fbpx

Αν δεν γουστάρεις τον Άγιο Βαλεντίνο, αυτές οι χώρες έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό του!


Η πιο εμπορική και ταυτόχρονα η πιο διχασμένη γιορτή της χρονιάς έφτασε και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα πρώτα ξενερωμένα status στο facebook, εμφανίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου διακινούνται διεθνώς περισσότερα από 200 εκατομμύρια τριαντάφυλλα, ενώ στις ΗΠΑ μόνο πωλούνται περίπου 180 εκατ. ευχετήριες κάρτες ερωτευμένων. Αγαπιέται ο κόσμος, παιδιά.

Παρ΄όλα αυτά, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτή την γιορτούλα αγάπης υπάρχει και η όψη του αντίθετου νομίσματος. Σε κάποιες γωνιές αυτού του πλανήτη δηλαδή, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι καταδικασμένος, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε εθιμοτυπικούς.

Κυρίως, αφορά χώρες της Ανατολής, οι οποίες στηρίζονται στο ότι μια ημέρα σαν κι αυτή ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης και τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, αφού το 2012 πέντε άνδρες είχαν καταδικαστεί σε 39 χρόνια φυλάκισης, όταν τους τσάκωσαν να χορεύουν και να πίνουν αλκοόλ μαζί με γυναίκες την ημέρα των ερωτευμένων.

Περίπου ίδια εικόνα παρουσιάζει και το Πακιστάν, αφού το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως η γιορτή αντιτίθεται στη μουσουλμανική παράδοση και προάγει εξωσυζυγικές σχέσεις.

Μαλαισία, Ινδονησία και Ινδία δεν δέχονται την γιορτή των ερωτευμένων για θρησκευτικούς λόγους.

Ωστόσο και στην επαρχία Μπελγκοροντ της Ρωσίας απαγορεύθηκε η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, από το 2011 συγκεκριμένα, επικαλούμενη την πνευματική ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον, το 2013, σχολεία σε Βρετανία και ΗΠΑ -στις πολιτείες Φλόριντ και Μινεσότα- απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι διοικήσεις των εν λόγω σχολείων εξήγησαν ότι έλαβαν την εν λόγω απόφαση προκειμένου να επιδείξουν πολιτισμική ευαισθησία. Ο διευθυντής ενός βρετανικού σχολείου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές δεν ήταν «συναισθηματικά ώριμοι για να διαχειριστούν την γιορτή του Βαλεντίνου».

Από που προέρχεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Ακριβής προέλευση δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή μια παλιά ρωμαϊκή γιορτή, γνωστή ως «Λουπερκάλια», η οποία γιορταζόταν από 13 έως 15 Φεβουαρίου και περιλάμβανε σφαγή ζώων, παντρολογήματα και μια τελετουργία γονιμότητας.

Σε μία άλλη εκδοχή, λέγεται πως ξεκίνησε ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.

Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».

Πιστεύουμε πάντως πως και σε άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να καταργηθεί…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET