ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Οι εφαρμογές που πρέπει να εγκαταστήσεις στο gaming laptop σου για την καλύτερη απόδοση!

Πού πας κι εσύ χωρίς τα όπλα σου;

Δαμιανός Σανταλίδης

30 Νοεμβρίου, 2020

Η έρευνα αγοράς σου απέδωσε καρπούς και το γραφείο σου κοσμεί πλέον ένα πανίσχυρο gaming laptop. Οι εποχές που το high-end gaming ήταν συνώνυμο των θηριωδών rigs έχουν περάσει μια για πάντα. Πλέον με τη βοήθεια ενός ROG, Alienware ή άλλου αντίστοιχου gaming laptop, είσαι πανέτοιμος να απολαύσεις μοναδικές εμπειρίες gameplay με τα settings στο max.

Αφού όμως πρώτα εγκαταστήσεις τις απαραίτητες εφαρμογές…

Εμ, πού πας χωρίς τα όπλα σου;

Το PC του gamer δε χρειάζεται μόνο άπλετη RAM, κάρτα γραφικών-τέρας και επεξεργαστή με πιο πολλούς πυρήνες απ’ όσους μπορείς να μετρήσεις στα δάχτυλα, αλλά και τα κατάλληλα προγράμματα.

Ρωτάς το γιατί;;; Διότι θα σου επιτρέψουν να εκμεταλλευτείς στο έπακρο όλες του τις δυνατότητες, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του εκάστοτε τίτλου. Το PC gaming θέλει το finetuning του ρε παιδί μου (όπως λένε και στο χωριό μου), αλλά από την άλλη, τα όσα θα δουν τα μάτια σου χάρη σ’ αυτό δε θα ‘χουν προηγούμενο. Αλήθεια.

Θεωρώντας ότι θα βρεις την άκρη σου με τα υπόλοιπα (browser, antivirus/firewall, συμπίεση αρχείων κλπ), σε ό,τι αφορά τα του gaming, έχουμε και λέμε:

CPU-Z

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στη δική σου περίπτωση μιλάμε για το CPU-Z. Είναι το πληρέστερο και καταλληλότερο εργαλείο παρακολούθησης λειτουργίας για το σύστημά σου, αφού θα σου προσφέρει κάθε πιθανή και απίθανη πληροφορία γι’ αυτό: από τους χρονισμούς της RAM, την cache του επεξεργαστή και το socket της μητρικής, μέχρι τη συχνότητα του κάθε πυρήνα, την έκδοση του BIOS και το CAS latency της μνήμης. Σε απλά ελληνικά, δεν υπάρχει κάτι που να θες να μάθεις για το PC σου και να μη στο πει το CPU-Z.

GPU-Z

Φαντάζομαι διάβασες τι σου είπα ακριβώς από πάνω για το CPU-Z. Γιατί το GPU-Z κάνει ακριβώς τα ίδια, μόνο που εστιάζει στο σημαντικότερο υποσύστημα για έναν gamer, την κάρτα γραφικών. Πληροφορίες όπως η έκδοση του firmware, ο αριθμός των shaders, ο τύπος της μνήμης, το bus width, οι χρονισμοί και ό,τι άλλο βάλεις στο νου σου, αποκαλύπτονται με πάσα λεπτομέρεια, για να ξέρεις πού βαδίζεις. Trust me, it’s worthy.

Discord

Η πλατφόρμα που θα σε φέρει σε επαφή με άλλους gamers, συμπαίκτες και αντιπάλους ή με μία λέξη Discord. Πανάλαφρο, εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη και προπάντων δωρεάν, το Discord μπορεί να τρέξει ακόμα και μέσα από τον browser σου (σου προτείνω το app, είναι πληρέστερο) και κάνει το chatting πιο εύκολο από ποτέ. Η όλη δουλειά γίνεται μέσω link που μπορείς να στείλεις στους συνομιλητές σου, έτσι ώστε να μπουν στο ίδιο κανάλι. Και πού ‘σαι, δε χρειάζεται καν να έχεις λογαριασμό!

Razer Cortex

Το Cortex είναι η απόδειξη ότι στη Razer παίζουν το PC gaming στα δάχτυλα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να βοηθήσει το σύστημά σου να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Must για παλαιότερης τεχνολογίας υπολογιστές, θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους (αδειάζοντας RAM και cache, κλείνοντας υπηρεσίες και απενεργοποιώντας άχρηστα χαρακτηριστικά) τους οποίους στη συνέχεια θα μπορείς να εκμεταλλευτείς παίζοντας. Για να μην ξαναεμφανιστεί το σπαστικό μήνυμα έλλειψης χώρου…

f.lux

Αν νομίζεις ότι επειδή πέρασες δύο λεπτά προσαρμόζοντας τα χρώματα της οθόνης σου μόλις την έβγαλες από το κουτί της πριν δύο χρόνια «καθάρισες», γελιέσαι. Το f.lux είναι ένα πρόγραμμα που θα κερδίσει τη θέση του στον δίσκο σου με την αξία του, αφού θα προσαρμόσει τη χρωματική παλέτα και τον φωτισμό της οθόνης σου ανάλογα όχι μόνο τη χρήση αλλά και την ώρα της ημέρας. Η κόπωση των ματιών σου θα αποτελέσει παρελθόν και η ζωή σου μπροστά στο PC θα καλυτερεύσει μεμιάς.

Steam

Όντως τώρα; Χρειάζεται να σου πω κάτι για το Steam; Άντε θα σου κάνω τη χάρη μόνο για την περίπτωση που ξεκινάς τώρα την ενασχόλησή σου με το PC gaming. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα (game launcher) της αγοράς. Μέσω αυτού θα αγοράσεις και θα τρέξεις παιχνίδια. Ενσωματώνει achievements και λειτουργίες social networking, κατεβάζει αυτόματα τα τελευταία patches για τα παιχνίδια που έχεις εγκατεστημένα και κάθε φορά που κάνει εκπτώσεις «σκοτώνει» τις τιμές! Must για το PC σου.

CCleaner

Το CCleaner είναι για το PC σου ό,τι και το συνεργείο για το αυτοκίνητo. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείς να επιδιορθώσεις κάθε λογής πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» το σύστημά σου, αποτρέποντάς το από το να αποδώσει όπως πρέπει και μπορεί. Ανάκτησε χαμένα αρχεία, μπάλωσε κενά στη registry, απεγκατάστησε επίμονα προγράμματα και καθάρισε τον υπολογιστή σου από καθετί περιττό.

GOG Galaxy

Αν πρέπει να υπάρχει ένα game launcher app εγκατεστημένο στο PC σου αυτό είναι το Steam, όπως είπαμε και πιο πάνω. Αν πρέπει να υπάρχει κι ένα δεύτερο όμως, θα σου πρότεινα το GOG Galaxy. Ναι, μπορεί να μην έχει τις ευκαιρίες του Epic Games Store αλλά προσφέρει ένα υπέροχο περιβάλλον χρήστη και συγχρονισμό με όλες τις άλλες πλατφόρμες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των Steam, Xbox και PlayStation!

System Mechanic

To System Mechanic θα αναλύσει και θα βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του υπολογιστή σου. Τόσο απλά. Ο λόγος που θα το προτιμήσεις έναντι των υπολοίπων που κάνουν την ίδια δουλειά, είναι πως θα αναλάβει να κάνει όλο το «χαμαλίκι». Εσύ θα του πεις τι θες μέσα από έναν εύχρηστο wizard και αυτό θα προσαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να δεις την απόδοση του gaming PC σου να ενισχύεται. Η δωρεάν έκδοσή του μάλιστα, αρκεί για τη δουλειά που το θες. Σε καλή μεριά.

OBS Studio

Αν θες να μοιραστείς τις εμπειρίες gameplay σου με τον υπόλοιπο κόσμο του gaming, το OBS Studio είναι η λύση. Δωρεάν και αρκετά ελαφρύ για τη δουλειά που κάνει, καταγράφει εικόνα και ήχο (input/output) καλύπτοντας έτσι κάθε σχετική ανάγκη σου, από σκέτο gameplay μέχρι οδηγούς με σχολιασμό (με τη φωνή σου μέσω μικροφώνου). Και το καλύτερο; Είναι εξίσου χρήσιμο, είτε streamάρεις σε πραγματικό χρόνο, είτε γράφεις βίντεο για να το μοιραστείς αργότερα.

MSI Afterburner

To Afterburner της MSI είναι το δωρεάν εργαλείο που θα επιτρέψει στην κάρτα γραφικών σου να ξεδιπλώσει όλες της τις αρετές. Φτάνει τουλάχιστον να το υποστηρίζει ο κατασκευαστής της! Εφ’ όσον ισχύει όμως αυτό, θα σου λύσει τα χέρια, αφού χάρη σ’ αυτό θα προσαρμόσεις τη λειτουργία της κάρτας γραφικών σου (από τους ανεμιστήρες, μέχρι κανονικό overclocking) έχοντας πλήρη εικόνα της θερμοκρασίας και των αντοχών της.

Και κάπως έτσι το καλό gaming PC γίνεται τέλειο

Διαβάζοντας λοιπόν για τις λειτουργίες των εφαρμογών που σου πρότεινα, θα πρέπει να έχεις αντιληφθεί τώρα σε τι βαθμό μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση του υπολογιστή σου. Το επόμενο βήμα πλέον είναι να τις κατεβάσεις, να τις εγκαταστήσεις και να διαπιστώσεις τα αποτελέσματά τους από πρώτο χέρι.

Τι περιμένεις λοιπόν;


Photo by Sean Do on Unsplash

FUN ZONE

BINGE WATCHING

‘The Witcher’: Το Netflix τελειώνει τη σειρά νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δεν απορούμε!

BINGE WATCHING

Όλες οι ταινίες του Harry Potter επιστρέφουν στους κινηματογράφους με τα Epic Movie Nights!

ΟΛΟ ΠΕΪΖ

Το νέο PRO X 60 της Logitech G είναι το πληκτρολόγιο που θα λατρέψει κάθε gamer!

EVENTS

Στο TEDxAUTH 2024 θα ανακαλύψουμε πώς να επιτύχουμε τη δική μας «OSMOSIS»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET