ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Γρηγόρη τον Πετράκο και μας ανοίγουν τα μάτια!

Γράφει ο Γιάννης Μπελεσιώτης Λίγο σεβασμός στην επιστήμη δεν βλάπτει πού και πού...

Default avatar

Γιάννης Μπελεσιώτης

30 Οκτωβρίου, 2020

Δεν το βλέπω παράλογο που τις τελευταίες μέρες έχει χαθεί κάπως η μπάλα, σχετικά με την πανδημία στη χώρα μας. Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία αλλά και γιατί η επόμενη μέρα φαντάζει δύσκολη, καθώς οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αναμένονται καταστροφικές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με υπομονή και να δοκιμάσουμε αν τα λεξοτανίλ κάνουν όντως τη δουλειά που υπόσχεται το κουτάκι τους. Σαν τα προφυλακτικά ένα πράγμα…

Σε καταστάσεις δύσκολες, πιεστικές και σ’ εκείνες που σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τις δυνάμεις μας, προκύπτουν καθημερινά και νέα ζητήματα. Το άγχος της επόμενης μέρας, για να μην πω της επόμενης ώρας, μας κάνει πολλές φορές να ψάχνουμε κάτι για να πιαστούμε. Να εξηγήσουμε τα πράγματα με έναν τρόπο που θα μας κάνει να ανακουφιστούμε και να νιώσουμε καλύτερα έστω για λίγο. Νομίζω είναι και το στοιχείο που μας κάνει ευάλωτους στο να πιστέψουμε θεωρίες συνομωσίας. Το πρόβλημα είναι όταν άνθρωποι λίγο πιο γνωστοί από εμάς, τις ασπάζονται και τις πλασάρουν στον κόσμο ως ευαγγέλιο για να ακολουθήσει, χωρίς κανένα ίχνος κριτικής σκέψης.

Ευτυχώς που υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι σαν τον Γρηγόρη Πετράκο και μας ανοίγουν τα μάτια.

Η ιστορία έχει ως εξής. Τις προάλλες μου έστειλαν ένα βίντεο του συγκεκριμένου, διάρκειας 25 λεπτών, στο οποίο κάνει λόγο για τις μεγάλες αλήθειες σχετικά με τον κορονοϊό. Τα ερωτήματα που προέκυψαν μέσα στο κεφάλι μου από τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι δύο: Αρχικά ποιος στον πέοντα έχει 25 λεπτά χρόνο μέσα στη μέρα του για να δει βίντεο του Γρηγόρη του Πετράκου. Έπειτα για ποιο λόγο όσοι έχουν τέτοιες θεωρίες κι απόψεις, λειτουργούν ως οι μοναδικοί που έχουν το προνόμιο αυτής της γνώσης. Λες κι όλα αυτά που μας λένε προέρχονται από τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Να σας ενημερώσω πως δεν είναι.

Έρευνα μέσω άρθρων στο Ίντερνετ και σελίδων με κάθε λογής ειδήσεις μπορεί να κάνει ο καθένας μας.

Εγώ ας πουμε, ψάχνω και βρίσκω 50 άρθρα που με βολεύουν, κάνω μια κοπτική-ραπτική όπως τη θέλω κι ορίστε. Τρέμετε επιστήμονες, ο Γιάννης Μπελεσιώτης ήρθε εδώ να πάρει τη δουλειά σας. Την ίδια ώρα ένας πραγματικός επιστήμονας στην άλλη άκρη της Γης, ξύπνησε στις 6.30 το χάραμα, φίλησε τη γυναίκα του, το παιδί του και μπήκε στο εργαστήριο ξέροντας πως δε θα δει το φως της ημέρας για τις επόμενες 15 ώρες. Έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην έρευνα και στο να κάνει τη δική μας καλύτερη κι έρχεσαι εσύ να του την αποδομήσεις μ’ ένα σχολιάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ευχόμενος ψόφους.

Μαλάκες αλήθεια, σοβαρευτείτε λίγο. Σεβασμός στην έννοια της ανθρώπινης ευφυΐας. Δε θα βάλω καν στο τραπέζι τις χαζομάρες που αράδιασε, όπως το ότι δεν υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας. Μάλλον τα χθεσινά αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη είναι CGI.

Στο τέλος της ημέρας όμως, εσύ κάνεις την επιλογή σου. Θα βρεθείς μόνος με τις σκέψεις σου, μακριά από αυτά που θεωρείς ότι σε θολώνουν, με τις εξής επιλογές. Μία είναι ο δρόμος της συνομωσίας κι όλων αυτών των ασεβών. Η δεύτερη είναι αυτός της επιστήμης. Το θέμα είναι ποιον εμπιστεύεσαι.

Εγώ προσωπικά θα τάσσομαι πάντα με την επιστήμη κι όχι με τις άναρθρες, γραφικές κραυγές των επιστημόνων της πορδής. Θα πάω με αυτούς που ανέβασαν το προσδόκιμο ζωής στα 70-80 έτη και μετέτρεψαν το θάνατο κάτω από τα 60 σε κάτι το σοκαριστικό. Με αυτούς που έσκισαν τον πάτο σε ασθένειες που μάστιζαν την ανθρωπότητα για αιώνες. Όχι πολλά χρόνια πριν, ήταν σύνηθες να πεθαίνουν παιδιά λίγο μετά τη γέννα. Τα έχουν ζήσει οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, όχι τίποτα ιστορικές προσωπικότητες.

Η γραφικότητα σε οδηγεί στο γυαλί με μαθηματική ακρίβεια. Αυτή είναι που πουλάει κι ο Αντώνης Σρόιτερ θέλησε να το εκμεταλλευτεί, καλώντας τον Γρηγόρη Πετράκο στην εκπομπή του. Ευτυχώς οι αρμόδιοι αντέδρασαν γρήγορα και η εκπομπή δεν προβλήθηκε ποτέ. Το κόνσεπτ ήταν να μιλήσει αυτός κι έπειτα κάποιος από τον επιστημονικό κλάδο να τον «βάλει στη θέση του». Καλό το σχεδιάκι αλλά… δεν έχει δράκο. Όταν δίνεις σε κάποιον την ευκαιρία να απομονώσει τα κομμάτια που θέλει, να τα προβάλλει όπως θέλει και να επηρεάσει μια τεράστια μερίδα κόσμου με ανακρίβειες, είσαι συνένοχος. Σε θέματα δημόσιας υγείας δεν παίζουμε. Είμαστε ενωμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Ξέρω ότι σαν έννοια είναι άγνωστη σ’ αυτήν εδώ τη χώρα αλλά έτσι ακριβώς πρέπει.

Προσωπικά δεν είμαι από εκείνους που θέλει να αποκλείει απόψεις από το δημόσιο διάλογο. Θέλω να έχω την ευκαιρία να τις αποδομώ με επιχειρήματα, μη δίνοντας το πάτημα να λένε πως τους «πολεμάει» το σύστημα.

Κάνε το σωστά όμως, σε μία ζωντανή εκπομπή με έναν καλά καταρτισμένο επιστήμονα να του απαντήσει σε οτιδήποτε θέσει ο όποιος Πετράκος. Όχι όμως με κάτι που μπορεί να μονταριστεί κι ο καθένας να το παίξει όπως θέλει.

Ξέρω ότι τσάμπα γράφω αυτά που γράφω. Πάντα θα υπάρχει εκεί έξω ένας Πετράκος για να μας ανοίξει τα μάτια…

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET