Έρευνες λένε

Έρευνα: Οι Έλληνες κάνουν διακοπές ξάπλα στην παραλία, αγκαλιά με το άλλο τους μισό!

Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά φεύγει και ο Ιούνιος. Δύο μήνες ακόμα καλοκαιράκι και μετά ξανά στα ίδια και καθιερωμένα. Δεν βρίσκομαι εδώ όμως για να σου ρίξω εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές τη διάθεση στα τάρταρα, είμαι για να σου μιλήσω για καλοκαιρινές διακοπές. Πιο συγκεκριμένα, μιας και πλησιάζουν αυτές οι […]

Δήμητρα Πραντάλου

24 Ιουνίου, 2019

Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά φεύγει και ο Ιούνιος. Δύο μήνες ακόμα καλοκαιράκι και μετά ξανά στα ίδια και καθιερωμένα. Δεν βρίσκομαι εδώ όμως για να σου ρίξω εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές τη διάθεση στα τάρταρα, είμαι για να σου μιλήσω για καλοκαιρινές διακοπές.

Πιο συγκεκριμένα, μιας και πλησιάζουν αυτές οι μέρες –για ορισμένους έχουν έρθει ήδη– θα σου παραθέσω μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα ανάλυσης του Picodi, με θέμα τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια, πόσο συχνά ταξιδεύουμε, πόσο χρήματα σπαταλάμε, ποιοι είναι οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί και την προσέγγιση για την οργάνωση των ταξιδιών.

Θα ξεκινήσω με τους προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι:

Αρχικά βάσει της έρευνας, το 82% των Ελλήνων προτιμά να περνάει τις διακοπές του στην Ελλάδαελληνικά νησιά γαρ-, ενώ μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό φέτος.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος.

Ποια περίοδο πάμε διακοπές και πόσα …ξοδεύουμε;

Η έρευνα συνεχίστηκε με το πότε επιλέγουμε να πάμε διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πόσα είμαστε πρόθυμοί να ξοδέψουμε στο νησί.

Το 46% των ερωτηθέντων, λοιπόν, επιλέγει να πάει διακοπές σε σεζόν που γίνεται ο πανικός ο ίδιος για τη διασκέδαση, το 25% προτιμά τη χαμηλή σεζον και το 29% διαλέγει την ενδιάμεση περίοδο για χαλάρωση και ξεκούραση.

Όσον αφορά το κομμάτι των χρημάτων, ένας μέσος Έλληνας δίνει 531 ευρώ ανά ταξίδι. Το 46% θα πάει για διακοπές για μία εβδομάδα περίπου, το 24% θα απολαύσει στο έπακρο τις καλοκαιρινές διακοπές με δύο εβδομάδες, ενώ το 11% θα κάτσει για παραπάνω από δύο εβδομάδες.

Ένα ακόμα κομμάτι της έρευνας, αναφέρεται στον summer partner που επιλέγουμε να περάσουμε τις διακοπές. Η πλειοψηφία εδώ, δηλαδή το 53% απάντησε ότι ταξιδεύει με την οικογένεια του, το 30% με το αμόρε, το 14% με τους φίλους και μόνο το 4% επιλέγει την μοναξιά του, γιατί πιο καλή η μοναξιά από εκείνον που δεν φτάνει.

Θέλουμε το άγνωστο στις διακοπές;

Το 88% απάντησε πως ναι, θέλει να ανακαλύπτει το άγνωστο και μόνο το 12% ξαναγυρνάει στα αγαπημένα του μέρη. Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τις φετινές διακοπές, οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν πως θα τις περάσουν ξάπλα στην παραλία, ενώ το 46% θα επισκεφτεί αξιοθέατα και το 4% προτίμησε την ενεργή ξεκούραση.

Όσον αφορά το μέσο των διακοπών, εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα αφού το 61% επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως το αγαπημένο τρόπο μεταφοράς. Υπάρχουν άλλωστε πολλά νησιά που έχουν εξαιρετικά βολικό πρόγραμμα για μετακίνηση. Επιπλέον, το 23% επιλέγει την ενοικίαση αυτοκινήτου, το 14% το ταξί και ένα 2% το οτοστόπ (στην Ικαρία συμβαίνει).

Όσον αφορά τη διατροφή, το 42% δοκιμάζει την τοπική κουζίνα, αναγκαστικά αν σκεφτεί ότι η τιμή στο σουβλάκι βαράει κόκκινο σε κάποιες περιπτώσεις, 38% προτιμάει τη γνωστή κουζίνα και 12% παίρνει φαγητό από το σπίτι.

Και τέλος πάντων, πόσα ξοδεύουμε συγκριτικά με άλλους λαούς;

Όπως προείπα, με βάσει την έρευνα, οι Έλληνες ξοδεύουμε 531 περίπου για τις διακοπές. Στη λίστα, ωστόσο, πρώτοι βρέθηκαν οι Αυστραλοί που ξοδεύουν 1350 ευρώ ανά άτομο, ενώ το λιγότερο οι Πακιστανοί με 17ο ευρώ.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Elite φέρνει νέα αλμυρά snacks και croutons που απλά ξέρουμε ότι θα γίνουν αγαπημένα μας!

Είναι viral

77χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της στην τελετή των ονείρων της μετά από 40 χρόνια single!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET