ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ωριμάζεις πραγματικά, μόνο όταν συνειδητοποιείς πως ένας τσακωμός δεν τελειώνει μια σχέση!

Παρόλο που μπορεί να μοιάζουμε ρομαντικοί κάποιες φορές, επιδιώκοντας την ιδανική σχέση και πλάθοντάς την στη σκέψη μας, η πραγματικότητα έρχεται συχνά και μας διαψεύδει. Συγκρούσεις με αγαπημένα πρόσωπα, διαφωνίες και παρεξηγήσεις αναδεικνύουν τη ματαίωση στην πραγμάτωση της. Στον κόσμο των ενηλίκων όμως, αυτές οι συγκρούσεις δηλώνουν μια αδυναμία, καθόλα ανθρώπινη. Μια διαφωνία μπορεί να […]

Default avatar

Guest Author

9 Ιουνίου, 2016

Παρόλο που μπορεί να μοιάζουμε ρομαντικοί κάποιες φορές, επιδιώκοντας την ιδανική σχέση και πλάθοντάς την στη σκέψη μας, η πραγματικότητα έρχεται συχνά και μας διαψεύδει. Συγκρούσεις με αγαπημένα πρόσωπα, διαφωνίες και παρεξηγήσεις αναδεικνύουν τη ματαίωση στην πραγμάτωση της. Στον κόσμο των ενηλίκων όμως, αυτές οι συγκρούσεις δηλώνουν μια αδυναμία, καθόλα ανθρώπινη.

Μια διαφωνία μπορεί να αναδείξει όχι μόνο τα μειονεκτήματα του άλλου ατόμου με το οποίο γίνεται η αντιπαράθεση. Πολλοί βέβαια, στοχεύουν στο εγώ του άλλου για να τον αποδυναμώσουν και να φανούν οι κυρίαρχοι της διαφωνίας. Κάποιοι επιδιώκουν να υπερτερούν και πολλές φορές, όταν υπάρχουν ακράδαντα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά, δραπετεύουν, δηλώνοντας την αδυναμία του άλλου μέλους να συλλάβει την αλήθεια. Για ποια αλήθεια όμως μιλούν; Μα και βέβαια, τη δική τους αλήθεια. Είναι ο ναρκισσισμός που τους ωθεί στο ξέσπασμα, την ισχυρογνωμοσύνη. Είναι το εγώ τους που θίγεται και αναζητά δικαίωση.

Βέβαια και η αλληλεπίδραση συνειδητοποιείται, πως δεν είναι στατική. Αλλάζει, όσο αλλάζει κανείς και μαζί αλλάζουν τα δεδομένα. Χρειάζεται μια συνεκτίμηση των εξωτερικών συνθηκών στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Η ενηλικίωση θα αναδείξει τις προτεραιότητες που θα ορίσει κανείς και το πώς θα διαχειριστεί μια σύγκρουση στο παρόν. Τότε είναι που μπορεί να ορίσει αν θα θέτει και το πώς θα θέτει όρια στη σχέση αναφορικά με την κατάσταση. Η επιπολαιότητα θα υπερκερνά τη δυσκολία της περίστασης; Θα εκτιμηθεί το πρόσωπο και η σχέση ή μια προσωπική κατάκτηση; Το θέμα αυτό αγγίζει τις διαφωνίες για τις επιφανειακές και βραχύχρονες σχέσεις. Συνήθως, στις ουσιαστικές και ώριμες ενήλικες σχέσεις, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων ευνοεί τελικά την κοινή πλεύση ή μια αμοιβαία συμφωνία κατά την αντιμετώπιση μιας δυσκολίας, ενώ συνεκτιμώνται ποικίλοι παράγοντες.

Η ενηλικίωση, όχι μόνο φυσικά το χρονικό πέρασμα, το βήμα των 18 αλλά και η ωρίμανση, έρχονται μετά την κατάρριψη των προσωπικών και στερεοτυπικών ιδεών για τις σχέσεις. Η ανάληψη της ευθύνης κι ένας ουσιαστικός εσωτερικός διάλογος βοηθά στο να αναδειχθούν τα ενδότερα πάθη. Το πραγματικό ρήγμα, το φέρει ο θρήνος για την απώλεια της εξιδανικευμένης εικόνας του εαυτού, της σχέσης και το ρήγμα αυτό εκδηλώνεται με θυμό… Η αυτοκριτική είναι πολύ σημαντική και λυτρωτική για τον ψυχισμό, γιατί με αυτή δεν αναδεικνύονται μόνο όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε σε εμάς τους ίδιους. Η αυτοκριτική δηλαδή δεν είναι μια στείρα κριτική, αλλά αποτελεί προσωπική αναζήτηση των φόβων, των ανησυχιών μας, που τελικά επηρεάζουν την ποιότητα των σχέσεων.

Μια αντιπαράθεση είναι για τους ενήλικες μια ευκαιρία ανατροφοδότησης μεταξύ των, μια δυναμική που θα τους επιτρέψει να αναδείξουν τι δυσλειτούργησε και για ποιους λόγους και πώς μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι παραγωγική σε ατομικό επίπεδο, αλλά και για τη σχέση. Το θέμα δεν είναι να καλύψει κανείς τα επιθετικά του ένστικτα μιας και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και ίσως προκαλούσε περαιτέρω ξεσπάσματα. Είμαστε άνθρωποι. Το ζήτημα είναι το τι δηλώνουν και πώς μπορεί να τα μετουσιώσει για να αναπτυχθεί. Αν δεν θέλει κανείς να κατέχει ακόμα την επιμονή στη σκέψη των νηπίων, που τελικά μάλλον δεν θα τους βοηθήσει και πολύ στη ζωή τους… Αρκεί, να ακούμε και τον συνομιλητή μας παρά να τον ωθήσουμε να αλλάξει γνώμη. Ίσως πει κάτι και για εμάς.

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET