Στο ΕΚΠΑ ιδρύονται δύο νέα τμήματα για τους φοιτητές του νέου έτους!


Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ιδρύει νέα τμήματα για τους υποψήφιους των επόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων και γυρίζει μία νέα σελίδα στην ιστορία της. Πρόκειται για ένα τμήμα Φιλοσοφίας και ένα τμήμα με προσανατολισμό τα παιδαγωγικά καθώς η φιλοσοφική σχολή θα εισέλθει και στις παιδαγωγικές επιστήμες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην Καθημερινή η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου, στον πυρήνα των αλλαγών είναι τα αντικείμενα που θεραπεύονται στο υπάρχον Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας (ΦΠΨ). Το τμήμα ιδρύθηκε το 1984 και η φοίτηση οδηγεί σε πτυχίο με ειδίκευση σε έναν από τους τρεις τομείς. Ετσι έχει προχωρήσει η διαβούλευση μεταξύ των πανεπιστημιακών της σχολής, ώστε να ιδρυθεί Τμήμα Φιλοσοφίας, στο οποίο θα διδάξουν τα 13 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) που ανήκουν στον τομέα Φιλοσοφίας του ΦΠΨ. Η σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί πάνω από 15 χρόνια και πλέον θεωρείται ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνει η σχολή που έχει μεν το όνομα αλλά δεν έχει το… τμήμα.

Παράλληλα, σημαντικό βήμα ενίσχυσης του Τμήματος Ψυχολογίας που υπάρχει ήδη στη Φιλοσοφική Σχολή θα είναι η μετακίνηση σε αυτό των πέντε διδασκόντων του τομέα Ψυχολογίας του ΦΠΨ.

Το τμήμα που θα αφορά τον τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ, θα εστιάζει στο ομώνυμο αντικείμεο που θα διαφοροποιείται ευκρινώς από τα τμήματα που αφορούν την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς και τη δημοτική εκπαίδευση, εξήγησε η κ. Καραμαλέγκου.

Τα τμήματα αυτά έχουν κεντρικό στόχο την επιστημονική κατάρτιση εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική εκπαίδευση. 

Οι φοιτητές του ΦΠΨ θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαίωματα  με την απόκτηση του πτυχίου, ενώ αντίστοιχα και οι μελλοντικοί φοιτητές που θα μπουν στα δύο νέα τμήματα, θα κληρονομήσουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι έως τώρα απόφοιτοι του ΦΠΨ με βάση την εξειδίκευση που επιλέγουν.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τονίζει ότι τα νέα τμήματα της Φιλοσοφικής θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών στο Ίδρυμα, ενώ ο υπουργός παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επικροτεί την απόφαση.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET