fbpx

Εκτός σπιτιού πρέπει να μένουν τα παπούτσια έδειξε έρευνα, γιατί τα βακτήρια δεν αστειεύονται!


cover photo

Ξέρω ότι δε θες να δώσεις την ικανοποίηση στη μαμά σου πως είχε δίκιο («Τα ‘λεγα εγώ!» alert), αλλά πλέον είναι επίσημο και πρέπει να ζήσεις με αυτό: Τα παπούτσια δεν έχουν καμία θέση μέσα στο σπίτι, πόσο μάλλον στο δωμάτιο.

Θα έλεγα και πάνω στο κρεβάτι, αλλά θέλω να πιστεύω πως αυτές οι σιχαμερές συνήθειες έχουν θέση μόνο στις αμερικάνικες ταινίες… Αν όχι, WTF bro???

Τέλος πάντων, πλέον είναι λάθος και με τη βούλα να πατάς στο σπίτι σου με τα παπούτσια που προηγουμένως είχαν γλείψει όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και φαντάζομαι βλέπεις τη λογική. Αν ωστόσο τη βλέπεις και στο να καθαρίζεις τα παπούτσια στο πατάκι και στη συνέχεια να μπαίνεις στο σαλόνι σαν να μην πάτησες ποτέ τα σκ@τά σκύλων ή τις χλέπες ευγενέστατων περαστικών που διαβάζουν το σαβουάρ βιβρ κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, τότε… no, immediately no!

Τα credits γι’ αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη (ποιος να περίμενε τέτοια αποτελέσματά!) πάνε σε μια ομάδα περιβαλλοντικών χημικών από το Indiana University Environmental Resilience Institute (IUPUI), η οποία εξέτασε επί μία δεκαετία το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού και τα χημικά στοιχεία και ακαθαρσίες στις οποίες εκτίθενται οι ένοικοι.

Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα παπούτσια δεν πρέπει να περνούν την πόρτα του σπιτιού.

Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει, η ατμόσφαιρα του χώρου σου δεν αποτελείται μόνο από τη σκόνη και τη βρωμιά των ανθρώπων και των κατοικιδίων που ζουν σε αυτόν, αλλά το 1/3 προέρχεται από έξω, είτε μέσω του αέρα είτε του πάτου των υποδημάτων. Μερικοί από τους μικροοργανισμούς αυτούς που τρυπώνουν στο σπίτι μας είναι παθογόνα ανθεκτικά σε φάρμακα και νοσοκομειακά μικρόβια, δύσκολο να καταπολεμηθούν, καθώς και τοξίνες από υπολείμματα ασφάλτου που προκαλούν καρκίνο, αλλά και χημικά που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Η έρευνα επικεντρώθηκε και σε πιθανώς τοξικά μέταλλα όπως αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο, στα σπίτια 35 χωρών. Τα περισσότερα είναι άοσμα και άχρωμα με αποτέλεσμα να μη γίνονται αντιληπτά. 

Ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal από την άλλη, υποστηρίζει πως τα παπούτσια στο σπίτι δεν είναι τόσο κακή ιδέα. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως το βακτήριο E.coli (το οποίο αναπτύσσεται στο έντρερο πολλών θηλαστικών – βρίσκεται δηλαδή στα κόπρανα – συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) είναι τόσο διαδεδομένο, που κατά 96% θα βρεθεί στα παπούτσια. Παρά το μεγάλο αυτό ποσοστό όμως, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία ενός ατόμου.

Εν ολίγοις, τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως το no shoes κερδίζει το shoes on. Άλλωστε, δεν πρόκειται για καμιά βαριά αγγαρεία, οπότε γιατί να μην το ακολουθήσεις ούτως ή άλλως; Κι επίσης, από πότε έγινε πιο βολικό να περπατάς με τα παπούτσια στο σπίτι απ’ ό,τι ξυπόλυτος ή έστω με παντόφλες;

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET