ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμια: Επιστροφή στα αμφιθέατρα θέλει το Υπ. Παιδείας μετά τις γιορτές!

Αποκλείουν τις εισηγήσεις για υβριδική διδασκαλία.

Neopolis Team

3 Ιανουαρίου, 2022

Τι κι αν τα καθημερινά κρούσματα σημειώνουν τεράστια νούμερα και η μετά-εορταστική περίοδος είναι πολύ κρίσιμη, τα εξ αποστάσεως μαθήματα για κάποιο λόγο βρίσκονται στην… μπούκα από το Υπ. Παιδείας. Κι αυτό συμβαίνει καιρό τώρα, με τα κρούσματα να είναι σε χαμηλότερα αλλά αρκετά ανησυχητικά επίπεδα, όπου τα πανεπιστήμια πιέζουν για εξ αποστάσεως ή υβριδική διδασκαλία και το Υπουργείο απαντά μονίμως αρνητικά.

Ωστόσο, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, θα περίμενε κανείς ότι η απόφαση να μεταφερθούν οι διαλέξεις ξανά στις οθόνες μας, θα ήταν δεδομένη. Είναι μια τακτική άλλωστε, που έχει δοκιμαστεί κι έχει πετύχει αρκετά ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί για όσο καιρό τα κρούσματα χτυπούν νούμερα ρεκόρ.

Κόντρα στις προσδοκίες μας λοιπόν, τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά, με φυσική παρουσία, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών (την Τετάρτη ή την Πέμπτη), ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται να είναι κάθετη στην επιστροφή στα αμφιθέατρα και άρα δύσκολα κάτι θα αλλάξει μέσα σε λίγα 24ωρα. Την ίδια ώρα, πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν μεγάλο λάθος την επιστροφή αυτή, χαρακτηρίζοντάς την έως και εγκληματική.

Κατά πάσα πιθανότητα ανοιχτά θα παραμείνουν και τα σχολεία

Το Υπ. Παιδείας έχει τα ίδια σχέδια και για τα σχολεία, αφού σκοπός του είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10/1, με την οριστική απόφαση όμως, να ανακοινώνεται επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη 4/1 συνεδριάζει η επιτροπή, η οποία βάσει των σημερινών κι αυριανών επιδημιολογικών στοιχείων, δηλαδή όχι τόσο από τα κρούσματα αλλά από τις νοσηλείες και διασωληνώσεις, θα καταθέσει και τις προτάσεις της. 

Όσον αφορά στην άποψη μελών της επιτροπής ότι θα έπρεπε οι μαθητές να κάνουν rapid και όχι self test, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα. Δεν αποκλείεται πάντως να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και να κάνουν π.χ. self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές.

Τα στοιχεία στην περίπτωση των παιδιών πάντως, δείχνουν πως όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, 1 στα 4 νέα κρούσματα ήταν σε μαθητές, ενώ με το κλείσιμό τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων, το ποσοστό αυτό μειώθηκε πάρα πολύ.

Ειδικότερα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, μόνο το 13,5% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ηλικίες έως 17 ετών, πράγμα που εξηγείται με δύο τρόπους: 1. Είτε τα παιδιά ενώ έπρεπε δεν έκαναν self test ακόμη κι αν δεν πήγαιναν σχολείο, κάτι που δε φαίνεται να επικρατεί ως σενάριο. 2. Είτε στο περιβάλλον εκτός σχολείου η επιτήρηση από γονείς και η συναναστροφή με οικεία και λιγότερα άτομα τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη «φούσκα» τα προστάτευσε από τη νόσηση.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι: Αυξάνεται η συγκατοίκηση – Η πόλη που κρατάει ακόμη χαμηλά ενοίκια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιωάννινα: 20χρονη φοιτήτρια διαγνώστηκε με αμυγδαλίτιδα και πέθανε στο νοσοκομείο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET