ΕΛΛΑΔΑ

Εδώ σ’ έχουμε | Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα που θα κάνουν τη διαφορά στην Ελλάδα!

Ακριβώς επειδή τα πράγματα στον επαγγελματικό τομέα είναι κάπως ρευστά και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) πραγματοποίησε έρευνα για το ποια επαγγέλματα είναι εκείνα που δεν πρόκειται να “πεθάνουν”, με τις αμοιβές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αναφορικά με τα στοιχεία που προέκυψαν, έντεκα είναι […]

Neopolis Team

24 Σεπτεμβρίου, 2019

Ακριβώς επειδή τα πράγματα στον επαγγελματικό τομέα είναι κάπως ρευστά και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) πραγματοποίησε έρευνα για το ποια επαγγέλματα είναι εκείνα που δεν πρόκειται να “πεθάνουν”, με τις αμοιβές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τα στοιχεία που προέκυψαν, έντεκα είναι εκείνα τα επαγγέλματα, τεχνικά και τεχνολογικά, τα οποία αμείβονται πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα, περίπου 20%-30% πάνω από τον μέσο μισθό, και θα απασχολούν υπαλλήλους στην χώρα μας και μελλοντικά.

Κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη προσφοράς και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, με τις θέσεις εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης και με επιπλέον προνόμια.

Ο λόγος λοιπόν για τα εξής επαγγέλματα:

  • Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων
  • Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού
  • Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων
  • Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων
  • Τεχνικός Αυτοματισμών
  • Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων
  • Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης
  • Στέλεχος προώθησης εξαγωγών
  • Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  • Χειριστής μηχανημάτων έργου.
  • Πρόβλημα η έλλειψη δεξιοτήτων

Τα επαγγέλματα αυτά προέκυψαν από έρευνα του ΣΕΒ για το ανθρώπινο δυναμικό, από την οποία φάνηκε ότι το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%).

Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%). Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις.

«Στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα», τόνισε ο κ. Φέσσας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

H Σάττι έκανε τη Σαλάκα να χάσει τη θετικότητά της, ρίχνοντάς της άκυρο στη συναυλία της!

ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσ/νίκης: Πρώτη ματιά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο – Θα είναι και για τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Τι φάση τελικά με τα SHEIN στην Ελλάδα; Άλλο ένα κατάστημα εμφανίστηκε στο Παγκράτι!

ΕΛΛΑΔΑ

«Μαμά Έρχομαι»: Μπαίνει στο Netflix το ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στα Τέμπη!

ΕΛΛΑΔΑ

To Μετρό της Αθήνας επεκτείνεται – Οι 3 νέοι σταθμοί που θα εξυπηρετούν 51.000 επιβάτες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET