ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές Νομικής ΕΚΠΑ: Να γίνονται εξ αποστάσεως τα μαθήματα για τις ευπαθείς ομάδες!

Όπως σημειώνουν, υπάρχουν άτομα που ο ιός είναι απειλητικός για τη ζωή τους.

Neopolis Team

16 Νοεμβρίου, 2021

Οι εναντιώσεις στην αμιγώς δια ζώσης διδασκαλία ολοένα και πληθαίνουν, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να ζητά από το Υπουργείο να επιτρέψει τα υβριδικά μαθήματα, ιδιαίτερα τώρα, όπου τα κρούσματα στη χώρα αγγίζουν πολύ υψηλά νούμερα.

Οι φοιτητές στην ουσία έχουν υποχρεωθεί να δίνουν το παρόν σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεπαρκή μέτρα και η δεδομένη ύπαρξη κρουσμάτων, ασχέτως αν αποτελούν οι ίδιοι ή οι πλησίον τους ευπαθείς ομάδες. Το οξύμωρο δε, είναι ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή, όταν και είχε αποφασιστεί τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Με τις πιθανότητες διασποράς και νόσησης να συνεχίζουν να υπάρχουν ασχέτως ποσοστού εμβολιασμών στο εκάστοτε Ίδρυμα, οι ευπαθείς ομάδες ρισκάρουν την υγεία τους δίνοντας το παρόν στα αμφιθέατρα, αφού δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα ιδιαίτερα για αυτές.

Φοιτητές λοιπόν της Νομικής Αθηνών που είτε ανήκουν σε αυτές είτε ζουν με άτομα που ανήκουν, υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας το απολύτως λογικό: η εκπαίδευση να μη θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους ή τους οικείους τους. Με άλλα λόγια, να υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή, όπως απεστάλη στο Neopolis.gr από φοιτητή: 

Αξιότιμη κ. Υπουργέ, αξιότιμε κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιότιμε κ. Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, 

Οι κάτωθι υπογράφοντες φοιτητές και φοιτήτριες, ανήκοντες – οι ίδιοι ή άτομα με τα οποία συνοικούμε – σε ευπαθείς ομάδες, θα θέλαμε να σας καταστήσουμε ενήμερους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η διά ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων είναι αδύνατη για εμάς, καθώς συνεπάγεται άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Ανάμεσά μας υπάρχουν φοιτητές καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, με νευρολογικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι λόγω θεραπευτικής αγωγής, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα και από άλλες παθήσεις, που καθιστούν την έκθεση στον ιό απειλητική για τη ζωή. 

Ωστόσο, η συνέχιση των σπουδών μας είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Η μη ύπαρξη δυνατότητας εξ αποστάσεως παρακολούθησης μας αποκλείει από την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση και μας στερεί την πολύτιμη εμπειρία της ζωντανής ακρόασης και παρακολούθησης των παραδόσεων, την οποία κανένα σύγγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει. 

Στη Νομική Σχολή διδασκόμαστε ότι το Σύνταγμά μας, ως κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικό νομοθέτημα, μεριμνά και προνοεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Οι συνταγματικές προβλέψεις ορθώνουν αδιαπέραστο προστατευτικό πλέγμα για την ανθρώπινη αξία και ζωή, αναγνωρίζουν ρητά το δικαίωμα στην υγεία, ενώ προστατεύουν και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας το ότι η κατηγορία των φοιτητών και φοιτητριών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζεται ως «ανύπαρκτη» από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις και τους έχοντες θέσεις ισχύος. 

Παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε του ζητήματος υιοθετώντας το υβριδικό μοντέλο ή δίνοντας τη δυνατότητα αναμετάδοσης για όλα τα μαθήματα, προκειμένου να μην στερηθούμε την ουσιαστική φοίτηση στη Σχολή, και προκειμένου αυτή να αποδειχθεί χώρος που προωθεί έμπρακτα τη συμπεριληπτικότητα και την ισότητα των ευκαιριών απέναντι σε όλα τα μέλη της. 

Με τιμή, 

Οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, οι συνοικούντες με αυτούς και οι υποστηρίζοντες το αίτημα αυτών, φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET