Δεν έχετε παράπονο, φροντίζουμε η επιστροφή στην ρουτίνα να γίνει με πολύ θετικό τρόπο. Από τη μία η πρωτιά της Ελλάδας στα χειρότερα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης, τώρα η διάκριση για τα χαμηλά ποσοστά της στην απασχόληση νέων πτυχιούχων… είναι μια ευγενική υπενθύμιση μετά τις διακοπές, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιά και μπάνια. You’re welcome. 💁♀️
Σε περίπτωση που το κράτος ψάχνει ακόμα τα αίτια πίσω από το brain drain, τότε σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι πολλοί πτυχιούχοι δεν βρίσκουν επαγγελματική ανταπόκριση στη χώρα τους. Ένας σημαντικός λόγος που σπουδάζει κανείς άλλωστε, είναι για να βρει δουλειά πάνω στο αντικείμενό του και μέσω αυτής να εξασφαλιστεί οικονομικά. Αν δεν είναι δεδομένο αυτό, τότε δημιουργείται πρόβλημα.
Η Ελλάδα είναι η χώρα των προβλημάτων όμως, οπότε ήταν ψιλοαναμενόμενη η θέση της ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, αναφορικά με το ποσοστό απασχόλησης νέων πτυχιούχων ηλικίας 20-34 ετών. Και λέμε «ψίλο», γιατί την πρωτιά από το τέλος μας την έκλεψε η Ιταλία. Αν κάτι δεν ήταν αναμενόμενο, είναι αυτό!
Με σκορ 72,3%, η Ελλάδα εξασφάλισε μια πολύ καλή θέση… από το τέλος
Οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που καλά κρατεί και σε αυτή την έρευνα για το 2023. Το 72,3% που σημείωσε όμως, δεν είναι και το χειρότερο ποσοστό. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από εμάς βρίσκεται η Ιταλία με 67,5%, κερδίζοντας την κορυφή του πάτου. Ενώ λίγο πιο πάνω από εμάς, φιγουράρει η Ρουμανία με 74,8%.
Η πρωτιά από την άλλη, σημειώθηκε σε μία όχι και τόσο αναμενόμενη χώρα. Το γεγονός όμως ότι η Μάλτα είναι μια πολύ μικρή χώρα με εξίσου μικρό πληθυσμό, έκανε τη νίκη ευκολότερη. Σημειώνοντας 95,8% σκορ, έπιασε την κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ολλανδία με 93,2% και στην τρίτη τη Γερμανία με 91,5%.
83,5 % οι απασχολούμενοι νέοι απόφοιτοι της ΕΕ
Το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2022 (82,4%), ενώ πολύ περισσότερο σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Το 2013 συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό ήταν 74,3%. Έκτοτε, αυξάνεται σταθερά, με εξαίρεση το 2020 που χτύπησε η πανδημία. Τότε παρατηρήθηκε μείωση 2,3 εκατοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2019 (81,0 %).
Επίσης, το 2023 παρατηρήθηκε διαφορά 9,6 εκατοστιαίων μονάδων στο ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (87,7 %) σε σύγκριση με εκείνους με μέση εκπαίδευση (78,1 %).