ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Καθημερινές ανησυχίες που βασανίζουν έντονα κάθε 20χρονο εκεί έξω!

Το άγχος και οι ανησυχίες, ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό των νέων και δη των δραστήριων ανθρώπων της κοινωνίας. Έχω την εντύπωση ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μια έξαρση όσον αφορά την εν λόγω κατάσταση καθώς και τις επιδράσεις της στους 20χρονους και τις 20χρονες. Οι βαθύτεροι λόγοι και οι πραγματικές αιτίες που συμβαίνει αυτό, είναι πολλοί και […]

Νότης Κουτσούκος

2 Φεβρουαρίου, 2016

Το άγχος και οι ανησυχίες, ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό των νέων και δη των δραστήριων ανθρώπων της κοινωνίας. Έχω την εντύπωση ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μια έξαρση όσον αφορά την εν λόγω κατάσταση καθώς και τις επιδράσεις της στους 20χρονους και τις 20χρονες.

Οι βαθύτεροι λόγοι και οι πραγματικές αιτίες που συμβαίνει αυτό, είναι πολλοί και πολλές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα για ξεχωριστό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο. Όπως και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του είδους των ψυχολογικών διαταραχών (αν μου επιτρέπεται να τις ονομάσω έτσι).

Σήμερα όμως, θα επικεντρωθώ, εντελώς επιγραμματικά, στις αφορμές που εκτοξεύουν το στρες των νέων στα ύψη και που μας αφαιρούν ώρες ύπνου, χαλάρωσης κι απόλαυσης των καλύτερων χρόνων της ζωής ενός ανθρώπου. Θεωρώ κι ελπίζω προφανώς, πως αρκετοί θα ταυτιστείτε και θα «αντικρίσετε» τον εαυτό σας στα παρακάτω γραφόμενα…

1. Το πτυχίο

Εν μέσω εξεταστικής περιόδου και γράφοντας άρθρο για άγχος κι ανησυχίες, θα ήμουν παράλογος αν δε συμπεριλάμβανα το βάρος που όλοι νιώθουμε να μας καταπλακώνει το στήθος, κάθε φορά που η λέξη «πτυχίο» ακούγεται ή …αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Δεν είναι λίγα τα βράδια άλλωστε, που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε λόγω των χρωστούμενων μαθημάτων και του Γολγοθά που απομένει στον καθένα μας μέχρι την πολυπόθητη ορκωμοσία.

2. Η επαγγελματική αποκατάσταση

Ακόμη και οι λίγοι εξ’ ημών που φαίνεται να ξεμπερδεύουμε με το …κωλόχαρτο, σε καμία περίπτωση δεν παύουμε να αγχωνόμαστε για το επόμενο βήμα. Άλλωστε, η λήψη του πτυχίου σηματοδοτεί κι επίσημα πλέον, το πέρασμα από τα ανέμελα χρόνια στην ενήλικη ζωή. Ποια ενήλικη ζωή όμως, όταν η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για περισσότερους από τους μισούς, Έλληνες πτυχιούχους;

3. Η ανεξάρτητη ζωή

Συν το γεγονός πως ελάχιστοι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε πραγματικά ανεξάρτητα. Η σκέψη πως το σπίτι, οι λογαριασμοί, τα ψώνια και το φαγητό, θα πρέπει να εξοφλούνται εξ’ ολοκλήρου από το προσωπικό μας πορτοφόλι κι όχι από εκείνο του μπαμπά, είναι ικανή να εμφανίσει άσπρες τρίχες στο κεφάλι μας, πριν την ώρα μας… Εδώ που τα λέμε, ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη. Πιο κοντινή!

4. Η οικογένεια

Ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα των οικονομικών κρίσεων, είναι η κρίση της οικογένειας. Η ανεργία, η έλλειψη χρημάτων και τα προβλήματα στη δουλειά των γονιών, πολύ συχνά δημιουργούν προβλήματα και στα σπιτικά τους. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι νέοι που βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται, να φτάνουν στα πρόθυρα του χωρισμού και προφανώς να προσθέτουν ένα ακόμη βάρος στις προσωπικές τους σκέψεις κι ανησυχίες.

5. Οι εμπειρίες

Είναι τέτοια η εποχή που ζούμε, όπου η πληθώρα εμπειριών, επαγγελματικών, προσωπικών και πάσης φύσεως τέλος πάντων, θεωρείται προαπαιτούμενο κι εχέγγυο επιτυχίας. Καταλαβαίνετε όμως, πως η όλη φάση μετατρέπεται σε ένα ακόμη κυνήγι μαγισσών από μέρους μας και κατ’ επέκταση λειτουργεί ως βαρίδιο στην ήδη δύσκολη περίσταση που βιώνουμε.

6. Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας

Ναι, αναφέρομαι σε αυτήν την ανάπτυξη όπου σήμερα αγοράζεις το τελευταίο μοντέλο smartphone που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες και σε δύο μήνες αυτό έχει …παλιώσει. Μεμονωμένα, κάτι τέτοιο μπορεί να μη δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Τι συμβαίνει όμως, όταν αυτές οι ταχύτητες συναντώνται σε κάθε (σχεδόν) έκφανση της καθημερινότητάς μας; Τι συμβαίνει όταν το ίδιο ισχύει για το laptop, το αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρει πραγματικά έναν νέο;

7. Οι φιλίες

Φαντάζομαι πως όλοι έχετε διαπιστώσει, πως η ηλικία στην οποία βρισκόμαστε, είναι εκείνη με τις εντονότερες εναλλαγές όσον αφορά το φιλικό μας περιβάλλον. Φίλοι από τα παλιά χάνονται, φίλοι από τα …καινούρια έρχονται, απόψεις αναθεωρούνται, αναμνήσεις έρχονται και παρέρχονται και πάει λέγοντας. Και το στρες ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ …στα καλύτερά του!

8. Ο ψηφιακός κόσμος

Πέρα από την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας, σκεφτείτε λίγο τη διείσδυση που έχει ο ψηφιακός κόσμος στον «πραγματικό». Βασικότερο παράδειγμα; Τα social media. Ναι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να μας γεμίσουν με νέα άγχη, νέες ανησυχίες, νέους λόγους κατάθλιψης. Ένας συνεχόμενος αγώνας με τερματισμό τα άπειρα likes, shares και comments. Μόνο που ως γνωστόν, το άπειρο δεν τελειώνει. Πάντα υπάρχει κι επόμενο στάδιο, επόμενος στόχος, επόμενος λόγος να αγχωθείς…

9. Το σεξ

Κάποιοι φοβούνται πως έχουν ξαπλώσει στο κρεβάτι με λίγους. Άλλοι θεωρούν τη «λίστα» τους υπερβολικά πολυπληθή. Ορισμένοι δε δίνουν βάση στον αριθμό αλλά στην ποιότητα. Όλοι όμως, έχουν τον δικό τους λόγο να ανεβάσουν παλμούς και να δείξουν ανησυχία για το σεξουαλικό τους μέλλον.

10. Ο έρωτας

Αφήστε που από μία ηλικία κι έπειτα, χτυπάει την πόρτα και η ανησυχία του …έρωτα. Πότε θα βρεθεί το άλλο μας μισό, υπάρχει άραγε η «κατάλληλη», πώς μοιάζει ο ιδανικός άντρας και ποια θεωρείται η ιδανική γυναίκα; Ερωτήματα που αντί να αποτελούν τη χαρά της ζωής, έχουν εξελιχθεί σε γρίφο που αναζητά τις δικές του απαντήσεις. Όσο το δυνατόν συντομότερα.

11. Η υγεία

Και λίγο πριν τελειώσω, ας αναφερθώ και στο κομμάτι της υγείας. Ναι, ένα κομμάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους νέους, όλο και περισσότερους 20χρονους. Λίγο η υπερπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου, λίγο η εμφάνιση καινούριων ασθενειών σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες, δε θέλει και πολύ να σου μπει το μικρόβιο της «αρρωστοφοβίας». Και το κακό στην όλη υπόθεση, είναι πως πρόκειται για μιαν ατέρμονη διαδικασία η οποία όσο εύκολα κι αβίαστα ξεκινά, άλλο τόσο δύσκολα κι επίπονα μένει πίσω…

12. Ο χρόνος

Μα πάνω απ’ όλα όμως, η βασικότερη ανησυχία ενός 20χρονου, το κυριότερο άγχος του, είναι ο χρόνος. Ο χρόνος που στα μάτια μας έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ο χρόνο ο οποίος από συμπαίκτης έχει μεταλλαχθεί στον χειρότερο αντίπαλο. Κι αυτό, από τη μία μέρα στην άλλη. Κι ως συνήθως, τέτοιου είδους βίαιες αλλαγές, είναι πάντοτε δύσκολα διαχειρίσιμες…

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET