ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανεβαίνουν, όλο κι ανεβαίνουν οι Ανθρωπιστικές Σπουδές του ΕΚΠΑ στις παγκόσμιες κατατάξεις!

Συνεχής άνοδος καταγράφεται για τον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με δύο σημαντικές κατατάξεις, της QS και του Times Higher Education. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατάταξη QS σε επιμέρους θεματικές περιοχές και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα, η βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου στην θεματική «Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», είναι […]

Neopolis Team

22 Μαρτίου, 2019

Συνεχής άνοδος καταγράφεται για τον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με δύο σημαντικές κατατάξεις, της QS και του Times Higher Education.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατάταξη QS σε επιμέρους θεματικές περιοχές και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα, η βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου στην θεματική «Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», είναι αξιοσημείωτη. Για να μιλάμε πιο σωστά, για το 2019 το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 349η θέση στον κόσμο έχοντας ανέβει 32 θέσεις συγκριτικά με την κατάταξη του 2017.

Να σημειωθεί πως για την συμπλήρωση της εν λόγω κατάταξης, στο μικροσκόπιο τέθηκαν 1.122 Πανεπιστήμια από 153 χώρες σε 48 θεματικά αντικείμενα και πέντε βασικές θεματικές περιοχές.

Τα κριτήρια για τα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις 83.000 ακαδημαϊκών και 42.000 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, από όπου και ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Στη βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων της κατάταξης της QS, ο τομέας των ανθρωπιστικών σπουδών του ΕΚΠΑ ανεβαίνει αισθητά στο κριτήριο της ακαδημαϊκής φήμης, και της ερευνητικής παραγωγής.

Τώρα, για την κατάταξη Times Higher Education World University Ranking του Elsevier, το ΕΚΠΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά και για δεύτερη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, βρίσκεται στα κορυφαία 500 Πανεπιστήμια στον Τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καταλαμβάνοντας τη θέση 301-400.

Η συγκεκριμένη κατάταξη παρουσιάζει τα Πανεπιστήμια που έχουν ηγετική θέση σε σπουδές και ερευνητικό έργο στους τομείς της τέχνης, των εφαρμοσμένων τεχνών, των γλωσσών, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας. Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings by subject των THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες:

Διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετεροαναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%).

Ο φορέας που υλοποιεί την αξιολόγηση επέλεξε τα 980 καλύτερα Πανεπιστήμια, από τα 1.250 που είχαν αρχικά επιλεχθεί, ως  εκείνα που ηγούνται της επιστημονικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας 250.000 είδη βιβλιομετρικών και άλλων δεδομένων, που βασίστηκαν σε 56 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 11,9 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύεις (μεταξύ των οποίων 250.000 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων) σε διάστημα πέντε ετών.

Παρά την μικρή κάμψη σε ορισμένους δείκτες, η θέση του ΕΚΠΑ βελτιώνεται σημαντικά στον δείκτη της εξωστρέφειας και της διεθνούς διάστασης, όπως και στον δείκτη της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρώτος δείκτης επιβεβαιώνει την όλη και αυξανόμενη προβολή και ανάπτυξη συνεργασιών των τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και την όλο αυξανόμενη εμπιστοσύνη και προτίμηση στο ΕΚΠΑ.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, δήλωσε για την επιτυχία του τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών:

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεχή άνοδο του Τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις».

Ο τομέας αυτός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και αποτελεί έναν σημαντικό πρεσβευτή του ιδρύματός μας στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET