fbpx

15 facts για το «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» που μόνο ένας potterhead γνωρίζει!


Η ταινία «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» κλείνει φέτος τα 20 χρόνια, feel old yet?

Η αλήθεια είναι ότι δε δώσαμε ποτέ βαρύτητα στην ακριβή ημερομηνία που κυκλοφόρησαν οι ταινίες που μας μεγάλωσαν και γι’ αυτό χτυπάνε κάπως άσχημα οι δύο δεκαετίες. Φταίει που συνεχίζουμε να τις παρακολουθούμε ακόμα και τώρα, λες και βγήκαν πρώτη φορά χθες. Δεν είναι μια σειρά ταινιών που είδαμε κάποτε στο σινεμά και έμεινε στο παρελθόν. Είναι μια σειρά που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή, με τους ηθοποιούς να παραμένουν για πάντα οι μαθητές του Χόγκουαρτς.

Δεν έχει να λέει που ο ‘Ron’ έγινε πρόσφατα μπαμπάς, είναι ακόμα ο αδέξιος 10χρονος του golden trio!

Η πρεμιέρα λοιπόν αυτού που έμελλε να γίνει κινηματογραφικό φαινόμενο, πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2001 στο Λονδίνο και στις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτή η ημερομηνία άλλαξε τις ζωές μας. Προς τιμήν της λοιπόν, θα δούμε για… ας την πούμε πολλοστή φορά, την ταινία που για άλλους έδωσε σάρκα και οστά στους ήδη αγαπημένους τους ήρωες, και σε άλλους σύστησε πρώτη φορά τον μαγικό κόσμο.

Προτού το κάνουμε όμως, πιάστε μια βουτυρόμπυρα και πάμε να δούμε μερικά fun facts, διότι… είμαστε ή δεν είμαστε αληθινοί potterheads;!

#1 Οι παραγωγοί αρχικά σχεδίαζαν να συνδυάσουν τα 3 πρώτα βιβλία σε μία ταινία

Κανείς ποτέ δε θα καταλάβει τι είχαν στο μυαλό τους. Ακόμα και τώρα οι ταινίες είναι αρκετά πιο φτωχές συγκριτικά με τα βιβλία, οπότε φαντάσου πώς θα ήταν αν η πρώτη σκέψη των παραγωγών επικρατούσε. Σαν μεγάλη φαν του Αιχμαλώτου του Αζκαμπάν πάντως, παρακαλώ δε θα ‘θελα.

#2 Ο Steven Spielberg είχε ξεκινήσει να δουλεύει τη σκηνοθεσία της και σκεφτόταν να την κάνει animated

Spielberg, σε αγαπάμε, σε εκτιμάμε, αλλά εδώ ήσουν λάθος. Τι εννοείς animated ο Χάρι Πότερ;;; Από την άλλη βέβαια, ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει με αυτή την ιδέα, αν η παραγωγή δεχόταν τουλάχιστον να συμπεριλάβουν στοιχεία από τα υπόλοιπα βιβλία. Εκφράσαμε πώς νιώθουμε για αυτό στο #1, οπότε μην τα ξαναλέμε. 

#3 Ο Richard Harris απέρριψε τρεις φορές το ρόλο του Ντάμπλντορ, μέχρι να πει το ναι

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εγγονή του Ella λοιπόν, που τον απείλησε λέγοντας πως αν δε δεχτεί τον ρόλο δε θα του ξαναμιλήσει ποτέ. Έτσι καταφέραμε να τον απολαύσουμε στις δύο πρώτες ταινίες και να τον ταυτίσουμε με τον Άλμπους Ντάμπλντορ όσο κανέναν άλλο. Είχε αυτή τη γαλήνια, σοφή παρουσία, που πολύ μας έλειψε όταν έφυγε…

#4 Ο Rupert Grint έκανε οντισιόν… ντυμένος καθηγήτρια και ραπάροντας

Ο Rupert είναι ο Ron και στην πραγματικότητα! Όπως έχει πει σε συνέντευξή του, ήθελε πολύ να γίνει μέλος του χαριποτέρικου σύμπαντος, οπότε στην οντισιόν του αποφάσισε να ξεχωρίσει ντυμένος σαν καθηγήτρια υποκριτικής και ραπάροντας πόσο πολύ ήθελε να παίξει στην ταινία. Για κάποιο λόγο, με το «ντυμένος σαν καθηγήτρια» μου έρχεται στο μυαλό η εμφάνισή του στο Yule Ball. Sorry Ron, ξέρω ότι θες να την ξεχάσεις. 

#5 Ο Daniel Radcliffe ήταν ο τελευταίος από την τριάδα που επιλέχτηκε για τον ρόλο του Χάρι

Το «αγόρι που έζησε» και το οποίο έχτισε μια ολόκληρη ιστορία γύρω από αυτόν, μπήκε τελευταίος στην ομάδα. Για την ιστορία, τον Daniel Radcliffe τον προσέγγισε ο παραγωγός David Heyman όταν είχε πάει στο θέατρο με τον πατέρα του, κανονίζοντας συνάντηση την επόμενη κιόλας μέρα. Επίσημο μέλος του cast έγινε μετά τον Rupert και την Emma, με την J.K. Rowling να δηλώνει πως παρακολουθώντας το βίντεο της οντισιόν του ήταν σαν να βλέπει έναν γιο.

#6 Ο ρόλος της Λίλι Πότερ είχε προσφερθεί στην J.K.Rowling, αλλά τον απέρριψε

Σε συνεχεία του παραπάνω fact, o Daniel θα μπορούσε να είναι όντως «γιος» της J.K.Rowling, αφού η τελευταία δέχθηκε πρόταση από τους παραγωγούς να υποδυθεί την Λίλυ Πότερ. Όπως καταλαβαίνουμε όμως, είπε το όχι καθώς δεν το θεώρησε σωστό από τη στιγμή που δεν ήταν ηθοποιός.

#7 Ο Robin Williams ήθελε πολύ να παίξει τον Χάγκριντ, αλλά… δεν ήταν Βρετανός!

Τώρα πια δύσκολα βλέπουμε άλλον στον ρόλο πέρα από τον Robbie Coltrane, αλλά πιστεύω ότι κι ο Robin Williams θα είχε κάνει καλή δουλειά. Μάλιστα ήταν και μεγάλος φαν των βιβλίων. Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως, η Rowling είχε θέσει σαν αυστηρό όρο να είναι όλοι οι ηθοποιοί Βρετανοί.

#8 Όλα τα παιδιά της ταινίας, πήγαιναν σχολείο στο σετ!

Αυτή γενικά είναι μια απορία που είχαμε όλοι μας σαν παιδιά και δεν κρύβουμε ότι ζηλεύαμε που βλέπαμε τους πρωταγωνιστές να είναι μέρος κάτι τόσο μεγάλου, την ίδια ώρα που εμείς έπρεπε να σηκωνόμαστε 7 το πρωί για να πάμε στο σχολείο. Που δεν ήταν καν το Χόγκουαρτς! Οι μικροί ηθοποιοί λοιπόν δε γλίτωσαν για τα καλά την εκπαίδευση, αφού έκαναν καθημερινά ιδιαίτερα μαθήματα στο σετ, 3-5 ώρες έκαστος. Ακόμα κι αυτή όμως δεν είναι η βασική διαφορά μας. Το γεγονός ότι δεν είχαν διάβασμα κι ασκήσεις για το σπίτι είναι!

#9 Η τελευταία σκηνή που είδαμε, ήταν και η πρώτη που γυρίστηκε

Σε αυτήν ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη αποχαιρετούν τον Χάγκριντ και το Χόγκουαρτς, ανεβαίνοντας στο Hogwarts Express για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού το πρώτο σχολικό έτος τελειώνει. Το λες και περίεργο γύρισμα, αφού καλά καλά δεν είχαν γνωριστεί κι έπρεπε να κουνήσουν μαντήλια.

#10 Οι περισσότερες κουκουβάγιες ήταν ψηφιακά φτιαγμένες

Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αληθινές κουκουβάγιες, αλλά στη συγκεκριμένη σειρά ταινιών είχαν να διατελέσουν έναν ρόλο, οπότε ήταν πιο εύκολο να τις δημιουργήσουν. Δεν τις λες κι εκπαιδεύσιμα ζώα. Για να καταλάβετε, η εκπαιδεύτριά τους, Julie Tottman, έκανε 6 μήνες για να μάθει 15 κουκουβάγιες να φέρνουν γράμματα.

#12 Ο Καθεδρικός Ναός του Καντέρμπερι απέρριψε τα γυρίσματα στους χώρους του, λόγω εμπλοκής… παγανισμού

Μεσαίωνας likes this post... Κι όμως, ο συγκεκριμένος Ναός δε δέχτηκε να «παίξει» στην ταινία όταν αυτή χρειαζόταν αληθινά κάστρα για εξωτερικά πλάνα, εξαιτίας του θέματός της. Παραήταν… σατανικό δηλαδή για να συνδέσει το όνομά του μαζί της, οπότε η Warner Bros. βρήκε αλλού τη λύση, και συγκεκριμένα στο κάστρο Alnwick, στον Καθεδρικό Ναό του Γκλόστερ, στο σχολείο Χάροου, στον Καθεδρικό του Ντάραμ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δεν έπεσε και σε κατάθλιψη με την απόρριψη. 

#13 Η J.K.Rowling ζωγράφισε έναν χάρτη του Χόγκουαρτς για χάρη της παράγωγης, η οποία δούλεψε πάνω σε αυτόν σε όλες τις ταινίες!

Όταν ο σχεδιαστής παραγωγής, Stuart Craig, συναντήθηκε πρώτη φορά με την Rowling το 1999, την ρώτησε για τη γεωγραφία του Χόγκουαρτς και των πέριξ, με την τελευταία να φτιάχνει έναν χάρτη. Η παραγωγή λοιπόν είχε αυτόν σαν μπούσουλα σε όλες τις υπόλοιπες ταινίες, με τον Stuart Craig να τον χαρακτηρίζει ως Βίβλο.

#14 Χάρι και Ερμιόνη επρόκειτο να κάνουν αλλαγές στην εμφάνισή τους, αλλά κάπου στράβωσε το πράγμα

Προφανώς και μιλάμε για τα πράσινα μάτια του Χάρι, που δεν είχε ο Daniel και οι φανς ήταν αρκετά αναστατωμένοι για αυτό. Ο ηθοποιός λοιπόν δοκίμασε να φορέσει φακούς επαφής, στους οποίους όμως παρουσίασε αλλεργική αντίδραση και έτσι έμεινε με τα δικά του γαλανά μάτια. Η Ερμιόνη από την άλλη, ήταν να φορέσει ψεύτικα δόντια, αλλά μιλούσε περίεργα φορώντας τα, οπότε κι εκεί το πλάνο πήγε άπατο.

#15 Ορισμένες σκηνές έπρεπε να τραβηχτούν δύο φορές, εξαιτίας της διαφοράς του αμερικάνικου με τον αγγλικό τίτλο! 

Στα αγγλικά αυτός ήταν ‘The Philosopher’s Stone’, ενώ στην Αμερική το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει σαν ‘The Sorcerer’s Stone.’ Έτσι, τα σημεία της ταινίας όπου γινόταν αναφορά στον λίθο έπρεπε να γυριστούν δυο φορές, ώστε τη μία φορά να ακούγεται η φράση ‘philosopher’s stone’ και την άλλη ‘sorcerer’s stone’. Λες και εμείς που τόσα χρόνια χανόμαστε στις μεταφράσεις πάθαμε τίποτα…

Χρονιά πολλά λοιπόν στην ταινία απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, και την οποία, 20 χρόνια μετά, τη βλέπουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό κι αγάπη!

Και μην ξεχνάμε ότι την Πρωτοχρονιά το καστ θα επιστρέψει για μια τελευταία φορά στο Χόγκουαρτς, για να γιορτάσει τα 20α γενέθλιά του και να μας προσφέρει κι άλλα infos από τα παρασκήνια!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET