ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μπράβο παιδιά | Φοιτητές της Νομικής Αθηνών διακρίθηκαν, ξεπερνώντας το Κέιμπριτζ!

Είναι σίγουρο πως οι νέοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, άμα θέλουμε.

Neopolis Team

22 Αυγούστου, 2018

Φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ διακρίθηκαν στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, στο Βέλγιο, αφήνοντας πίσω τους το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κι αυτό σε μια εποχή με την αμερικάνικη και βρετανική κυριαρχία των Πανεπιστημίων, είναι -ανεξάρτητα από το βραβείο- σπουδαίο από μόνο του .

Οι προπτυχιακοί φοιτητές, Νίκος Αντωνίου, Ρωμανός Οικονομάκος, Μαρίνα-Μαρία Μαργαρίτα Σιμοπούλου και Χρήστος Σπέντζος, απέδειξαν πως αν υπάρχει ομαδικό πνεύμα και γίνεται μεθοδική δουλειά, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Στον εν λόγω διαγωνισμό η ομάδα της Νομικής Σχολής, κατέλαβε το 3ο ομαδικό βραβείο, με τη Μαρία Σιμοπούλου να κερδίζει το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα μεταξύ 40 φοιτητών που μετείχαν στον διαγωνισμό.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέλαβε τη πρώτη θέση, επικρατώντας επί του Πανεπιστημίου της Λιέγης στον τελικό, με γενικό εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητή Melhior Wathelet.

«Από την προετοιμασία και συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό, οι φοιτητές μας αποκομίζουν έναν μοναδικό συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας. Μαθαίνουν πώς να σκέφτονται ως νομικοί, να μιλούν ως ρήτορες και να συμπεριφέρονται με την ευγένεια και δεοντολογία που πρέπει να διακρίνει το λειτούργημα του δικηγόρου. Μετρούν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με σπουδαία παράδοση, διαπιστώνοντας ότι είναι εφάμιλλοι σε γνώσεις και προσόντα. Η σταθερά υψηλού επιπέδου παρουσία των φοιτητών της Νομικής Αθηνών σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιεργεί εκτός συνόρων το καλό όνομα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διακρίσεις της φετινής ομάδας επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό και την αξία των φοιτητών μας. Η όλη προετοιμασία δίνει μια μοναδική ευκαιρία στενής συνεργασίας μεταξύ διδάσκοντος και φοιτητών, η οποία αποτελεί από τις πιο ευχάριστες και εποικοδομητικές στιγμές της ακαδημαϊκής μας εμπειρίας» επισημαίνει η Αθηνά A. Δημοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, φοιτητές προερχόμενοι από διαφορετικά νομικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν το κοινό νομικό υπόβαθρο του σύγχρονου αστικού δικαίου και, με βάση τις πηγές της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης, να αναλύσουν επίκαιρα νομικά ζητήματα τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν τους σύγχρονους νομικούς.

Η Μαρίνα-Μαρία Σιμοπούλου, η οποία απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, δήλωσε: 

«Η συμμετοχή στην Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου ήταν μια εμπειρία έντονη, καθώς κατά την προετοιμασία, πέραν της αποκόμισης γνώσεων, ο φοιτητής επαναπροσδιορίζει τη θέση του εντός του Πανεπιστημίου. Ένιωσα για πρώτη φορά αληθινή σύνδεση με τη Σχολή μου. Από μόνο του το γεγονός ότι απέκτησα μια πιο στενή, όχι απρόσωπη, επικοινωνία με μια καθηγήτρια της Σχολής μού προσέφερε απεριόριστη χαρά και ευγνωμοσύνη. Το εγχείρημα απαιτούσε αφοσίωση, υπευθυνότητα και ομαδικότητα. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας, ενώ απέδειξε ότι ευκαιρίες ποιοτικής εκπαίδευσης υπάρχουν. Ας τις εκμεταλλευτούμε

Ο Νίκος Αντωνίου θεωρεί τη συμμετοχή του ως την πιο απαιτητική και ευχάριστη στιγμή στην έως τώρα φοιτητική ζωή του, και προσθέτει πως δικαιώθηκε μια φιλότιμη και επίμοχθη συλλογική προσπάθεια διάκρισης. Συγκεκριμένα: 

«Δεξιότητες, όπως ενδεικτικά η έρευνα των νομικών πηγών, η δόμηση πειστικής επιχειρηματολογίας, η προσεκτική επίκληση συμφερόντων για τον πελάτη πραγματικών περιστατικών, η ετοιμολογία στην απάντηση σε απρόβλεπτες ερωτήσεις δικαστών, η παραγωγική συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καλλιεργήθηκαν στο έπακρον. Συνιστώ σε όλους με θέρμη την εμπλοκή σε κάθε διεθνή δραστηριοποίηση που προκρίνει την αριστεία, την εξωστρέφεια και την άμιλλα, ενώ διαψεύδει το στερεοτυπικά προβαλλόμενο πρότυπο ακρωτηριασμένης φοιτητικής εμπειρίας».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

19ο ΦΣΔΕΤ ΟΠΑ: «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET