές των φοιτητών.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγξει στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη, την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή. Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του E-Real Estatesφοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι που διαθέτει σταθμό του μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Αττικής που διαθέτουν σταθμό του μετρό.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση.

Τέλος, στους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και του Παντείου συστήνονται περιοχές όπως Υμηττός, Δάφνη, Βύρωνας και Ηλιούπολη. Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας: «Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν σταθμό του μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες και είναι ήσυχες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε σταθμό του μετρό.»

Τι ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται επίσης περισσότερα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές, με τις τιμές στο κέντρο όπου στρέφεται και η προσοχή των περισσοτέρων, να κυμαίνονται από 300€ για γκαρσονιέρες έως 500€ για διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων που προορίζονται περισσότερο για συγκατοίκηση.

Γενικότερα, hot περιοχές στη συμπρωτεύουσα αποτελούν οι 40 Εκκλησίες, Αγία Σοφία, Αριστοτέλους, Καμάρα, Ροτόντα και Προξένου Κορομηλά. Ενώ οι αμέσως επόμενες είναι η περιοχή της Τριανδρίας, καθώς και η Άνω Πόλη.

Τη φετινή χρονιά, η συμπρωτεύουσα διαθέτει μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όπως σημειώνεται ακόμη, στον Βαρδάρη, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να αναζητήσει γκαρσονιέρα 30τ.μ – 40τ.μ με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 220€ έως 250€, ενώ αν επιλέξει τη συγκατοίκηση με συμφοιτητή ή συμμαθητή του από το σχολείο, το μηνιαίο μίσθωμα διαμερίσματος από 60τ.μ με 2Υ/Δ κυμαίνεται από 300€ έως 400€.

Τέλος, στην περιοχή της Καμάρας ή της Ροτόντας που αποτελούν διαχρονικά τις περιοχές που επιλέγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων φοιτητών, οι τιμές μίσθωσης είναι υψηλότερες αγγίζοντας τα 300€ για γκαρσονιέρα 30τ.μ-40τ.μ και τα 450€ – 470€ ως ανώτερη τιμή για διαμερίσματα 60τμ με 2 Υ/Δ.

Πότε θα καταγραφούν μειώσεις στις ζητούμενες τιμές:

«Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, το επόμενο διάστημα μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα καταγράψουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν ουσιαστικά στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Μην ξεχνάμε ότι το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα», σημειώνει ακόμα ο κ. Μπάκας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET