ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται 13 αλλαγές στα διπλώματα – Πλέον θα οδηγείς με το που περνάς τις εξετάσεις!

Γιατί ποτέ κανείς δε θυμήθηκε πώς να οδηγεί μετά από τόσο καιρό.

Neopolis Team

27 Ιανουαρίου, 2020

Όσοι έχετε συμπεριλάβει στη λίστα με τους στόχους για το 2020 την απόκτηση διπλώματος, τότε επιλέξατε καλό timing, γιατί έρχονται αλλαγές που σας συμφέρουν.

Αυτές αποσκοπούν στην απλούστευση της διαδικασίας, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την άδεια, που όπως γνωρίζουμε όλοι, μπορεί να πάρει πολυυύ καιρό μέχρι να βγει.

Το παλιό σύστημα έχει επιστρέψει και στο επίκεντρο των αλλαγών προστίθενται οι μεταβιβάσεις αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, οι κλήσεις, το point system, ακόμα και πλατφόρμα για καταγγελίες προς οδηγούς ταξί ή εκπαιδευτές από τους υποψήφιους οδηγούς.

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά:

Συνολικά, πρόκειται για 13 διαδικασίες που απλοποιούνται, σε συνεργασία της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, όπου σχεδιάζουν τις πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός του 2020.

«Η προγραμματική συμφωνία που συνάψαμε με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προβλέπει τον ανασχεδιασμό, την απλοποίηση και ακολούθως την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, όπως αυτών που αφορούν στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, την έκδοση αδειών οδήγησης, τη μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του ΚΟΚ. Θα χρησιμοποιούνται πια ηλεκτρονικά μέσα για την υποβολή διαφόρων δικαιολογητικών και αιτήσεων, καθώς και για την υλοποίηση διαδικασιών όπως την παρακολούθηση παραβάσεων του ΚΟΚ και τη βεβαίωση και είσπραξη προστίμων», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η οδήγηση θα πραγματοποιείται από το επόμενο λεπτό για όποιον υποψήφιο περάσει τις γραπτές εξετάσεις.

Ίσως η πιο ευχάριστη εξέλιξη να είναι αυτή. Ο υποφήψιος που δίνει γραπτές εξετάσεις, χρειάζεται να περιμένει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι να μπορέσει να εξεταστεί στην οδήγηση και άλλο τόσο για να πάρει τελικά το δίπλωμα οδήγησης στα χέρια του.

«Μέχρι σήμερα ο κάθε επίδοξος νέος οδηγός, όταν πέρναγε τις εξετάσεις, χρειαζόταν να περιμένει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λάβει στα χέρια του το πολυπόθητο δίπλωμα, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει νόμιμα το όχημα του. Με την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών οι υποψήφιοι οδηγοί θα μπορούν, καταρχάς να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Από εκεί και πέρα, οι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα καταχωρούνται ψηφιακά, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγήσουν νόμιμα από το επόμενο κιόλας λεπτό της επιτυχούς εξέτασης», σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Αναλυτικά η λίστα με τις 13 διαδικασίες που απλοποιούνται:

Άδεια Οδήγησης – Ειδική Άδεια Οδήγησης: Απλούστερη διαδικασία και ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών (ή και μέσω ΚΕΠ).

Μεταβίβαση Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων: Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών. Άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων.

Βεβαίωση και Παρακολούθηση Παραβάσεων του ΚΟΚ: Επανασχεδιασμός και υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης παραβάσεων του ΚΟΚ. Κατανομή ποσών για εθνικές και τοπικές δράσεις οδικής ασφάλειας.

Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Αδειών Υδατοδρόμιου: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και τεχνικού φακέλου για έκδοση ανανέωση/ τροποποίησή/άδειας υδατοδρομίου.

Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Οχημάτων – Point System: Ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων συγκριμένων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’ έξιν παραβατών οδηγών

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των ΣΒΑΚ και ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των στοιχείων (από το στάδιο της υποβολής τους έως την παρακολούθηση της υλοποίησής τους). Πρόσβαση του ΥΠΥΜΕ (διαχειριστής) και κατ’ ελάχιστον των Δήμων / Περιφερειών ως φορείς εκπόνησης ΣΒΑΚ.

Πλατφόρμα Καταγγελιών (όπως για οδηγούς ταξί, εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών): Ηλεκτρονική καταγραφή / καταχώρηση επώνυμων καταγγελιών (μέσω κωδικών Taxis) και υποχρέωση feedback από πλευράς διαχειριστή (ενημέρωση πορεία της καταγγελίας, συστάσεις, πειθαρχικές ποινές).

Διαχείρηση Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος: Ηλεκτρονικό μητρώο αδειών κυκλοφορίας ιστορικών οχημάτων.

Αδειοδότηση Διεθνών Γραμμών Λεωφορείων: Επανασχεδιασμός και υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα όλων των σχετικών διαδικασιών.

Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων: Το σύστημα IRIS έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Άμυνας και μπορεί να διατεθεί δωρεάν.

Απλοποίηση Διαδικασιών Έκδοσης Καρτών Ψηφιακού Ταχογράφου: Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες.

Ανάπτυξη Μηχανογραφικού Συστήματος για την Ηλεκτρονική Καταγραφή και Διαχείρηση Κυρώσεων Μεταφορικών Επιχειρήσεων ή Διαχειριστών: Αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και διασφάλιση συμμόρφωσης των μεταφορικών επιχειρήσεων και των διαχειριστών τους προς το θεσμικό πλαίσιο μέσω της αξιόπιστης εφαρμογής του συναφούς κοινοτικού μηχανισμού.

Ηλεκτρονική Φορτωτική (e – CMR): Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την μετάβαση στην ηλεκτρονική φορτωτική.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

ΕΛΛΑΔΑ

Πλατεία Κλαυθμώνος: Στην καθιερωμένη κλοπή στολιδιών του δέντρου προχώρησαν άγνωστοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Βύρωνας: Πέθανε η 16χρονη που είχε καταναλώσει κοκτέιλ ναρκωτικών και έπεσε σε κώμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο Κρήτης: Άγνωστο ουράνιο αντικείμενο έκανε τη νύχτα μέρα, όλα καλά!

ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: Άνδρα που επιτέθηκε σεξoυαλικά σε τρεις κοπέλες αναζητούν οι αρχές!

TECH NEWS

Η Xiaomi Black Friday είναι η ευκαιρία σου να αποκτήσεις αγαπημένα προϊόντα σε top τιμές!

TECH NEWS

My Week: Το Insta ετοιμάζει νέο χαρακτηριστικό με stories που θα κρατάνε μία εβδομάδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET