fbpx

Σου έχω τον πιο απλό και εύκολο τρόπο για να βάλεις λεφτά στην άκρη σαν φοιτητής!


Σίγουρα ο καθένας θέτει τους δικούς του προσωπικούς στόχους που θέλει να πετύχει, όμως κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του έχει μερικά σταντάρακια στη λίστα του (που δε διαγράφει ποτέ). «Θα περάσω περισσότερα μαθήματα» και «θα κάνω οικονομία» είναι δύο από τις πιο χιλιοειπωμένες υποσχέσεις που κάνουμε κάθε νέα χρονιά, κάθε εξάμηνο, κάθε Σεπτέμβρη και πάει λέγοντας. Είναι μέχρι να πείσουμε τον εαυτό μας…

Κάποιο hack για το πώς να περάσεις πιο εύκολα περισσότερα μαθήματα δεν έχω (προς το παρόν), έχω όμως να σου προτείνω ένα απλό και χρήσιμο resolution για τα οικονομικά σου, που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Έλα τώρα, ξέρω και ξέρεις ότι οι σπατάλες που κάνεις με το χαρτζιλίκι ή το μισθουλάκο σου κάθε μήνα χτυπάνε κόκκινο και ο κουμπαράς σου κλαίει σε μια γωνίτσα ανήμπορος και άδειος με τα καμώματά σου. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η εξοικονόμηση είναι κάτι που πρέπει να δώσεις σημασία, ώστε στο τέλος της χρονιάς να χαμογελάσεις πλατιά, πλατιά!

Τι χρειάζεσαι; Επιμονή, πειθαρχία και στόχο. Και το παρακάτω challenge να σου κάνει τη ζωή εύκολη!

Challenge

Η επιτυχία λοιπόν κρύβεται στο λεγόμενο ‘1p (penny) Saving Challenge’, όπως το ονομάζουν κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, ένα από τα λίγα challenges που αξίζει να επιχειρήσεις, γιατί μόνο καλό στην τσέπη σου θα κάνει. Το concept απλό: Κάθε μέρα που περνά βάζεις στην άκρη κι από 1 λεπτό (0.01€ δηλαδή) παραπάνω . Την πρώτη μέρα δηλαδή θα βάλεις 1 λεπτό, τη δεύτερη 2 λεπτά, την τρίτη 3 και την 365η μέρα του έτους, θα βάλεις 365 λεπτά στην άκρη, ή αλλιώς 3 ευρώ και 65 λεπτά. Εύκολο δε φαίνεται;

Έτσι, στο τέλος του χρόνου θα έχεις εξοικονομήσει συνολικά 667€ και 95 λεπτά, χωρίς να νιώσεις ποτέ ότι έκανες αποταμίευση.

Προτού κάνεις όμως το οτιδήποτε, θα πρέπει να διαβάσεις και να ακολουθήσεις ευλαβικά κάποια tips για να πετύχει το challenge:

Tip #1
Πάρ’ το απόφαση, είναι… κερδισμένη υπόθεση

Αν δεν το βάλεις στόχο και δεν πεις μέσα σου «no matter what, κάθε μέρα θα βάζω στην άκρη το ποσό που πρέπει», τότε κάνεις μια τρύπα στο νερό. It’s all about discipline που λένε και στο χωριό μου. Αν δεν πειθαρχήσεις ή δεν είσαι αποφασισμένος/η να πειθαρχήσεις, άσ’ το. Σκοπός του challenge είναι να το τηρήσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα και μόνο τότε να σταματήσεις.


Tip #2
Κράτα σημειώσεις

Τετραδιάκι ή καλύτερα ημερολόγιο και σημείωνε τι λεφτά βάζεις κάθε μέρα στην άκρη για να μη χάνεσαι ποτέ. Το challenge δε χαμπαριάζει από αργίες ή διακοπές, οπότε το ημερολόγιο ειδικά, θα σε βοηθήσει να κρατάς το πιο σωστό record και παράλληλα, σε περίπτωση που κάποια μέρα για τον οποιοδήποτε λόγο την αφήσεις κενή, θα ξέρεις ποια είναι αυτή και τι ποσό της αναλογεί ώστε να το συμπληρώσεις την επόμενη. Δεν ξεφεύγουμε από το πλάνο λέμε!


Tip #3
Kάνα εξτραδάκι πού και πού δε βλάπτει

Ας πούμε ότι είσαι στη μέρα 46 και είναι να βάλεις στην άκρη 46 λεπτά, σωστά; Ο πατέρας σου όμως, σου ‘σκασε unexpected χαρτζιλίκωμα ένα 20€ κολλαριστό κολλαριστό. Όχι, μην το φας σε delivery, ούτε στις εκπτώσεις του Zara. Γιατί δεν προσθέτεις έστω ένα έξτρα 5€ από αυτό μέσα στον κουμπαρά; Ένα πεντάευρο από εδώ, ένα δεκάρικο από εκεί, κοίτα να δεις που τα 668€ μπορεί να γίνουν πολλά παραπάνω!


Tip #4
Μήπως αυτό το challenge είναι easy-peasy για σένα;

Μακάρι. Αν θεωρείς ότι τα σχεδόν 700€ που θα έχεις μαζέψει δεν αρκούν, ή ότι το να βάζεις τόσο λίγα σε καθημερινή βάση σου φαίνεται βαρετό και υπερβολικά εύκολο, τροποποίησε το challenge. Κάν’ το εβδομαδιαίο κι αύξησε το ποσό. Την πρώτη εβδομάδα βάλε στην άκρη 1€, τη δεύτερη 2€ και πάει λέγοντας, φτάνοντας στην τελευταία εβδομάδα του χρόνου βάζοντας στην άκρη 52€.

Με τα λίγα μαθηματικά που ξέρω, οι αρχές του επόμενου έτους θα σε βρουν με κάτι πολύ πολύ κοντινό στα 1.400€, σχεδόν δηλαδή τα διπλάσια από το ‘1p Saving Challenge’. Τώρα καλύτερα;;;


Tip #5
Φτου κι απ’ την αρχή

Κι αισίως φτάνεις στην τελευταία μέρα του έτους και παράλληλα στη στιγμή των αποκαλυπτηρίων. Είτε έχεις 667,95€, είτε 1378€, είτε πολύ περισσότερα, πρέπει να νιώθεις περηφάνεια που τα κατάφερες και να βγεις να τα κάνεις πουτ@να όλα ξεκινήσεις πάλι από την αρχή.

Πρότασή μου, αν δεν έχεις σκοπό εξ αρχής να χρησιμοποιήσεις με τη μία όλο αυτό το ποσό που εξοικονόμησες, να μην ακουμπήσεις το μισό και βάζοντας περισσότερα λεφτά στην άκρη το επόμενο έτος, να καταλήξεις να έχεις ένα ακόμα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ντάξει, δε σου είπα να μη χαλάσεις και τίποτα, ούτε να γίνεις κάνας Σκρουτζ. Όλα όμως θέλουν ένα μέτρο.

Άντε και καλές οικονομίες!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET