fbpx

5+1 δεξιότητες που αναμένεται να εγγυηθούν θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία!


Με την πλήρως παγκοσμιοποιημένη αγορά εκεί έξω κι εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο ανταγωνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάθε τομέα της αγοράς εργασίας, είναι πραγματικά σκληρός κι ανάλγητος. Για να καταφέρει κανείς να προσληφθεί στη θέση που πραγματικά επιθυμεί, πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους υποψήφιους και να πείσει τον εν δυνάμει εργοδότη του πως διαθέτει αυτό το «κάτι παραπάνω».

Ο ευκολότερος τρόπος να πετύχεις κάτι τέτοιο, είναι να καλλιεργήσεις μια ή περισσότερες δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να βρίσκεσαι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Και πρόσεξε, δεν αναφέρομαι στις τυπικές γνώσεις που προσφέρει ένα Πανεπιστήμιο. Αυτές τις διαθέτουν λίγο πολύ όλοι. Εσύ χρειάζεσαι το ένα βήμα παραπέρα και για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να στραφείς σε κάθε πηγή γνώσεων γύρω σου. Από μια ημερίδα ή ένα πρόγραμμα e-learning, μέχρι ένα ταξίδι ή τη γνωριμία με κάποιο από τα πρότυπά σου.

Η παραπάνω στρατηγική, είναι η μοναδική που μπορεί να σου εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την επιτυχία σου σε επαγγελματικό κι όχι μόνο, επίπεδο. Αρκεί βέβαια, να μην το βάλεις κάτω στην πρώτη στραβή και την πρώτη αποτυχία…

Ακολουθούν οι 6 δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξεις για να φτάσεις πιο κοντά στην επίτευξη των επαγγελματικών σου στόχων:

Ανέπτυξε τη λογική σου

Σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας, θα απαιτηθεί από εσένα να βγάλεις εις πέρας ορισμένες εργασίες. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ενδιαφέρεται με ποιον τρόπο θα τις κάνεις, αρκεί να είναι στο γραφείο του υπεύθυνου, ολοκληρωμένες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που σου έδωσαν. Κι αν υπάρχει κάτι σίγουρο, αυτό είναι πως θα προκύψουν εμπόδια και προβλήματα στα οποία κανείς δε θα προθυμοποιηθεί να βοηθήσει. Άλλωστε, δε σε προσλαμβάνουν για να απασχολείς τον κόσμο με μικρολεπτομέρειες που υποτίθεται οτι δε θα έπρεπε να σε εμποδίζουν.

Η λογική και η κριτική σκέψη λοιπόν, είναι οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Αν έχεις μάθει να λειτουργείς μακριά από «καλούπια» και με ψυχραιμία να αναλύεις τα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά σου, οι δυσκολίες θα μειωθούν δραστικά. Μη φοβάσαι να πάρεις πρωτοβουλίες, αρκεί αυτές να έχουν μια λογική εξήγηση και στρατηγική και να μη δείχνουν οτι «πνίγεσαι» και δεν ξέρεις από πού να πιαστείς…

Γίνε ενεργός ακροατής

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σου καριέρας, είναι να θεωρήσεις πως ξέρεις τα πάντα και είσαι απόλυτα έτοιμος για οτιδήποτε κι αν σου ζητηθεί. Μην ξεχνάς πως μόλις αποφοίτησες (πόσο μάλλον όταν δεν έχεις πάρει το πτυχίο ακόμη) και περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους οι οποίοι έχουν παραστάσεις, εικόνες κι εμπειρίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να ανταγωνιστείς.

Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο αλλά τώρα που είσαι ακόμη νέος, όσο περισσότερο ακούς κι όσο λιγότερο μιλάς, τόσο περισσότερες επιτυχίες θα γράψεις στο βιογραφικό σου. Φρόντισε λοιπόν, να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το περιβάλλον σου, να μάθεις από τις εμπειρίες εκείνων που σε περιτριγυρίζουν και να προσπαθείς να εφαρμόζεις στη δική σου ζωή όλα όσα μαθαίνεις. Ξέρω, ακούγεται σχετικά απλό κι εύκολο αλλά δεν είναι. Κυρίως όταν αρχίζει να θίγεται ο εγωισμός σου…

Βελτίωσε τις γνώσεις μαθηματικών

Δε χρειάζεται να είσαι μαθηματικός, ούτε να ολοκληρώνεις και να παραγωγίζεις συναρτήσεις ή να φαντάζεσαι τον κόσμο στη ν-ιοστή του διάσταση. Τα υπολογιστικά μαθηματικά όμως, σε συνδυασμό με βασικές γνώσεις στατιστικής και πιθανοτήτων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Προφανώς κι εν έτει 2017, τα laptop και τα smartphones δε σου «επιτρέπουν» ούτε την πιο απλή διαίρεση να κάνεις, αυτό όμως, δε σημαίνει κάτι. Δε φαντάζεσαι πόσοι υπάλληλοι τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών, δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν την τιμή ενός προϊόντος μετά την σχετική έκπτωση. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως μια τέτοια αδυναμία υπολογισμών αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει προβλήματα. Κι αντιστοίχως, η εξοικείωση με αυτού του είδους τις μαθηματικές γνώσεις, μπορεί αν σε βγάλει από σωρεία δύσκολων θέσεων.

Διαχειρίσου σωστά τους ανθρώπους γύρω σου

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας, είναι σίγουρο πως θα κληθείς να διαχειριστείς μια ομάδα ανθρώπων και να την επιβλέψεις κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης κάποιου task. Αυτή είναι η μεγάλη σου ευκαιρία, να δείξεις στους ανωτέρους σου πως είσαι ικανός να μανατζάρεις ομάδες και να τους κάνεις να σου εμπιστευτούν τέτοιου είδους υποχρεώσεις.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ακούγεται απλό κι εύκολο, στην πράξη ωστόσο, μόνο τέτοιο δεν είναι. Βλέπεις, οι ισορροπίες σε αυτές τις περιπτώσεις, κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Κι αυτό διότι η υπερβολική αυστηρότητα ή χαλαρότητα αντίστοιχα, επιφέρουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ενδεχομένως έχεις στο μυαλό σου. Τι πιστεύεις λοιπόν; Μπορείς;

Απέκτησε οικειότητα με το Marketing και τις Πωλήσεις

Ζούμε σε μία κοινωνία που καλώς ή κακώς, βασίζεται στις υπηρεσίες και τα καταναλωτικά προϊόντα. Η ικανότητά σου λοιπόν, να πουλάς αλλά και να αγοράζεις σωστά οποιοδήποτε προϊόν, είναι απαραίτητη σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το Marketing και οι Πωλήσεις είναι δεξιότητες που θα σου εξασφαλίσουν αυτό το χάρισμα και θα σου εγγυηθούν την «μακροζωία» σχεδόν σε κάθε εταιρεία. Αρκεί να διαθέτεις τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα που απαιτούν και οι δύο αυτές …τέχνες. Και να θυμάσαι κάτι ακόμα, πωλητής δε γεννιέσαι, γίνεσαι!

Hot: Μάθε να γράφεις κώδικα

Δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μοναδική δεξιότητα της εν λόγω λίστας, η οποία είναι σε θέση να σου εξασφαλίσει την επαγγελματική σταδιοδρομία που ονειρεύεσαι, από μόνη της! Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, στην εποχή που ζούμε η αγορά εργασίας είναι ικανή να απορροφήσει όχι το 100% αλλά και το …200% των αξιόλογων προγραμματιστών εκεί έξω.

Web developers, app developers, game developers, υπεύθυνοι ασφαλείας κι ένα σωρό ακόμη ιδιότητες που εμπεριέχονται στην ευρεία έννοια του προγραμματισμού, ζητώνται από κάθε λογής εταιρείες ούτως ώστε να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Και το ευχάριστο στην υπόθεση, είναι πως ολοένα και περισσότεροι νέοι Έλληνες, στρέφονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, αποδεικνύοντας πως το ταλέντο περισσεύει στις τάξεις των νέων και είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες ενέργειες, ούτως ώστε άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα, να λάβουν τις απαραίτητες βάσεις και εχέγγυα, για να λάμψουν στο άμεσο μέλλον. Τέτοια ενέργεια για παράδειγμα, είναι και το KodeProject της εταιρείας Κωτσόβολος, η οποία μας άφησε ενθουσιασμένους μόλις περιηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα της. Επισκέψου την κι εσύ, σχεδίασε το δικό σου πρόγραμμα μαθημάτων και θα καταλάβεις αμέσως τι εννοούμε με την λέξη «εθιστικό»!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET