ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μετά τις Απόκριες – Σταματά ο έλεγχος πιστοποιητικών!

Επιστρέφουμε στην προσωπική ευθύνη. 🤡

Neopolis Team

18 Μαρτίου, 2022

Το εαρινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια θυμίζει παλιές καλές εποχές, όπου η λέξη «κορωνοϊός» δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιό μας. Φταίει που είναι άνοιξη (στα χαρτιά) και το κλίμα έχει ελαφρύνει; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως από μέτρα προστασίας δεν παίζει ούτε δείγμα.

Στο οποίο φυσικά και θέλαμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή, αλλά όταν η πανδημία λήξει ή τέλος πάντων δε θα υπάρχει ανάγκη να προστατευόμαστε με τέτοιο τρόπο. Όχι την ίδια ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Διότι τα αποτελέσματα σ’ αυτήν την περίπτωση μπορούμε να τα φανταστούμε και μάλιστα επαληθεύονται στο ΑΠΘ, όπου την τελευταία εβδομάδα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το thesstoday.gr, την εβδομάδα 7 με 13 Μαρτίου καταγράφηκαν ανησυχητικά πολλά κρούσματα, και συγκεκριμένα 723 στο σύνολο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (28/2 – 6/3) ο αριθμός ανερχόταν στα 699. Στο μεταξύ, οι πρυτανικές αρχές ανακαλούν από αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19, καθώς έληξε η σύμβαση με την αρμόδια εταιρεία. Καλά θα πάει αυτό. 

Από εκεί λοιπόν που η διασπορά βρισκόταν σε κανονικά επίπεδα, με τα δεδομένα της περιόδου 17 Ιανουαρίου – τέλη Φεβρουαρίου να μην προκαλούν ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων σε φοιτητές ανά τμήμα κυμάνθηκε από 1 έως 67 άτομα (σε ένα τμήμα), με τη μέση τιμή ανά τμήμα να είναι 16.1 άτομα.

Το ποσοστό των φοιτητών που νόσησε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους είναι 13.7%, του διδακτικού προσωπικού 10.9% και του διοικητικού προσωπικού 10.7%.

Αναλυτικότερα, οι αριθμοί της απότομης αύξησης στα θετικά κρούσματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την εβδομάδα 7 – 13 Μαρτίου, μοιράζονται ως εξής: 

  • 702 σε προπτυχιακούς και μετα-πτυχιακούς φοιτητές
  • 19 σε Διδακτικό και λοιπό προσωπικό
  • 2 σε Διοικητικό προσωπικό τμημάτων

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Απόκριες και τα πάρτι της περασμένης περιόδου έβαλαν το χεράκι τους στην επιδείνωση αυτή, καθώς σημειώθηκε απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ το πενθήμερο 10 – 14 Μαρτίου, βάσει των δεδομένων των μη επιτρεπτών παρουσιών σε χώρους του Α.Π.Θ που παρέχει η πλατφόρμα του Edupass.

Η αύξηση αυτή φαίνεται να είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον γενικό πληθυσμό. Να σημειωθεί ότι οι μη επιτρεπτές παρουσίες δεν αποτελούν κρούσματα αλλά σχετίζονται άμεσα με αυτά.

Τέλος στον έλεγχο πιστοποιητικών στο ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή που η εικόνα των κρουσμάτων χειροτερεύει, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σταματούν να διεξάγονται έλεγχοι πιστοποιητικών στις εισόδους των κτιρίων, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με το προσωπικό που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το thesstoday.gr, η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή θεωρήθηκε ως οικονομική σπατάλη και ότι «δεν υπάρχει λόγος» για την απασχόληση εργαζομένων στη διενέργεια ελέγχων. Ωστόσο, το ΑΠΘ κάνει έκκληση σε όλους να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη απέναντι στην κατάσταση και να τηρούν τους κανόνες προστασίας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κι από αυτό καταλάβαμε πολλά για το τι έπεται… 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αναβάλλεται αύριο η εξεταστική στα πανεπιστήμια της Αττικής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET