ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Πρώτο vs Τελευταίο έτος | Η φοιτητική ζωή μέσα από το πέρασμα του χρόνου!

Θυμάμαι σαν χθες, την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις και ήξερα πως από το νέο (εκπαιδευτικό) έτος θα είμαι φοιτητής στην Αθήνα. Όπως επίσης, θυμάμαι την πρώτη μου ημέρα στη σχολή για την εγγραφή και ταυτόχρονα για το επίσημο «άνοιγμα της πύλης» της πολυσυζητημένης Φοιτητικής Ζωής! Πλέον, όντας φοιτητής στο τελευταίο (ελπίζω) έτος σπουδών, κοιτάζω προς […]

Νότης Κουτσούκος

23 Αυγούστου, 2016

Θυμάμαι σαν χθες, την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις και ήξερα πως από το νέο (εκπαιδευτικό) έτος θα είμαι φοιτητής στην Αθήνα. Όπως επίσης, θυμάμαι την πρώτη μου ημέρα στη σχολή για την εγγραφή και ταυτόχρονα για το επίσημο «άνοιγμα της πύλης» της πολυσυζητημένης Φοιτητικής Ζωής!

Πλέον, όντας φοιτητής στο τελευταίο (ελπίζω) έτος σπουδών, κοιτάζω προς τα πίσω κι αντιλαμβάνομαι πως κάποια πράγματα για τη συγκεκριμένη περίοδο και ηλικία ενός ανθρώπου, αλλιώς τα αντιμετωπίζουμε στο ξεκίνημα κι αλλιώς στο τελείωμα τους.

Τι άλλαξε από εκείνες τις ημέρες του πρώτου έτους;

Εμφάνιση

foititiki-zwi1

Πρώτο έτος: Όσο πιο χύμα, τόσο το καλύτερο. Ξυπνούσες 10 λεπτά πριν φύγεις από το σπίτι, πλενόσουν λίγο, φορούσες πάνω σου τα πρώτα ρούχα που έπεφταν στα μάτια σου και την έκανες για σχολή. Κι αν είσαι άντρας, παραδέξου πως για αρκετό διάστημα δεν είχες ιδέα πώς ακριβώς, λειτουργεί το σίδερο…

Τελευταίο έτος: Κι όμως, σταδιακά όλο αυτό, άρχισε να αλλάζει. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου πλέον δίνεις ιδιαίτερη βάση στο τι θα φορέσεις φεύγοντας από το σπίτι. Γιατί η σχολή πλέον, μοιάζει λιγότερο με διασκέδαση και περισσότερο με «πόρτα» για το επαγγελματικό σου μέλλον. Θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση, έστω εμφανισιακά σε πρώτη φάση, τόσο στους συμφοιτητές με τους οποίους ενδέχεται να συνεργαστείς στο μέλλον, όσο και στους καθηγητές σου. Άλλοτε για καλύτερο βαθμό, άλλοτε για λόγους πτυχιακής ή μεταπτυχιακής προοπτικής. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που μετά τη σχολή έχεις κάποιο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού ή ακόμη και συνέντευξη για θέση εργασίας. Ένα ακόμη κίνητρο, για πιο προσεγμένη εμφάνιση λοιπόν.

Προγραμματισμός ημέρας

Πρώτο έτος: Όπως και στο θέμα της εμφάνισης, έτσι κι εδώ, τα πράγματα είναι εντελώς φλου κι «όπως τα φέρει η μοίρα και η τύχη». Κανένα σχέδιο, καμία πρόβλεψη, καμία οργάνωση. Το μόνο σίγουρο είναι το ξύπνημα στην αρχή της ημέρας κι ο ύπνος στο τέλος. Το τι θα παιχτεί ενδιάμεσα, ήταν ανέκαθεν ένα μυστήριο.

Τελευταίο έτος: Ευτυχώς η συνήθεια αυτή, μένει πίσω με το πέρασμα του χρόνου και η πιο μελετημένη και σωστή εκμετάλλευση του 24ώρου έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μόλις μπαίνουμε στο 4ο έτος των σπουδών μας (ίσως και νωρίτερα για ορισμένους). Πλέον, αν σε ρωτήσει κάποιος τι έχεις να κάνεις σήμερα, είσαι σε θέση να του απαντήσεις με κάποια βασικά bullets, έχοντας στο μυαλό σου το που θα σε βρει, έστω το επόμενο λεπτό…

Φίλοι

foititiki-zwi5

Πρώτο έτος: Οι φιλίες στην αρχή των σπουδών, ξεκινούν συνήθως από την αρχή. Νέα πόλη (για πολλούς), νέα σχολή, νέο περιβάλλον, νέα καθημερινότητα, νέοι φίλοι. Απλά πράγματα. Σίγουρα κρατάς σχέσεις κι επαφές με φιλικά πρόσωπα από το περιβάλλον του παρελθόντος σου, έχεις ορθάνοιχτες τις «πύλες» σου όμως, για καινούριες γνωριμίες και χτίσιμο σχέσεων από μηδενική βάση. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει, πως οι φιλίες αυτές, δεν έχουν και τις σταθερότερες βάσεις που θα μπορούσαν.

Τελευταίο έτος: Οι περισσότεροι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, υποστηρίζουν πως οι φιλίες της φοιτητικής ζωής, είναι και οι ισχυρότερες στη ζωή ενός ανθρώπου. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως όταν έχεις φτάσει στο τελευταίο έτος των σπουδών σου κι έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό κολλητών δίπλα σου, αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα σε συνοδεύσουν κατά πάσα πιθανότητα στα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Για αυτό και οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ σας, κάθε άλλο παρά επιφανειακοί (όπως στο πρώτο έτος για παράδειγμα) είναι.

Παρατάξεις/Οργανώσεις/Ομάδες

foititiki-zwi3

Πρώτο έτος: Άσχετα με την άποψή σου για τις κομματικές παρατάξεις και την επιρροή τους στην φοιτητική πραγματικότητα, οφείλεις να παραδεχτείς πως στο πρώτο έτος ήσουν κάτι παραπάνω από πρόθυμος/η να ενταχθείς σε ομάδες που θα συνέβαλαν θετικά στην κοινωνικοποίησή σου. Κι αν η ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΜΑΣ & ΣΙΑ δε σου τράβηξαν ποτέ την προσοχή, υπήρχαν πάντοτε εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες εργασίας κλπ, που κάλυπταν τα γούστα και του πλέον δύστροπου.

Τελευταίο έτος: Τα χρόνια περνούν ωστόσο, οι απαιτήσεις από το πρόσωπό σου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κι ο ελεύθερος χρόνος είναι τόσο συμπυκνωμένος και τόσο πολύτιμος ταυτόχρονα, που προτιμάς να τον εκμεταλλεύεσαι με όσο το δυνατόν πιο κοντινά σου πρόσωπα. Λογικό.

Έξοδοι

Πρώτο έτος: Τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Κάθε μέρα ήταν ένα ακόμη …Σάββατο! Ο ενθουσιασμός στα ύψη, το κέφι επίσης και η απάντηση στο ερώτημα «Θα βγούμε απόψε;», πάντοτε θετική. Καμία διαπραγμάτευση. Καμία δεύτερη σκέψη. Αρκεί το σχέδιο να περιείχε αλκοόλ κι επιστροφή στο σπίτι με …το ξημέρωμα. Και το χειρότερο; Το hangover, όχι μόνο δε σε κρατούσε σπίτι αλλά ήταν παντελώς ανύπαρκτο κιόλας. Τρέλα!

Τελευταίο έτος: Ευτυχώς, οι ορμόνες ηρέμησαν και τα αίματα καταλάγιασαν με το πέρασμα των ετών. Κάπως έτσι, κάθε νυχτερινή έξοδος μοιάζει με Γολγοθά τον οποίο καλείσαι να ανέβεις για να μη φαίνεσαι ο/η πιο ξενέρωτος/η της παρέας. Ακούς club και σε πιάνει ταχυπαλμία, ενώ αδυνατείς να θυμηθείς πώς τα κατάφερνες κι έφτανες ακόμη και σε διψήφιο αριθμό ποτών. Και το χειρότερο; Το hangover πλέον, μοιάζει με τον χειρότερό σου εφιάλτη!

Μαθήματα

Πρώτο έτος: Εδώ παρατηρούνται τα εξής δύο φαινόμενα. Από τη μία έχεις απεριόριστη όρεξη για παρακολούθηση, διάβασμα και κατανόηση των μαθημάτων της σχολής στην οποία μόλις πέρασες. Από την άλλη όμως, δεν τρελαίνεσαι με τις εξεταστικές και τα περασμένα μαθήματα. Ξέρεις πως ακολουθούν άπειρες εξεταστικές στο μέλλον να διορθώσεις τυχόν ατυχίες κι αστοχίες και ένα τυχόν τεσσάρι, το πιθανότερο είναι να σου προκαλέσει γέλιο κι ακόμη περισσότερη όρεξη για …ποτό και διασκέδαση.

Τελευταίο έτος: Προφανώς όμως, έρχεται η στιγμή που τα πράγματα αντιστρέφονται πλήρως. Κι αυτό γιατί δύσκολα θα βρεις φοιτητή στα τελευταία έτη, που να λατρεύει τα μαθήματα του και την παρακολούθησή τους. Κι αυτό, τη στιγμή που ένα «4» στην εξεταστική, σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Μόλις απομακρύνθηκες μία ακόμη (το λιγότερο), εξεταστική από το πτυχίο. Καλό κουράγιο!

Φαγητό

foititiki-zwi4

Πρώτο έτος: Θα ήταν ιεροσυλία αν χρειαζόταν να γράψω περισσότερα από 5 απλές λέξεις: σουβλάκι, μπέργκερ, πίτσα, τηγανητές πατάτες και Friday’s! 5 λέξεις, ικανές να περιγράψουν σε βάθος την εβδομαδιαία σου δίαιτα. Όσο για τα ΣΚ; Ένας συνδυασμός των παραπάνω, ήταν υπεραρκετός…

Τελευταίο έτος: Κοίτα να δεις όμως, που το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς εν τέλει. Γιατί καλό το «βρώμικο», από ένα σημείο και μετά όμως, αρχίζει και σου λείπει το φαγητό που έτρωγες για 20 χρόνια σχεδόν. Εκείνο της μαμάς. Το παστίτσιο, το κοκκινιστό, τα μακαρόνια, τα λαδερά, ακόμη και οι φακές που λέει ο λόγος. Άσε που αναπολείς το χρώμα που προσδίδουν στην τραπεζαρία τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία όντας φοιτητής, ξέχασες εντελώς την ύπαρξή τους. Ταυτίστηκες;

Σεξ

Πρώτο έτος: Είτε άντρας είτε γυναίκα, η όρεξή σου για σεξ εκείνη την εποχή, ήταν στα πάνω της! Πιο πάνω δεν πάει για την ακρίβεια. Το μόνο που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι ο τρόπος διαχείρισης αυτής ακριβώς της όρεξης. Άλλοι δοκιμάζουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, άλλοι πατάνε το φρένο που και που κι άλλοι περιμένουν τον/την ιδανικό/ή μήπως και του δώσουν και καταλάβει. Η λίμπιντος ωστόσο, έτεινε (και τείνει) στο 100% για όλους μας. Συμφωνείς;

Τελευταίο έτος: Δε θα υπερβάλλω. Προφανώς και κανένας 22/3/4χρονος δεν είναι γέρος για να παραιτηθεί των σεξουαλικών του ορμών.  Κι έχει μπόλικες από αυτές. Σίγουρα όμως, δε συγκρίνονται με εκείνες του πρώτου έτους. Άσε που σε αυτήν την ηλικία, προτιμάς πλέον, να συνευρίσκεσαι σεξουαλικά με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι κάτι παραπάνω πέρα από την καύλα της στιγμής. Δεν είμαι απόλυτος σε αυτήν την άποψη, κάπως έτσι λειτουργεί η πλειοψηφία όμως…

Στόχοι ζωής

foititiki-zwi6

Πρώτο έτος:

α. Σεξ. Άπειρο σεξ.

β. Πάρτυ. Άπειρα πάρτυ.

γ. Γνωριμίες. Άπειρες γνωριμίες.

δ. Αλκοόλ. Άπειρο αλκοόλ.

ε. Ταξίδια. Άπειρα ταξίδια.

Τελευταίο έτος:

α. Πτυχίο.

β. Δουλειά.

γ. Πτυχίο.

δ. Δουλειά.

ε. Πτυχίο και δουλειά!

 

OUR20s

DIGITAL

Καθηγητής του Γεωπονικού διδάσκει αγένεια και σεξισμό σε ταμεία, λογικά ξέρει από παιδεία!

DIGITAL

Κάπως έτσι μοιάζει ο «τέλειος άντρας» και η «τέλεια γυναίκα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET