ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είσαι πραγματικά έτοιμος/η για σχέση; 8 ερωτήσεις να κάνεις στον εαυτό σου και να καταλάβεις!

Να κάνει κανείς σχέση ή να μην κάνει;

Θεώνη Σταματοπούλου

23 Νοεμβρίου, 2020

Είσαι ελεύθερο πουλί εδώ και καιρό και πιστεύεις πως ήρθε η ώρα να κάνεις ορισμένες επαφές και γνωριμίες που θα σε οδηγήσουν σ’ εκείνο το άτομο που θα αποκτήσει μια σταθερή και μόνιμη θέση στη ζωή σου. Δε μας είπες όμως, εσύ είσαι έτοιμος/η για να κάνεις σχέση;

Μη βιαστείς να απαντήσεις θετικά, γιατί κάπως έτσι την πατάνε οι περισσότεροι και αναρωτιούνται τι πήγε στραβά κι ο έρωτάς τους τελείωσε άδοξα. Το να πάρεις την απόφαση να μπεις σε μία σχέση μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, όμως δε σημαίνει ότι είναι και σωστό, ειδικά αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που θες να το κάνεις.

Για παράδειγμα, είσαι καιρό μόνος/η ή μόλις βγήκες από σχέση. Στην πρώτη περίπτωση, αναζητάς κάτι που θα σπάσει τη μοναξιά σου και θα καλύψει το κενό στην μπακούρικη ζωή σου. Μια σχέση όμως, δεν είναι απαραίτητα η απάντηση. Στη δεύτερη περίπτωση από την άλλη, στην προσπάθειά σου να ξεπεράσεις τον πρώην (ή ακόμα και να τον/την εκδικηθείς), βρίσκεις πολύ καλή ιδέα να προχωρήσεις παρακάτω, αντικαθιστώντας το παλιό με κάτι καινούργιο. Bad decision. Very bad decision.

Γι’ αυτό σου λέω, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο νομίζουμε. Το ξεκίνημα μιας σχέσης πρέπει να είναι μια συνειδητή και ώριμη απόφαση. Και πιστεύω πως απαντώντας ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα πού βρίσκεσαι και τι θέλεις:

#1 Έχεις ξεπεράσει τον/την πρώην σου;

Το βλέπεις ότι με καίει το συγκεκριμένο θέμα, έτσι; Μα αν δεν έχεις απελευθερωθεί από το παρελθόν, πώς να προχωρήσεις παρακάτω; Κατά πάσα πιθανότητα δε θα σου βγει σε καλό. Κι επίσης, δεν είναι ωραίο να χρησιμοποιούμε ανθρώπους για να κάνουμε το κομμάτι μας. Τη δική του/της την καρδούλα που θα ραγίσει την σκέφτηκες; Βασικά, κάν’ τες δύο, γιατί ούτε η δική σου θα γλιτώσει στο τέλος. Με άλλον θα είσαι και άλλον θα θες.

#2 Θες απλά να περνάς καλά ή μια σοβαρή σχέση;

Σου λείπουν κυρίως τα χαδάκια και το σεξ ή κάτι πιο ουσιαστικό μ’ έναν άνθρωπο; Αν δεν είσαι σίγουρος/η να απαντήσεις, τότε μη βιάζεσαι να το κάνεις κι άσε καλύτερα ανοιχτά τα ενδεχόμενα. Διαφορετικά, ενημέρωσε και την άλλη πλευρά σε τι φάση είσαι, για να έχει κι αυτός/ή μια επίγνωση της κατάστασης. Τουλάχιστον εσύ θα έχεις ξεκαθαρίσει τη θέση σου και δε θα νιώθεις άσχημα για ό,τι γίνει.

#3 Πώς νιώθεις στην ιδέα της αποκλειστικότητας;

Κάποιοι βγάζουν σπυριά, αλλά φαντάζομαι για να βρίσκεσαι εδώ, δεν ανήκεις σ’ αυτούς. Ή δεν το έχεις πολυσκεφτεί κιόλας; Ξέρεις ότι κάτι μηνυματάκια και πάρε-δώσε θα κοπούν μαχαίρι… Προτού λοιπόν μπεις σε μία σχέση, σκέψου πώς αισθάνεσαι για την αποκλειστικότητα, γιατί όπως καταλαβαίνεις, είναι βασικό κομμάτι της. Αν έχεις ένα πιο flirty mood σ’ αυτή τη φάση και προτιμάς να περνάς καλά (βλ. #2) παρά να έχεις το 100% κάποιου κι εκείνος αντίστοιχα το δικό σου, τότε ξέρεις τι (δεν) πρέπει να κάνεις.

#4 Έχεις… χρόνο για σχέση; 

Πλάκα πλάκα, παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Πώς θα στεριώσει η σχέση αν δεν έχεις καθόλου χρόνο ή δεν είναι προτεραιότητά σου ν’ ασχοληθείς μ’ αυτήν; Ειδικά στην αρχή, θέλει αρκετή δουλίτσα και προσπάθεια κι αν βλέπεις ότι δε χωράει στο πρόγραμμά σου, θα σε συμβούλευα να μην την κάνεις μέρος του εξαρχής. Δεν έχεις που δεν έχεις χρόνο, μη το κάνεις ακόμη πιο δύσκολο τόσο για σένα που θα το βλέπεις σαν μία ακόμη υποχρέωση όσο και για τον άλλον που θα νιώθει συνεχώς απόρριψη.

#5 Σου αρέσει συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου;

Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουμε τα στάνταρντ μας. Αυτό σημαίνει πως όταν ψάχνεις για σοβαρή σχέση, ψάχνεις για έναν άνθρωπο που θα σου καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, θα έχει το πακέτο. Αν εσύ πηγαίνεις βάρκα γιαλό κι ό,τι κάτσει, το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις με κάποιον/α που δεν ταιριάζεις πολύ, μην πω και καθόλου. Και δε νομίζω πως αυτό είναι το νόημα της σχέσης…

#6 Με τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς πώς τα πας;

Συμβιβασμοί: ο θάνατος του εγωισμού. Όσο κι αν μας πονάει, για να έχουμε μια υγιή σχέση, πρέπει να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας. Και η άλλη πλευρά προφανώς. Αν εσύ νιώθεις ότι το Εγώ σου πληγώνεται υπερβολικά πολύ από κάτι τέτοιο και δεν είσαι καθόλου διατεθειμένος/η να το πονέσεις έτσι, τότε κάτσε με τον εαυτό σου που τα βρίσκετε μια χαρά και μην μπλέκεις σε κάτι έχοντας εξωπραγματικές προσδοκίες. Τσάμπα κόπος.

#7 Δέχεσαι κάποιου είδους πίεση από οικογένεια ή φίλους;

Ο περίγυρός σου μπορεί να παίξει απίστευτα σημαντικό ρόλο σε καθοριστικές επιλογές της ζωής σου. Είναι όντως δύσκολο να πεις «Δε με παρατάτε λέω εγώ; Ό,τι γουστάρω θα κάνω στη ζωή μου!», αλλά έρχεται η στιγμή που δεν υπάρχει άλλη επιλογή και το πόδι πρέπει να πατηθεί. Ή που θα είσαι εσύ δυστυχισμένος κι εκείνοι ευτυχισμένοι, ή το αντίστροφο.

#8  Ξέρεις να απολαμβάνεις το χρόνο με τον εαυτό σου;

Όπως έλεγε και η παλιά καλή Βανδή, «περνώ και μόνη μου καλά, τα καταφέρνω μια χαρά». Το θέμα είναι εσύ τα καταφέρνεις; Γιατί αν δεν έχεις φτάσει στο σημείο να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και να περνάς καλά μαζί του, τότε η σχέση δε θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Απλά θα κάνει ένα προσωρινό μπάλωμα στο κενό της μοναξιάς που νιώθεις. Αγκάλιασε τον εαυτό σου, πέρνα χρόνο μαζί του και θα δεις πως όσο καιρό κι αν σου πάρει για να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο, θα ξέρεις πως είναι η σωστή απόφαση και όχι μία απελπισμένη επιλογή.


Photo by Tan Danh from Pexels

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

«Πάρε ζακέτα», «βάλε γυαλιά». Η ουσία πίσω από κάθε μαμαδίστικη συμβουλή

ΘΡΟΟΥΜΠΑΚ

Πράγματα που αγαπήσαμε ως έφηβοι και χωρίς ντροπή απολαμβάνουμε στο σήμερα

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET