fbpx

Τμήμα του Παν/ μίου Πατρών έφτιαξε εφαρμογή ιχνηλάτησης κρουσμάτων για τα αμφιθέατρα!


Η αντιμετώπιση σημαντικών καταστάσεων δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Και καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με φοιτητές του, μπορεί να πει ότι τον βρήκε!

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, κάτι τέτοιες στιγμές οι ιδέες και οι καινοτομίες κάνουν ένα βήμα μπροστά και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτές, αναγνωρίζονται. Το ίδιο ισχύει και τώρα λοιπόν, χάρη στην καινοτόμο εφαρμογή που επινόησε ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Κομνηνός και την οποία υλοποίησε με τη βοήθεια φοιτητών του ΤΜΗΥΠ.

Αυτή λοιπόν αποσκοπεί στην άμεση και έγκυρη ιχνηλάτηση στενών επαφών των κρουσμάτων στα αμφιθέατρα, μια σημαντική επιπλέον βοήθεια (Υπουργείο ακούει;), αν σκεφτούμε ότι η γενικότερη κατάσταση στα πανεπιστήμια δεν είναι και η καλύτερη από τη στιγμή που ξεκίνησαν τη δια ζώσης  λειτουργία τους, με τα μέτρα να είναι ελλιπή και η ύπαρξη κρουσμάτων δεδομένη.

Όπως ο ίδιος ο καθηγητής δηλώνει στο pelop.gr: «Η ιδέα ήρθε σε μια άτυπη συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του τμήματος κ. Ευστράτιο Γαλλόπουλο και τον αναπληρωτή πρόεδρο κ. Μπερμπερίδη, όπου τέθηκε το θέμα πώς θα μπορούσε να γνωρίζει ένας φοιτητής αν έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα καθισμένος επί αρκετή ώρα δίπλα σε κάποιον φορέα του ιού.

Η τελειοποίηση ήρθε μέσω τριών παραγόντων:

Α. Υπήρχε μια σχετική εμπειρία στη γρήγορη κατασκευή εφαρμογών με τεχνολογίες διαδικτύου για καταστάσεις άμεσης ανάγκης μέσα από το φαινόμενο πριν λίγα χρόνια με τις μέδουσες, που είχα φτιάξει την εφαρμογή Swymm (ΣΣ είχε προταθεί για αυτό από την εφημερίδα μας ως πρόσωπο της χρονιάς 2017).

Β. Από την αμέριστη υποστήριξη που έδειξαν στην ιδέα ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος.

Γ. Την ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση με τους φοιτητές του τμήματός μας, που συνέβαλε να σχεδιαστεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος με τον πλέον ηθικά αποδεκτό τρόπο, δηλαδή με συμπεριληπτικότητα, ανεξάρτητα από τα τεχνολογικά μέσα που έχει κάθε φοιτητής, με πλήρη σεβασμό της ιδιωτικότητας και με προστασία των προσωπικών δεδομένων.»

Η εφαρμογή έχει όνομα [email protected] και λειτουργεί με την ανάγνωση κωδικών QR, οι οποίοι τοποθετούνται σε κάθε κάθισμα των αιθουσών διδασκαλίας του τμήματος κι επιτρέπουν στους φοιτητές να τηρούν ένα ιστορικό των θέσεων που έχουν καθίσει, σεβόμενη πλήρως την ιδιωτικότητα των φοιτητών

 

Η καταγραφή γίνεται σαρώνοντας με την κάμερα του κινητού τον ειδικό QR-κωδικό που έχει τοποθετηθεί σε κάθε κάθισμα, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά τους 1.400.

Όπως σημειώνει ακόμα ο κ.Κομνηνός, εναλλακτικά η καταγραφή μπορεί να γίνει με χειροκίνητη πληκτρολόγηση (π.χ. αν η ετικέτα λείπει ή έχει βανδαλιστεί), ενώ ο κάθε φοιτητής μπορεί απλά να καταγράψει τη θέση του σε ένα τετράδιο χωρίς την εφαρμογή, αφού στις ετικέτες αναφέρεται και σε ανθρωπίνως αναγνώσιμη μορφή και η αρίθμηση του καθίσματος (π.χ. Αίθουσα Β3, Σειρά 2, Θέση 5).

Σε περίπτωση κρούσματος, το ιστορικό από τη συσκευή του χρήστη μπορεί να κοινοποιηθεί προς τους υπόλοιπους συμφοιτητές του, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν αν έχουν έρθει σε στενή επαφή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, και να προβούν ενημερωμένα στη διενέργεια των απαραίτητων τεστ ανίχνευσης.

Το ΤΜΗΥΠ διαθέτει την εφαρμογή αλλά και το πρόγραμμα για την εύκολη δημιουργία των ετικετών QR ως ανοικτά διαθέσιμο κώδικα λογισμικού. Κάθε τμήμα του Παν/μίου Πατρών αλλά και οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι. ή άλλο εκπαιδευτικό ιδρύματος της χώρας που επιθυμεί να αξιοποιήσει την εφαρμογή, μπορεί πολύ εύκολα να κατεβάσει τον κώδικα και να τον προσαρμόσει στα δικά του δεδομένα.

Για παραπάνω πληροφορίες χρήσης, μπορείτε να μπείτε ΕΔΩ.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET