Μηχανογραφικό 2018 | Σημαντικές αλλαγές λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής!


Ριζικές αλλαγές φέρνει στο μηχανογραφικό το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Για πρώτη χρόνια οι υποψήφιοι φοιτητές δεν θα έχουν την δυνατότητα να εισαχθούν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας) μετά τη συγχώνευση τους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι μαθητές που θα περάσουν φέτος από την διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχουν άνοιγμα σε 26 νέα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια ναι μεν χάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε Τεχνολογικά Ιδρύματα εντός της πρωτεύουσας, κερδίζουν όμως ένα ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και οι φοιτούντες στα δύο υπό κατάργηση ΤΕΙ, αν το επιλέξουν, θα λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Να σημειωθεί βέβαια ότι ο νόμος για την κατάργηση των δύο ΤΕΙ και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, με το υπουργείο Παιδείας παρ’όλα αυτά να ανακοινώνει αλλαγές όταν σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των μαθητών που δίνουν φέτος πανελλαδικές και στα μέσα Μαρτίου να πρέπει να ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων. Πιο συγκεκριμένα δεν έχει πραγματοποιηθεί καν η συζήτηση στη Βουλή, αλλά ούτε έχει ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Γιατί όμως το υπουργείο Παιδείας βιάζεται τόσο πολύ;

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσθήκες και καταργήσεις τμημάτων στο μηχανογραφικό κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ωστόσο φέτος η αλλαγή είναι σαφώς πιο δύσκολη και χρειάζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής. Το υπουργείο Παιδείας έχει μια αδικαιολόγητη βιασύνη όταν στην ουσία καταργούνται 40 τμήματα των δύο ΤΕΙ και αντικαθίστανται από νέα.

Τι θα συμβεί με τους υποψηφίους ΕΠΑΛ;

Αν και το υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει και εμπράκτως την υποστήριξή του στην Τεχνική Εκπαίδευση, η αλήθεια είναι ότι αφήνει την Αθήνα χωρίς Τεχνολογικά Ιδρύματα επιπέδου ΤΕΙ. Στην επιχειρηματολογία του ισχυρίζεται ότι προωθεί στον αντίποδα τα διετή προγράμματα στα πανεπιστήμια, τα οποία όμως δεν αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Λόγω της κατάργησης των δύο ΤΕΙ, φέτος πενταπλασίασε το ποσοστό που δίνεται στους υποψήφιους σε πανελλαδικές μαθητές των ΕΠΑΛ για εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές.

Η ηγεσία έκανε πάλι τις «αλχημείες» της και βάσει του νέου ποσοστού (σ.σ.: το 5% των εισακτέων δίνεται στους επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ) αυξάνει τον αριθμό των θέσεων σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, δίνονται περίπου 500 θέσεις παραπάνω σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στα παιδιά των ΕΠΑΛ. Για παράδειγμα, με βάση τον περσινό αριθμό εισακτέων, στην Ιατρική φέτος θα εισαχθούν πέντε επιτυχόντες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρσι μόλις ένας είχε τη δυνατότητα. Αναλυτικά, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε ποσοστό 5% στα πανεπιστήμια και 20% στα ΤΕΙ της περιφέρειας, σε ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ, με τις θέσεις να υπολογίζονται περίπου στις 6.800 φέτος, έναντι 6.200 πέρσι.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET