ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μερικά χρήσιμα tips της τελευταίας στιγμής για σένα που ξεκινάς Πανελλήνιες!

Στις Πανελλαδικές όλα μετράνε και όλα έχουν τη σημασία τους. Για να μην χτυπάς λοιπόν το κεφάλι σου στον τοίχο αργότερα ρίξε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό επιβίωσης που φτιάξαμε για σένα.

Neopolis Team

6 Ιουνίου, 2019

Αυτό ήταν, παιδιά. Ήρθε η στιγμή.

Ήρθε η στιγμή που τα ξενύχτια πάνω από τα βιβλία τελειώνουν, τα κλάματα, τα νέυρα και οι φωνές δίνουν τη θέση τους στη συγκέντρωση, στη θετική σκέψη και την προσήλωση στον στόχο. Ήρθε η στιγμή να αποδείξετε τι αξίζετε, να δείξετε την προσπάθεια που κάνατε τα τελεύταια δύο χρόνια, αυτή είναι η ώρα σας.

Αύριο λοιπόν ξεκινούν οι Πανελλήνιες στα ΓΕΛ, παραδοσιακά με πρώτο μάθημα τη Νεά Ελληνική Γλώσσα, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έδωσαν το πρώτο τους μάθημα, σήμερα.

Όσοι έχουμε περάσει από αυτήν τη διαδικασία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα απρόσεκτα λάθη που μπορεί να γίνουν και να κοστίσουν ακριβά. Στις Πανελλαδικές όλα μετράνε και όλα έχουν τη σημασία τους. Προκειμένου λοιπόν να μην χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο αργότερα και τόσο διάβασμα να πάει στράφι επειδή δεν έδωσες βάση, ρίξε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό επιβίωσης της τελευταίας στιγμής που φτιάξαμε για σένα.

Θα ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό απ’όλα, που είναι το διάβασμα.

Αν δεν έχεις βγάλει όλη την ύλη μέχρι στιγμής, μεταξύ μας μιλάμε, δεν πρόκειται να τη βγάλεις μέσα σε μία και δύο ημέρες. Επομένως, προτού αγχωθείς (κι άλλο) και πονοκεφαλιάσεις και ξεχάσεις κι αυτά που ξέρεις, δώσε έμφαση σε αυτά που ήδη έχεις μάθει. Κάνε σύντομες και ουσιαστικές επαναλήψεις σε ό,τι έχεις διαβάσει και μην παρασύρεσαι από φήμες για SOS θέματα που ακούς από συμμαθητές και γνωστούς σου. Στις Πανελλήνιες δεν υπάρχουν SOS, κάθε κομμάτι της ύλης είναι πιθανό να πέσει, επομένως μπορεί να είσαι κι από τους τυχερούς, αν δε διάβαζες όλη τη χρονιά.

Όσον αφορά τις επαναλήψεις, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην ξενυχτάς το βράδυ πριν από κάθε εξέταση για να περάσεις μια τελευταία φορά τις σημειώσεις ή να λύσεις παραπάνω ασκήσεις. Καλύτερα να κλέισεις τα βιβλία από νωρίς και να κάνεις το πρωί μία μικρή επανάληψη. Οι λίγες ώρες ύπνου δεν είναι σύμμαχος στη μνήμη, επομένως όχι μόνο θα σέρνεσαι την επόμενη μέρα που θα γράφεις, αλλά παίζει και να μη θυμάσαι τίποτα απ’ όσα διάβαζες το βράδυ. Κι αυτό δεν το θέλεις…

Κι επειδή μιλάμε για μια κουραστική και εξαντλητική περίοδο (τελειώνει όπου να ‘ναι), εκτός από τον ύπνο, πρέπει να προσέξεις και τη διατροφή σου.

Άσε τους πολλούς καφέδες στην άκρη, θα πιεις πολλούς στη φοιτητική σου ζωή άλλωστε, και φάε σωστά. Ναι για μια φορά μη διώξεις τη μάνα σου που σου έφερε τοστάκι και πορτοκαλάδα στο δωμάτιο, αλλά να της πεις κι ευχαριστώ. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης, καλό είναι να αποφύγεις τα διπλά πιτόγυρα που σκεφτόσουν να τσιμπήσεις και να προτιμήσεις ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

Περνάμε στην ημέρα της εξέτασης. 

Δε φεύγεις από το σπίτι χωρίς δελτίο εξεταζόμενου (ναι, το καρτελάκι), ταυτότητα, δύο-τρία στιλό (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γόμα και ξύστρα, γεωμετρικά όργανα (όπου χρειάζονται), ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό και το ρολόι σου, ώστε να βλέπεις τον χρόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Αφού περάσεις στην αίθουσα και καθίσεις στη θέση σου, η αγωνία θα αρχίσει να βαράει κόκκινο μέχρι να έρθουν τα θέματα. Ωστόσο, θέλει προσοχή και αυτοσυγκράτηση εκείνη την ώρα. Μη βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να ανακαλεί πράγματα από την ύλη. Όχι. ΟΧΙ! Στην περίπτωση που δε σου έρθει κάτι ή κομπλάρεις, η ψυχολογία σου θα βουτήξει στα τάρταρα κι αν αυτό το κάτι πέσει τελικά στα θέματα, αντίο. Παίζει να μη σου έρθει ποτέ.

Αφού πάρεις τα θέματα, τα πρώτα εκείνα λεπτά είναι κρίσιμα.

Ναι ναι, ξέρουμε ότι έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται και τώρα που δεν είμαστε στη θέση σου είναι εύκολο να τα λέμε αυτά, αλλά πραγματικά προσπάθησε να μην αποσπάσει τίποτα την προσοχή σου όσο τσεκάρεις τα θέματα. Διάβασε αργά και προσεκτικά μία φορά όλα τα ερωτήματα και ξεκίνα με εκείνα που γνωρίζεις καλά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργάσια. Βέβαια κι εκεί μη σε συνεπάρει ο ενθουσιασμός, μιας που οι ερωτήσεις που σου φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Στη συνέχεια, καταπιάσου με τα δυσκολότερα.

Γνωρίζεις ήδη ότι ο χρόνος της εξέτασης είναι τρεις ώρες. Με απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις 45 λεπτά σε κάθε θέμα. Ξεκίνα να απαντάς λοιπόν έχοντας αυτό υπόψιν. Σίγουρα κάποια ζητήματα θα βγουν γρηγορότερα, άρα για τα πιο απαιτητικά θα σου μείνει περισσότερος χρόνος, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου.

Μην επιμείνεις δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα θέμα που βλέπεις ότι δεν μπορείς άμεσα να το επιλύσεις, διότι εκτός απ’ το ότι θα μειωθεί ο χρόνος σου για τα υπόλοιπα, η εμμονή δε σημαίνει ότι θα φέρει και τη σωστή απάντηση. Προχώρα στα υπόλοιπα ζητήματα και μετά επέστρεψε στο έρωτημα που άφησες.

Τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως πρόχειρο. Μην ντραπείς, δεν πρόκειται να τις διαβάσεις κανείς όταν διορθώνουν το γραπτό σου. Από το να δημιουργήσεις ένας χάος με σκέψεις σου γραμμένες πάνω στο θρανίο και να μπερδευτείς ακόμα περισσότερο, προτίμησε τις κενές ελεύθερες σελίδες.

Κάτι πολύ επίσης σημαντικό είναι να γράψεις ό,τι μα ό,τι γνωρίζεις, ακόμη κι αν δεν είσαι σίγουρος. Μην αφήσεις κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσεις!

Αφού τελειώσει η εξέταση, τελείωσε και το μάθημα.

Δε συζητάς τα θέματα με κανέναν συμμαθητή ή φίλο, αφού βγεις από την αίθουσα, παρά μόνο με τους καθηγητές σου. Και μετά; Βάζεις πλώρη για το επόμενο μάθημα! Μην αναλωθείς σε όσα μπορεί να μην έγραψες ή όσα μπορεί να έκανες λάθος, γιατί θα μπεις σ’ ένα τρυπάκι που δε θα βγεις εύκολα και με πεσμένη ψυχολογία πώς θα συνεχίσεις για τα υπόλοιπα;

Άλλωστε δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι έχεις γράψεις, καθώς ο βαθμός συγκρίνεται με εκείνους των άλλων υποψηφίων.

Αυτά από εμάς. Ίσως τα ήξερες ήδη, ίσως κάποια να σου διέφευγαν. Οι Πανελλήνιες δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα μεγάλο διαγώνισμα σε όλη την ύλη, σαν αυτά που έγραφες όλη τη χρονιά. Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις!

Κι εμείς θα είμαστε εδώ να σας περιμένουμε για να τα πούμε σαν φοιτητές πλέον!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΣΚΙΣΤΕ!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

H EΡΤ σε στέλνει στην Eurovision με εισιτήρια για τις 3 βραδιές και δωρεάν αεροπορικά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το παγωτό Pokémon είναι άλλη μία επική στιγμή της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

TECH NEWS

To Facebook ξύπνησε στο 2014 και αποφάσισε να επαναφέρει το «σκούντημα»!

ΕΛΛΑΔΑ

Ζήσαμε να ακούσουμε ότι ένα 12χρονο παιδί επέλεξε να εκδίδεται για να βιοποριστεί, αντίο ελπίδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET