fbpx

8 female empowerment σκηνές από σειρές που θα μας μείνουν για πάντα!


Όλες οι γυναίκες έχουν σημασία. Όλη μέρα, κάθε μέρα. Η 8η Μαρτίου όμως είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τις γιορτάζουμε όλο το χρόνο και να υπερασπιζόμαστε τους σκοπούς τους.

Σήμερα γιορτάζουμε τις μαμάδες μας, τις φίλες μας, τις γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε όλους τους τομείς, κι εκείνες που ακόμα προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους και τον δρόμο τους.

Η Madonna στο λόγο της ως Woman of the Year έθεσε πολύ απλά και κατανοητά την έννοια της γυναικείας ενδυνάμωσης:

Ως γυναίκες, πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμούμε τη δική μας αξία και την αξία της καθεμιάς μας ξεχωριστά. Ψάξε δυνατές γυναίκες για να κάνεις φίλες, να ευθυγραμμίσεις τον εαυτό σου, να μάθεις από αυτές, να συνεργαστείς, να εμπνευστείς, να υποστηρίξεις και να διαφωτιστείς.

Αυτές τις φιγούρες μπορούμε να τις βρούμε στην καθημερινότητά μας αλλά και στον κόσμο της τηλεόρασης. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκηνές από την αγαπημένη μας σειρά μας άγγιξαν τόσο πολύ, που μας άλλαξαν την κοσμοθεωρία. Ορισμένες σειρές έχουν χαρακτήρες που αποτελούν πρότυπα φεμινισμού και γυναικείας ενδυνάμωσης, όπως η Monica από «Τα Φιλαράκια», η Daenerys από GoT και η Samantha από το ‘Sex and the City’. 

Αυτοί και πολλοί άλλοι λοιπόν, μας έχουν δώσει inspiring σκηνές σαν τις παρακάτω, που φωνάζουν girl power και μας γεμίζουν δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη ζωή που ονειρευόμαστε! 

Sex Education – Bus Scene

Από τα πιο influencing scenes της 2ης σεζόν, που μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε η μια την άλλη, είναι η σκηνή στο λεωφορείο. Η ταραγμένη Aimee αφού δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από έναν άντρα, βρίσκει τη στήριξη που έχει ανάγκη στις συμμαθήτριές της από το σχολείο, κι ας μην είναι απαραίτητα στην ίδια παρέα. Συνδέονται όμως με τις κοινές τους εμπειρίες απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και τα συναισθήματα που τους έχει προκαλέσει, κι αυτό φτάνει για να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη. Και τότε το μήνυμα γίνεται πολύ ηχηρό!

The Bold Type – Η Jacqueline παίρνει τα βάρυ από την Mia

Η έννοια του girl boss έρχεται με αυτή τη σκηνή να μας συγκινήσει και να μας δείξει ότι πίσω από το προσωπείο την δυνατής γυναίκας κρύβονται πολλά περισσότερα από μία «σκύλα». Η κίνηση να ξεκουράσει την Mia παίρνοντας τα βάρη από εκείνη, μας αποκαλύπτει ότι και η Jacqueline έχει υπάρξει θύμα σεξουαλική παρενόχλησης. Με αυτόν τον τρόπο όμως, μας κάνει ξεκάθαρο ότι είναι στο χέρι μας να μείνουμε δυνατές και να επικοινωνήσουμε την εμπειρία μας, γιατί μόνο έτσι θα πάρουμε πραγματική δύναμη απ’ ό,τι κάποτε μας πλήγωσε!

Friends – Motherhood 

Αν και η sitcom των 90s έχει κατηγορηθεί για στερεοτυπικές απόψεις, το μήνυμα περί μητρότητας που περνάει είναι ό,τι προσπαθούμε ακόμα και τώρα, το 2022, να επιτύχουμε. Και οι 3 πρωταγωνίστριες στη διάρκεια της σειράς αποκτούν παιδιά, ωστόσο όχι με τον… κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Η Phoebe γίνεται παρένθετη μητέρα, η Rachel single mother και η Monica θετή μητέρα, καλύπτοντας έτσι τις περισσότερες περιπτώσεις, που είναι όλες ίσες

Game of Thrones – Η Arya λέει στον πατέρα της ότι δε θέλει να γίνει μια lady

Το Game of Thrones είναι γεμάτο από women empowering σκηνές. Εξάλλου, who runs Westeros? GIRLS. Παρόλα αυτά, το πιο δίκαιο είναι να βάλουμε τη σκηνή όπου η Arya αρνείται να γίνει πριγκίπισσα, επειδή ‘that’ s not her’. Η δική της επιθυμία είναι να γίνει πολεμίστρια και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παλέψει 10 φορές περισσότερο, θα το κάνει!

Sex and the city – Η Samantha καταπολέμησε το σεξισμό στον εργασιακό χώρο

Η Samantha αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που βρίσκουν μπροστά τους οι γυναίκες σε βιομηχανίες παγκοσμίως: τις σεξουαλικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Όπως φαίνεται, ο διευθυντής της εταιρείας δε θέλει να συνεργαστεί με μια γυναίκα. Η Samantha σκιαγραφεί τέλεια το θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές με το να δείχνουν την ευαίσθητη πλευρά τους και να θεωρούνται υπερβολικά συναισθηματικές. Δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και μιλάει, με αποτέλεσμα να πάρει τη δουλειά που της αξίζει. 

Handmaid’s Tale – όταν όλες οι Υπηρέτριες αρνήθηκαν να λιθοβολήσουν τη Janine

‘I’m sorry aunt Lydia’ και μας έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο. Τι σκηνή! Είναι η πρώτη σημαντική συλλογική πράξη των υπηρετών ενάντια στο σκληρό και καταπιεστικό καθεστώς της Gilead, που για άλλη μία φορά αποδεικνύει τι μπορούν να καταφέρουν οι γυναίκες ενωμένες.

The Queen’s Gambit – Beth vs 12 παίκτες

Δεν μπορούμε να μη νιώθουμε fearless βλέποντας την Beth να παίζει σκάκι και να σκίζει κυριολεκτικά τους πάντες. Η σειρά ‘The Queen’s Gambit’ είναι από μόνη της μια φεμινιστική σειρά, γεμάτη στιγμές που ξεχειλίζουν woman power. Η σκηνή όμως όπου η μικρή Beth κερδίζει μέσα σε μια ώρα και 20 λεπτά 12 παίκτες – και συγκεκριμένα αγόρια – είναι η μεγαλύτερη απόλαυση! Το σκάκι τότε ήταν ένα ανδροκρατούμενο «σπορ», γι’ αυτό το ρουά ματ από μια γυναίκα είχε ανεκτίμητη αξία!

Buffy the Vampire Slayer – Η Buffy και η Willow δίνουν την Slayer Power σε κάθε μια Potential

Ολόκληρη η σειρά περνάει πολλά μηνύματα φεμινισμού. Τόσο η Buffy όσο και η Willow στη συγκεκριμένη σκηνή κάνουν τη γυναικεία φύση να ακούγεται όσο σημαντική είναι. Δίνουν έτσι τη δύναμη σε κάθε κορίτσι να κάνει ό,τι θέλει αν το θέλει, και να υπερασπιστεί τον εαυτό της όποτε το απαιτεί η κατάσταση.

Κάθε μια από αυτές τις παραπάνω στιγμές μας κάνουν να σηκωθούμε από τη θέση μας, γεμάτες δύναμη και αυτοπεποίθηση. Γιορτάζουμε τις γυναίκες σήμερα, αλλά πρέπει να τις γιορτάζουμε κάθε μέρα. Support, respect and listen o(ur) sisters!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET