ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε στην επιβολή τέλους εγγραφής στους φοιτητές!

Το Υπουργείο Παιδείας δίνει τη δική του απάντηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, για τον “όρκο” που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, αλλά και στην επιβολή τέλους εγγραφών που ανέφερε στην ορκομωσία αποφοίτων ο αντιπρύτανης, κ. Σαρτζετάκης. «Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο: Δεν θα […]

Neopolis Team

8 Νοεμβρίου, 2017

Το Υπουργείο Παιδείας δίνει τη δική του απάντηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, για τον “όρκο” που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, αλλά και στην επιβολή τέλους εγγραφών που ανέφερε στην ορκομωσία αποφοίτων ο αντιπρύτανης, κ. Σαρτζετάκης.

«Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας “μαγαζί”.».

Το εν λόγω κείμενο που δόθηκε στους φοιτητές από τον πρύτανη, παραπέμποντας τους να ασπαστούν τις δικές του ιδέες περί αριστείας, αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, είναι το ακόλουθο:

«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας, μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια, ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».

Η Νεολαία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερικής Κίνησης, αντέδρασε στον “όρκο” του πρύτανη και σε ανακοίνωση της σημειώνει:

«Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ έχει ξεφύγει. Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης έχει ξεπεράσει κάθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτού του Πρυτανικού Συμβουλίου και του ίδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδές μας. Δεν παίρνουν κάρτα σίτισης καν όλοι οι τυπικά δικαιούχοι, δεν χωράμε στα αμφιθέατρα, κόβονται χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα οι πτυχιακές εξεταστικές στο ένα τμήμα μετά το άλλο και αυτός κάνει ιδεολογικά και πολιτικά παιχνίδια. Κύριε Ζαπράνη, το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία σας, ούτε φυσική ούτε ιδεολογική. Είστε Πρύτανης όλων των φοιτητών και όχι Πρύτανης των ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Πάντως, ο πρύτανης του Ιδρύματος μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και τόνισε ότι δεν πρόκειται για όρκο αλλά για ένα απλό κείμενο αρχών με το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν ή να το υιοθετήσουν, ενώ ξεκαθάρισε ενοχλημένος ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να απολογείται στις συνεχείς κατηγορίες της ΕΑΑΚ.

DIGITAL

To Instagram φέρνει τα Notes στα stories και θυμηθήκαμε εποχές Facebook status!

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάληψη του Εθνικού και Βασιλικού Θεάτρου προχώρησαν σπουδαστές των Δραματικών Σχολών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET