Μπροστά στα μάτια των φοιτητών, το εμπόριο ναρκωτικών στο ΑΠΘ!


Απαράδεκτες εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα ευρωπαϊκή χώρα, αντικρίζουν καθημερινά οι φοιτητές στη Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, ενός απ’τα κορυφαία Πανεπιστήμια των Βαλκανίων.

Στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, όλα θυμίζουν έναν παρατημένο χώρο. Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν συνθήματα και γκράφιτι, ενώ ακόμα και τζάμια και πόρτες είναι σπασμένα. Φυσικά, ούτε εκτός του Πανεπιστημίου τα πράγματα είναι καλύτερα. Σε καθημερινή βάση γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Εκεί δηλαδή όπου ένας φοιτητής πηγαίνει για μάθημα και μπορεί να βρεθεί τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο.

Λογικό και επόμενο λοιπόν, να επικρατεί έντονη ανησυχία και φόβος τόσο στους φοιτητές, όσο και στους καθηγητές, χωρίς όμως να λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, για να μη μιλάμε με γενικότητες, καθημερινά εκτυλίσσονται περιστατικά όπως τα παρακάτω:

Οι τοξικομανείς που κυκλοφορούν ελεύθεροι έξω από την Πανεπιστημιούπολη, έχουν κάνει πολλά σημεία σκουπιδότοπους. Προς το Πολυτεχνείο, λίγο πιο δίπλα από το κυλικείο, τρία άτομα φαίνεται να είναι οι ‘dealers’ εκείνης της πλευράς. 

Οι τοίχοι στον προαύλιο χώρου του Πανεπιστημίου είναι γεμάτο από γκράφιτι. Το σκηνικό δεν αλλάζει ούτε μέσα, καθώς σε όλους τους τοίχους και τις πόρτες επικρατεί η ίδια κατάσταση. Ακόμα και στις τουαλέτες.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ του thessnews πραγματοποίησε ρεπορτάζ και προς το δρόμο που οδηγεί στο ΑΧΕΠΑ, στα σημεία στάθμευσης των αυτοκινήτων. Εκεί γίνονται ξεκάθαρα βανδαλισμοί, αφού παντού έχει σπασμένα γυαλιά.

«Σπάνε τα τζάμια κάθε βράδυ για να κλέψουν», λέει ένας από τους φύλακες. Σχεδόν σε όλα τα σημεία που παρκάρουν, βρίσκονται σπασμένα τζάμια. «Πρόσεχε μην αφήσεις αντικείμενα ακάλυπτα στο αμάξι», συμβουλεύει ο φύλακας, που λέει ότι σχεδόν κάθε νύχτα συμβαίνει η ίδια ιστορία.

Η πλατεία Χημείου μαζί με το εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι είναι τα πιο επικίνδυνα μέρη στο ΑΠΘ

Η πλατεία Χημείου και ο χώρος βόρειά της θεωρούνται τα μέρη που «δεν συνιστάται να περπατήσεις ποτέ μόνος». Περπατώντας μέσα από το πάρκο, υπήρχαν τρία άτομα, προφανώς αλλοδαπής καταγωγής, καθώς μιλούσαν άλλη γλώσσα. Ο ένας κοιτάει από μακριά και κάνει νόημα και στους άλλους δύο να κοιτάξουν.

Αμέσως μετά, εμφανίζονται από το πουθενά τουλάχιστον 15 άνθρωποι, που ήταν σκόρπιοι δεξιά και αριστερά. «Ακόμα ένα μέρος των dealers», επισημαίνουν οι φοιτητές, εξηγώντας ότι το «prime time» τόσο των dealers όσο και των τοξικομανών είναι πλέον το μεσημέρι προς απόγευμα, σε αντίθεση με το παρελθόν, που ήταν το πρωί. Η πλατεία Χημείου με το εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι είναι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στο ΑΠΘ, λένε οι φοιτητές.

Φυσικά, θα ήταν αδύνατο να μην γίνονται και συμπλοκές

Στο δρόμο προς τη βιβλιοθήκη βρίσκονται οικογένεις Ρομά που ζουν στους χώρους του ΑΠΘ, ανάμεσά τους και Πακιστανοί-Αφγανοί που κάνουν ‘περιπολίες’.

Ώρα 18:30 και στη βιβλιοθήκη, τόσο μέσα όσο και έξω, έχει τουλάχιστον 300 άτομα, ανάμεσά τους και άστεγοι, που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κυλικείου χωρίς να ενοχλούν.

Δύο φοιτήτριες ανέφεραν πως τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ τοξικομανών που μαλώνουν για τη δόση.

Ο τρόπος που γίνεται η συναλλαγή μπροστά στα μάτια φοιτητών

Ένας τοξικομανής κρατώντας ένα σακουλάκι, πλησιάζει έξω από τη βιβλιοθήκη και κάθεται σε ένα πεζούλι. Εκεί κάθονται και οι φοιτητές. Σκύβει, παρατηρεί γύρω να τσεκάρει αν τον παρακολουθεί κανείς, τοποτεθετεί το σακουλάκι σε μια κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το τοίχωμα και φεύγει χαλαρός, ανέμελος και ανενόχλητος.

Πέντε λεπτά αργότερα δύο αλλοδαποί πλησιάζουν το σημείο. Σκύβουν, βγάζουν το σακουλάκι και τοποτεθούν ένα άλλο. Δέκα λεπτά μετά, επιστρέφει ο πρώτος, ψάχνει την κρύπτη, βρίσκει το ‘πράγμα’ και ξαναφεύγει απτόητος.

Αυτή η συναλλαγή γίνεται κατά τις 19:00, κάθε μέρα και μπροστά στα μάτια φοιτητών. Κι αυτή η κατάσταση συνεχίζει χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Αλλάζουν στέκι λόγω μετρό

Αρκετοί από τους τοξικομανείς που κυκλοφορούν στην πλευρά της Φιλοσοφικής, το απόγευμα αλλάζουν μεριά και πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο, όταν και τα συνεργεία του Μετρό έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και το πεδίο είναι ελεύθερο, όπως επισημαίνουν οι φοιτητές.

Ένας από αυτούς θυμάται ότι ένα πρωινό που έδινε εξετάσεις πέτυχε μπροστά στα μάτια του εμπόριο ναρκωτικών.

«Περίπου στις 07:00 το πρωί στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής, μπροστά στα μάτια φοιτητών που ήρθαν νωρίτερα γιατί έγραφαν μάθημα στις 08:00, πραγματοποιήθηκε το deal μεταξύ εμπόρου ναρκωτικών και χρήστη-βαποράκι»,  εξηγεί.

«Ένας άνδρας κρατούσε στα χέρια του μία μεγάλη σακούλα σούπερ μάρκετ, την οποία και έδωσε σε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος είχε μαζί του δύο δεμένα σκυλιά για προστασία! Ο τελευταίος πήρε τη σακούλα που είχε το «πράγμα» μέσα και έφυγε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», καταγγέλλει ο φοιτητής.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET