UNI LIFE & TIPS

Εργασίες εξαμήνου: 7 tips για να γίνεις μάστερ στις «σάλτσες» και να παραδίδεις στην ώρα σου!

Ο στόχος είναι να φτάσουμε τον αριθμό λέξεων!

Οι φοιτητικές εργασίες είναι ένα μέρος των σπουδών για το οποίο δε μας προετοίμασε κανείς. Μάλλον γι’ αυτό καταλήγουμε να τις υποβάλλουμε δυο λεπτά πριν τη λήξη της διορίας.

Σύνηθες σενάριο: Σε τρεις ώρες πρέπει να παραδώσεις και το μόνο που έχεις γράψει είναι ο πρόλογος. It’s panic time!

Δεν μπορώ να σου πω πώς να μην πανικοβληθείς, αλλά μπορώ να σου πω πώς να γράψεις μια ολοκληρωμένη εργασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με τη γνωστή τεχνική του ‘bullshitting’. Έχει υπάρξει πιστός συνοδοιπόρος στην ακαδημαϊκή μου πορεία, ελπίζω να γίνει και δικός σου.

Τι είναι το bullshitting; Όταν γράφεις ένα σωρό λέξεις που στην ουσία δε λένε τίποτα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις ένα όριο λέξεων/σελίδων που δεν μπορείς να πιάσεις, ή γιατί δε γουστάρεις να κατανοήσεις το θέμα κι απλά βάζεις όση σάλτσα μπορείς για να πάρεις βαθμό.

Έχοντας κάνει μάστερ αυτή την τεχνική, νομίζω είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου τη μάθω, ώστε να την τελειοποιήσεις και εσύ. Ορίστε λοιπόν 7 tips για το πώς να κάνεις το απόλυτο bullshitting στην επόμενη εργασία:

1 First things first, σχεδιάγραμμα

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην οργάνωση, θα γλιτώσεις από έναν τεράστιο πονοκέφαλο προσπαθώντας να κάνεις την εργασία σου ευανάγνωστη. Ξεκίνα λοιπόν μετατρέποντας το θέμα της εργασίας σε ερώτησηαν δεν είναι ήδη – και γραψ’ την στο πάνω μέρος μιας λευκής σελίδας. Βλέποντάς το γραμμένο μπροστά σου, θα σου έρθουν ιδέες, σκέψεις και προβληματισμοί επί του θέματος, και κατ’ επέκταση απαντήσεις που θα μπορείς να αναπτύξεις στη συνέχεια. Πάρε αυτό ως σημείο έναρξης και όλα θα κυλήσουν πιο εύκολα. Χάρη στο σχεδιάγραμμα, πλέον έχεις έναν πιο σαφή στόχο.

2 Ρίξε άκυρο στο Microsoft Word

Στο παρελθόν, το Word ήταν το go-to πρόγραμμα για τις εργασίες μου. Από τότε που ανακάλυψα το Google Docs, η ζωή μου έγινε ευκολότερη. Μπορείς να κάνεις την εργασία οπουδήποτε, από το laptop έως τον υπολογιστή της βιβλιοθήκης ή το κινητό, χωρίς να πρέπει να τη μεταφέρεις ως αρχείο από το ένα στο άλλο. Plus, δε χρειάζεται να ανησυχείς για την αποθήκευση της εργασίας σου εάν συμβεί κάτι στον υπολογιστή. Ενημερώνεται συνεχώς αυτόματα, αποθηκεύοντας το project σου για σένα. Και κάπως έτσι μπορείς να γλιτώνεις χρόνο και ενέργεια γράφοντας επιτόπου ό,τι ιδέα σου έρχεται και να γίνεται δουλίτσα.

3 Άσε τον πρόλογο και τον επίλογο για το τέλος, σημασία έχει το κύριο μέρος

Μπορεί να σου έρθει η πιο μπομπάτη ιδέα για ξεκίνημα, just don’t start with it. Σημείωσε την κάπου για αργότερα. Βλάπτει σοβαρά τη δομή της εργασίας σου εάν προσπαθήσεις να συνοψίσεις τις ιδέες σου πριν καν τις γράψεις. Έτσι, σε πρώτη φάση, εστίασε μόνο στο κύριο μέρος. Μέχρι να σταματήσεις να γράφεις, ο στόχος σου είναι να έχεις ένα σύνολο από πλήρεις παραγράφους που να αναλύουν το θέμα. Κάθε κομμάτι θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μια ιδέα και να περιέχει όλες τις πληροφορίες και τα αποσπάσματα σχετικά με αυτήν. Και πάλι, το γράψιμό σου δε χρειάζεται να είναι φανταχτερό, πρέπει μόνο να μπορείς να εξηγήσεις τις ιδέες σου σε όποιον το διαβάζει.

4 Τι θα κάναμε χωρίς τη Βικιπαίδεια;

Όταν ξεκινήσεις να γράφεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ψάξεις τι έχει να πει η Βικιπαίδεια για το θέμα σου. Ακούω τη φωνούλα του Henry Cavill να ρωτάει σαρκαστικά ‘You’re using Wikipedia as your source of information?’ και απλά το προσπερνάω. Το Wiki χρησιμεύει πολύ για να πάρεις μια γενική ιδέα, να κλέψεις φράσεις που θα επαναλαμβάνεις κατά τη διάρκεια όλης της εργασίας και φυσικά βιβλιογραφία.

Για παράδειγμα, πες ότι έχεις να γράψεις για το βιβλίο «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ». Σε κάθε παράγραφο θα έγραφα σίγουρα φράσεις όπως: «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ είναι ένα βιβλίο» (άντε ρε!), «Το βιβλίο είναι κλασικό» (και πάλι, κοινή γ@μημένη γνώση) και «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ είναι ένα κλασικό λογοτέχνημα» (no shit Sherlock). Κερδίζεις λέξεις και λες κάτι χωρίς να λες στην πραγματικότητα. Όσο για τη βιβλιογραφία, απλά τσέκαρε την τελευταία ενότητα της Βικιπαίδειας. Thank me later.

5 Δώσε βάση σε «ανούσιες» φράσεις

Θυμάσαι στα αγγλικά που είχαμε κάποιες στάνταρ φράσεις για εισαγωγή; Μπορείς να χρησιμοποιείς τις ίδιες φράσεις εάν είναι πετυχημένες και στην εργασία σου. Μην ξεκινήσεις την παράγραφό σου με ένα απλό «Πρώτα…», βάλε εκεί λίγη σάλτσα! Πχ, «Θα ήθελα να ξεκινήσω αναλύοντας τη θέση μου για…» ή «Δε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε χωρίς να έχουμε αποσαφηνίσει τον όρο….». Πέτα και κανένα fact ανά διαστήματα, δείχνει ότι έχεις γνώσεις. Ψιλοκατάλαβες το μοτίβο, make it your own! *+100 λέξεις στην εργασία*

Διάβασε κι αυτό

Τα στάδια που περνάς όταν έχεις να παραδώσεις εργασία μέσα από τα μάτια του Λεωνίδα!

6 Πείραξε το διάστιχο

Αν @ καθηγητ@ σου δε σου έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη γραμματοσειρά, το διάστημα παραγράφων και το διάστιχο, έχεις την τύχη με το μέρος σου. Κάνε μια μικρή ζαβολιά στον αριθμό των σελίδων σου αυξάνοντας το διάστιχο, δηλαδή την απόσταση μεταξύ των γραμμών. Boom, οι απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν. Μια εργασία τεσσάρων σελίδων γίνεται ξαφνικά πεντέμισι σελίδες, αν αλλάξεις την απόσταση μεταξύ του κύριου κειμένου από 2,0 σε 2,5. Lifesaver.

7 Make it pretty

Αφού ολοκληρώθηκε το γράψιμο της εργασίας, ήρθε η ώρα για το ultimate +++. Κάνε την όμορφη! Φτιάξε ένα καθαρό και όμορφο εξώφυλλο (εγώ χρησιμοποιώ το Canva) και περιεχόμενα. Μην ξεχάσεις να αριθμήσεις τις σελίδες σωστά (ακόμη κι αν είναι 5) και να βάλεις σε σωστή σειρά τη βιβλιογραφία (αλφαβητικά με το επώνυμο τ@ συγγραφέα). Το tip μου για να κάνεις την πιο ωραία βιβλιογραφία είναι να μπεις στη βιβλιοθήκη της σχολής σου και να πληκτρολογήσεις το θέμα την εργασίας σου. Θα βρεις θησαυρό.

Και όταν όλα είναι έτοιμα, άραξε και θαύμασε το όμορφο δημιούργημά σου, κατευθείαν από τον κ@λο σου! 🫶

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET