ΓΝΩΜΟΥΛΑ

«Έφαγα» μια μέρα, παίζοντας Pokemon Gο!

Γράφει ο Βασίλης Τσίγκας από το Gazzetta.gr Προτού ξεκινήσω, είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε μια διευκρίνιση. Ανήκω στη γενιά, που μεγάλωσε με τα Pokemon! Και το anime και το παιχνίδι στο Game Boy και το αντίστοιχο ανταλλαγής καρτών. Οπότε ναι, είμαι κάτι περισσότερο από προκατειλημμένος υπέρ του Pokemon Go, του παιχνιδιού που ήρθε να αλλάξει […]

Default avatar

Guest Author

17 Ιουλίου, 2016

Γράφει ο Βασίλης Τσίγκας από το Gazzetta.gr

Προτού ξεκινήσω, είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε μια διευκρίνιση. Ανήκω στη γενιά, που μεγάλωσε με τα Pokemon! Και το anime και το παιχνίδι στο Game Boy και το αντίστοιχο ανταλλαγής καρτών. Οπότε ναι, είμαι κάτι περισσότερο από προκατειλημμένος υπέρ του Pokemon Go, του παιχνιδιού που ήρθε να αλλάξει για τα καλά τα δεδομένα στο gaming.

Ο λόγος είναι απλός: είναι το πρώτο mainstream παιχνίδι της κατηγορίας του. Όχι, όμως, και το πρώτο χρονικά. Η Niantic, η εταιρία που ευθύνεται για το development του Pokemon Go (και πίσω από την οποία «κρύβεται» η Google) κυκλοφόρησε το 2012 το Ingress, το πρώτο augmented reality mobile game. Ένα παιχνίδι, δηλαδή, «επαυξημένης πραγματικότητας», που χρησιμοποιεί τους αληθινούς χάρτες του κόσμου και πάνω τους χτίζει το δικό της. Το Ingress δημιούργησε ένα νέο ρεύμα, κάτι που παρατήρησε η Nintendo και τότε ήταν που μπήκε το νερό στο αυλάκι για να έρθει πριν από λίγες εβδομάδες το Pokemon Go.

pokemon-go-empeiria1

Το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό, όμως συνάμα απίστευτα εθιστικό. Χρησιμοποιώντας τους αληθινούς χάρτες του κόσμου, ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να βγει έξω και να «ψάξει» να βρει Pokemon. Αυτό, δηλαδή, που κάναμε επί ώρες ως πιτσιρίκια πάνω από τα Game Boy, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να το «κάνουμε στ’ αλήθεια»!

Για πολύ κόσμο, αυτό μπορεί να ακούγεται από σαχλό, ως και τελείως χαζό! Όμως, για εκατομμύρια gamers παγκοσμίως, που μεγάλωσαν παίζοντας Pokemon, είναι σχεδόν όνειρο ζωής! Και οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό: Σύμφωνα με τον Guardian, μόλις την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, το Pokemon Go ξεπέρασε τον αριθμό χρηστών που έχει το Twitter (!) στις ΗΠΑ! Είναι τέτοια η ζήτηση παγκοσμίως, που η Niantic έχει αναγκαστεί να καθυστερήσει την κυκλοφορία του παιχνιδιού παντού, εκτός από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, όταν και «βγήκε» στις 6 Ιουλίου, γιατί οι servers της δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν!

Και φυσικά, οι περισσότεροι έχετε διαβάσει τις ιστορίες παράνοιας που εμφανίζονται καθημερινά για χρήστες που είτε προκαλούν καραμπόλες είτε μπαίνουν σε αστυνομικά τμήματα είτε βρίσκουν… πτώματα, την ώρα που προσπαθούν να πιάσουν τα μικρά τερατάκια!

pokemon-go-empeiria2

Αν και δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα ακόμα στην Ελλάδα, εγώ (και όπως ανακάλυψα πάρα πολύς ακόμα κόσμος) βρήκα έναν τρόπο να ξεκινήσω να το παίζω. Και ναι, είναι ακόμα πιο εθιστικό απ’ όσο φανταζόμουν! Και μόνο αυτό το απλό σλόγκαν «gotta catch ’em all (μτφ. πρέπει να τα πιάσεις όλα)», αρκεί για να σε βάλει σε ένα τρυπάκι να κυκλοφορείς όλη την ώρα με το βλέμμα στο κινητό σου, μήπως και σκάσει δεξιά-αριστερά ένα pidgey ή ένα charmander!

Ουσιαστικά, αυτό κάνεις μόνο (από ένα επίπεδο και πάνω, έχεις τη δυνατότητα να καταλαμβάνεις εικονικά «γυμναστήρια», όμως δεν έχει τόση πλάκα)! Μπορεί να ακούγεται βαρετό, όμως πιστέψτε με, δεν είναι! Επειδή ακριβώς πρέπει να είσαι διαρκώς σε κίνηση, το παιχνίδι σε αναγκάζει να κυκλοφορείς έξω, αφού δεν πρόκειται να πιάσεις τίποτα από τον καναπέ σου και αυτό σε κάνει να νιώθεις ένας πραγματικός εξερευνητής! Είναι άλλο πράγμα να κάθεσαι μπροστά σε μια οθόνη και τελείως διαφορετικό να είσαι έξω στο δρόμο, ψάχνοντας δεξιά και αριστερά!

Και αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα είναι που ανοίγει νέους ορίζοντες στο gaming. Μέσα από την πλατφόρμα των Pokemon, η Niantic έκανε ευρύτατα γνωστό ένα καινούργιο genre, το οποίο ειλικρινά δεν έχω ιδέα πού μπορεί να οδηγήσει. Σήμερα είναι Pokemon, αύριο κάτι τελείως διαφορετικό, όμως η αλήθεια είναι ότι η παράνοια που υπάρχει (και μόνο θα αυξάνεται, όσο το παιχνίδι θα κυκλοφορεί και σε νέες χώρες), προμηνύει ότι τα aumented reality παιχνίδια ήρθαν για να μείνουν!

Μερικά tips για όσους θέλουν να παίξουν Pokemon Go:

Προς Θεού, μην παίζετε ενώ οδηγείτε! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ηλίθιο, μεταξύ μας! Τα μάτια σας στο δρόμο, όχι στο κινητό σας!

pokemon-go-empeiria3

Να έχετε στα υπόψιν σας, ότι μία ώρα Pokemon Go ισοδυναμεί με «θάνατο» της μπαταρίας σας! Η Niantic έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση ότι προσπαθεί να βελτιώσει αυτό το χαρακτηριστικό, όμως η αλήθεια είναι ότι την ξεζουμίζει την μπαταρία!

Χρειάζεται προσοχή και στη χρησιμοποίηση των δεδομένων σας! Απ’ την ώρα, που είστε στον δρόμο, είναι πολύ δύσκολο να παίζετε με Wi-Fi, οπότε να έχετε το νου σας στα MB που σας απομένουν. Ενδεικτικά, μέσα σε 4 ημέρες αρκετής χρησιμοποίησης του παιχνιδιού, εγώ «έφαγα» 120MB.

Τα μάτια στο δρόμο, ακόμα και όταν είστε πεζοί! Το παιχνίδι έχει φορτωμένους τους πραγματικούς χάρτες μεν, όμως τα Pokemon εμφανίζονται όπου να ‘ναι, ακόμα και μέσα στη μέση δρόμων! Ήδη παρατηρούνται περιστατικά, όπου αφηρημένοι πεζοί
ξεχνιούνται και προσπαθούν να διασχίσουν δρόμους χωρίς να προσέχουν αν έρχονται οχήματα!

– Προσοχή σε ό,τι γίνεται γύρω σας! Η αλήθεια είναι, ότι το παιχνίδι μπορεί να προκαλέσει μια σχετική… αποχαύνωση! Αστυνομικές αρχές ανέφεραν κλοπές σε ανθρώπους που ήταν τόσο απορροφημένοι, ώστε να μην προσέξουν ότι τους έχουν κλέψει!

Και το σημαντικότερο, ίσως, όλων! Μην τρελαίνεστε αν για τον οποιοδήποτε λόγο χάσετε ένα Pokemon! Θα το ξαναβρείτε κάποια στιγμή! Άνθρωποι πηδούν από λεωφορεία, σταματάνε το αυτοκίνητό τους μέσα στη μέση εθνικών οδών, μπουκάρουν ακόμα και σε σχολεία για να πιάσουν ένα Pokemon! Ηρεμήστε, αν δεν το πιάσετε εκείνη τη στιγμή, θα το πιάσετε αργότερα ή μια άλλη ημέρα! Το σλόγκαν «gotta catch ’em all!», όχι «gotta catch ’em all TODAY»!

Πηγή: Gazzetta.gr

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET