ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

BE COOL: Φοιτήτριες του ΑΠΘ καινοτομούν με άνετα ρούχα που σέβονται το περιβάλλον!

Αυτούς τους νέους θέλουμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι διανύουμε μια εποχή που αντικρίζει τα λάθη του παρελθόντος και με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσβλέπει στη διόρθωσή τους. Η νέα γενιά γνωρίζει πολύ καλά τι έχει πάει στραβά και δεν επιλέγει να κλείσει τα μάτια της, αλλά να βάλει τα δυνατά της για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί να έχει ακουστεί πολλές φορές και να μοιάζει λίγο κλισέ πλέον, αλλά όντως στόχος είναι η επίτευξη ενός πιο ισότιμου αύριο, για τους ανθρώπους αλλά και όσους κατοικούν αυτόν τον πλανήτη γενικότερα.

Σε αυτό το ταξίδι προς τη βελτίωση λοιπόν, η μόνη μας ελπίδα είναι τα νέα άτομα και οι καινοτόμες και φρέσκιες ιδέες τους, που θα φέρουν την αλλαγή. Και η παρακάτω κοριτσοπαρέα από το ΑΠΘ είναι αυτό ακριβώς που εννοεί κανείς όταν λέει «αφήνουμε τον κόσμο σε καλά χέρια»!

Οι Παναγιώτα Κουδούνη, Κατερίνα Μάστορα και Αθηνά Διαμαντή, συμφοιτήτριες στη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνδύασαν φιλία, σπουδές κι αγάπη για τη μόδα και το περιβάλλον, και μας έφεραν ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θέλουμε κάποια στιγμή να γίνει η πραγματικότητά μας: Να ντυνόμαστε ενώ ταυτόχρονα σεβόμαστε τον πλανήτη μας.

Η ιδέα τους ‘BE COOL’, όπως την ονόμασαν, πάει για τον τελικό του διαγωνισμού ‘JA Start Up’ του Junior Achievement Greece, τον ίδιο διαγωνισμό για τον οποίο μιλούσαμε χθες αναφερόμενοι στη wearable συσκευή κατά της σεξουαλικής κακοποίησης μιας ομάδας φοιτητών του ΟΠΑ. Όταν λέμε ότι βασιζόμαστε στις ιδέες των νέων, το εννοούμε!

Η ‘BE COOL’ λοιπόν, χρησιμοποιεί καινοτόμα υφάσματα νανοτεχνολογίας, που απαιτούν λιγότερο νερό για την παραγωγή τους, ελαττώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος προσφέροντας μια αίσθηση δροσιάς, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν βιώσιμες λύσεις την ίδια ώρα που ο κλάδος της μόδας επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Και είναι κάτι που έχει ανάγκη κι ο ίδιος ο κόσμος. Η στροφή στη βιωσιμότητα μέχρι πρότινος έμοιαζε σαν ένα παραμυθάκι, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται μακριά. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο καταναλωτής έχει κάθε διάθεση να το ακολουθήσει αρκεί να του δοθεί η σωστή ενημέρωση και φυσικά, η ευκαιρία να το κάνει.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Μάστορα, μία εκ των φοιτητριών:

Ο κόσμος έχει ανάγκη να φορέσει ρούχα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Μ’ ένα μικρό poll που κάναμε ανάμεσα σε 200 άτομα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που υπάρχει η θέληση για ρούχα φιλικότερα προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση στο κομμάτι της βιωσιμότητας.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως: «Η εταιρεία μας έχει στόχο τη δημιουργία ρούχων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον κι έχουν το cooling effect. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι αναγεννητικής γεωργίας και νανοπορώδεις μικροΐνες από ανακυκλωμένο πλαστικό, πετυχαίνουμε να χρησιμοποιούμε 90% λιγότερο νερό για την παραγωγή των ρούχων και μειώνουμε την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 46%. Τα ρούχα που φτιάχνουμε μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Μέσω της ανακύκλωσης μπορούμε να παράγουμε ενέργεια καθώς και βιομάζα».

Η Αθηνά Διαμαντή από την άλλη, προσθέτει: «Ακόμη και το οργανικό βαμβάκι χρησιμοποιεί φυτοκτόνα που είναι βλαβερά για το έδαφος, ενώ η αναγεννητική γεωργία το αναγεννά».

«Επί της ουσίας επαναφέρουμε το οικοσύστημα στην αρχική του κατάσταση. Όχι απλώς δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον, αλλά το βοηθάμε να επανέλθει», συμπληρώνει.

Με μότο ‘be conscious, be bold, be the change, BE COOL’, η εικονική επιχείρηση των τριών φοιτητριών έχει τη δική της σελίδα στο facebook, όπου μπορεί κάποιος ν’ αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό κι ελπίζουμε να εμφανίζονται όλο και περισσότερες τέτοιες καινοτόμες ιδέες από φοιτητές και νέους, που θα εμπνεύσουν αργότερα την αλλαγή στον κόσμο!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET