fbpx

Οι δυσκολίες που θα «δοκιμάσουν» τη σχέση σας τώρα που μπήκατε στο πανεπιστήμιο!


Η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο δεν είναι απλή υπόθεση. Φαντάζομαι πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς. Οι αλλαγές που σε περιμένουν, είναι μεγάλες και αισθητές. Νέες γνωριμίες, νέες συνήθειες, νέα μέρη, νέα/ος εσύ! Τι γίνεται όμως με όλα αυτά που αφήνεις πίσω σου και συγκεκριμένα τη σχέση σου από το σχολείο; Θα επιβιώσει άραγε;

@gracejicha

Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που απασχολούσε και εμένα όταν έμπαινα στο πρώτο έτος. Από εκεί που έβλεπες τη σχέση σου κάθε μέρα στο σχολείο ή σε κοινά στέκια, ξαφνικά θα τον/τη βλέπεις 3 φορές την εβδομάδα κι αν. Άσε που αν περάσατε σε διαφορετικές πόλεις, τότε καλωσορίζεις την long distance relationship και μαζί όλα τα προβλήματα που κουβαλάει. 

Επειδή νιώθω ότι σε αποθάρρυνα κάπως τώρα, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Σίγουρα έχετε να κάνετε με νέα δεδομένα, αλλά αν υπάρχει θέληση, ο τρόπος θα βρεθεί να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή. Νιώθω όμως ότι είναι χρέος μου να σου επισημάνω τις 6 δυσκολίες που θα «δοκιμάσουν» το σχολικό σας έρωτα τώρα που περάσατε στο πανεπιστήμιο:

#1 Δε θα βλέπεστε το ίδιο

Όσο πηγαίνατε μαζί σχολείο, όλα καλά. Ξέρατε ότι θα βλεπόσασταν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα ό,τι κι αν γινόταν. Στα διαλείμματα, στην τάξη, στο σχόλασμα, στις εκδρομές, στις εκδηλώσεις, η κοινή σας καθημερινότητα σας έφερνε πιο κοντά και τα ραντεβού προέκυπταν από μόνα τους, χωρίς καν να κανονίσετε.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι στο πανεπιστήμιο. Θα κάνετε και οι δύο πολλές καινούριες παρέες που δύσκολα θα κολλάνε μεταξύ τους και το πρόγραμμά σας θα είναι πολύ πιο φορτωμένο με αποτέλεσμα να μη συμπίπτει όπως παλιά. Ειδικά αν σπουδάζετε σε διαφορετικές πόλεις, θα βλέπεστε κυριολεκτικά μια στο τόσο. Για να περνάτε χρόνο μαζί, θα πρέπει πλέον να το προγραμματίζετε.

#2 Όσο να ‘ναι, θα χρειαστεί πολλή εμπιστοσύνη

Δεν έχουμε όλοι την τύχη να περάσουμε στην ίδια σχολή με τ@ σύντροφό μας και αυτή η μεγάλη αλλαγή κάνει την ύπαρξη εμπιστοσύνης όχι απλά βασική, αλλά αναγκαία. Από εκεί που ήξερες τι έκανε το 1/3 της ημέρας του/της, τώρα θα βρίσκεσαι σε πλήρη άγνοια και στην ιδέα ότι θα κοινωνικοποιείται με νέα άτομα (γκούχου αγόρια/κορίτσια γκούχου), θα αρχίσουν να βαράνε καμπανάκια. Θα πρέπει λοιπόν να μάθεις να το διαχειρίζεσαι και να δουλέψεις αρκετά το κομμάτι της εμπιστοσύνης. Αν ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα να κάνουν πάρτι τα τρελά σενάρια στο μυαλό σου, τότε δεν έχει νόημα να το κουράζετε.

#3 Θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου από την αρχή

Στο πανεπιστήμιο δε μαθαίνεις μόνο για το αντικείμενο των σπουδών σου, αλλά και για το ποιος είσαι. Ανακαλύπτεις νέες πτυχές του εαυτού σου, κατανοείς τα θέλω σου και τις επιθυμίες σου, βρίσκεις το πάθος σου, χτίζεις την προσωπικότητά σου. Είναι λογικό λοιπόν, αυτός ο «νέος» εαυτός σου να θεωρεί ότι αξίζει περισσότερα ή η σχέση σου από το σχολείο να μην φαίνεται το ίδιο μαγική με πριν. Μπορεί βέβαια να γίνει το αντίθετο και να μεγαλώσει ο ενθουσιασμός σου, καθώς ξέρεις ότι έχεις το σωστό άτομο δίπλα σου. Ό,τι κι αν ισχύσει, μη νιώσεις άσχημα για την επιλογή σου.

#4 Ξαφνικά βρίσκεσαι απέναντι σε τόσες νέες επιλογές

Όταν μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, που σου υπόσχεται τρομερές εμπειρίες και βιώματα. Ακόμα και στο ερωτικό κομμάτι, ο πειρασμός είναι κάτι που θα συναντήσεις τόσο εσύ όσο και η σχέση σου. Αυτό δεν πάει να πει βέβαια ότι το κέρατο ή ο χωρισμός είναι στανταράκι. Αυτό που έχεις με τ@ σύντροφό σου μπορεί να είναι τόσο δυνατό, που να υπερνικάει κάθε εμπόδιο. Διαφορετικά, αν νιώθεις ότι η σχέση σας σε πνίγει σε μια φάση της ζωής σου που θα έπρεπε να είσαι πιο ελεύθερος/η από ποτέ, καλό είναι να καθίσετε κάτω και να κάνετε μια ειλικρινής συζήτηση οι δυο σας. Μην κάνεις κάτι πάντως, που θα πληγώσει τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

#5 Είναι κάτι που δεν έχεις συνηθίσει

Αν δεν το έχω κάνει ξεκάθαρο μέχρι τώρα, το πανεπιστήμιο θα σου φέρει τη ζωή άνω κάτω. Και πώς να μη συμβεί άλλωστε όταν εκεί που είχες συνηθίσει να βλέπεις τους φίλους σου κάθε μέρα και να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, γίνεσαι ανεξάρτητος/η από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς να έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Επόμενο είναι όλο αυτό να σου προκαλέσει άγχος και να σε καταβάλει ψυχολογικά και φυσικά να επηρεάσει και τη σχέση σου.

Ένα θα σου πω: πέρασες από Πανελλήνιες και δε λύγισες, θα τα καταφέρεις και τώρα! Μην τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία και πάλεψε όσο μπορείς για το άτομο που αγαπάς. Αν δεις ότι δε βγάζει πουθενά, τότε έχει καλώς. Τουλάχιστον όμως, μην πέσεις αμαχητί. 

#6 Όλοι θα λένε την άποψή τους 

Υπάρχει αυτό το ρητό που πάει κάπως έτσι «Οι απόψεις είναι σαν τις κ@λοτρυπίδες. Όλοι έχουν από μία». Η ανάγκη του κόσμου να μιλάει και να λέει τη γνώμη του για τα πάντα είναι γνωστή. Στη σχέση σου όμως είσαι εσύ και ο/η σύντροφός σου, όχι οι 10 νέοι φίλοι που έκανες και δεν ξέρουν τίποτα για σένα. Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος «Έλα μωρέ, οι σχολικοί έρωτες δεν κρατάνε», επειδή απλώς θέλει να πει τη μαλ@κία του. Αυτές τις ενοχλητικές φωνούλες πρέπει κάπως να τις μπλοκάρεις και να μην τις αφήνεις να σε επηρεάζουν, επειδή η σχέση σου είναι δική σου υπόθεση. 

@lovewhatmattersI think it’s safe to say it lasted… 💕#LoveWhatMatters Credit: jessmarielives (IG)♬ original sound – Love What Matters: good news

Μια νέα ζωή ανοίγεται μπροστά σου και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα έχεις δίπλα σου όλους τους «παλιούς» ανθρώπους. Μέχρι τότε, απλά απόλαυσέ το!


@Lesia.Skywalker via Twenty20

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET