ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: Δεν τα βγάζουν πέρα με το ενεργειακό κόστος – 300.000€‎ ζητάει το Παν. Κρήτης από την Κεραμέως!

Ξεθάψτε τα κασκόλ και τα σκουφιά σας...

Neopolis Team

18 Οκτωβρίου, 2022

Αν τα προηγούμενα έτη πηγαίναμε στις χειμερινές διαλέξεις με ένα μπλουζάκι παραπάνω, φέτος μάλλον θα χρειαστούμε πέντε στρώσεις ισοθερμικών.

Ανέκαθεν τα πανεπιστήμια αγαπούσαν την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά πολύ, καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει. Όσο τσεκάρετε tips για να βγάλετε το χειμώνα στο σπίτι δηλαδή, κρατήστε τα και για τα αμφιθέατρα…

Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που τα ΑΕΙ οδηγούνται σε «στάση πληρωμών», μιας και οι λογαριασμοί που φτάνουν ξεπερνούν κάθε δυνατότητα πληρωμής. Όπως διαβάζουμε στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, εξήγησε ότι τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί στα κονδύλια των ΑΕΙ με βάση τις περυσινές προτάσεις τους, αφορούν πλέον μια «άλλη» ενεργειακή πραγματικότητα, η οποία δε μοιάζει καθόλου με τις υπέρογκες τιμές των νέων τιμολογίων που λαμβάνουν φέτος για θέματα ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, έχουν ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία επιπλέον κονδύλια για την κάλυψη των εξόδων, τα οποία και τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκτιναχθούν. Ο κ. Καλδής έστειλε σχετική επιστολή στα αρμόδια πρόσωπα – την οποία διαβάζουμε στο esos.gr ζητώντας να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του ενεργειακού. 

Προς

την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
τον Υφυπουργό Παιδείας κα Θρησκευμάτων, κ. Άγγελο Συρίγο
τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Το υπέρμετρα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει απέλπιδα την προσπάθεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να καλύψουν την δαπάνη από την καθορισμένη επιχορήγηση τους για δαπάνες λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπέρογκων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις οικονομικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθορισμένης επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας, όπως αναπροσαρμόστηκαν με την αριθ. 21360/ΓΔ2/24.02.2022 (ΑΔΑ: 66ΜΦ46ΜΤΛΗ-ΑΚΜ) Υπουργική Απόφαση, δεσμεύεται στην αρχή του οικονομικού έτους και αφορούν στις ανειλημμένες πολυετείς υποχρεώσεις των Φορέων. Αν λάβουμε υπόψη μας την υπέρ ενίσχυση των κωδικών για την κάλυψη των υποχρεώσεων σε ενέργεια, οι εναπομείνασες πιστώσεις για τη λοιπή λειτουργία των Φορέων έχουν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται πλέον η εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και η επίτευξη του ακαδημαϊκού σκοπού τους.

Λαμβάνοντας υπόψη σας, αφενός τη μείωση που υπέστησαν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων από το πρόγραμμα αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή τους στο Κοινό Κεφάλαιο του ν.2469/1997, με διαχειρίστρια την Τράπεζα της Ελλάδος, και αφετέρου την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της μισθοδοσίας του έκτακτου διδακτικού προσωπικού αποκλειστικά από τα ταμειακά μας διαθέσιμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Με τιμή
Καθ. Παναγιώτης Ε. Καλδής
Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων

Έντονη ανησυχία από τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές που περνούν βαρύ χειμώνα ούτως ή άλλως, όπως στα ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Το επιβεβαιώνει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος ωστόσο δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με άλλα πανεπιστήμια, μιας και ολόκληρη η κοινότητα του Ιδρύματος μετακινείται σε νέο πανεπιστημιακό campus στην Κοζάνηενεργειακά αναβαθμισμένο.

300.000 ευρώ ρεύμα μόνο οι σχολές του Ρεθύμνου στο Παν. Κρήτης

Ο προβληματισμός βέβαια παραμένει και στις νότιες περιοχές, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΓιώργο Κοντάκη, να καταθέτει επίσης προτεινόμενες λύσεις σε επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, ενώ σχετικά με το θέμα μίλησε και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα». 

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης, όπως συνιστάται αυτήν την περίοδο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι αρκετά δύσκολος, γιατί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ενεργοβόρος, με τις υποδομές του Ρεθύμνου, από το συνολικό ποσό να καταναλώνουν περίπου 300.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να λογίζονται στο Ηράκλειο, το οποίο διαθέτει και τα τμήματα των Θετικών Επιστημών, με εξοπλισμό που «τραβάει ρεύμα».

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα συναντηθούν μεταξύ 11 και 14 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τα παραπάνω με πλήρη την «ατζέντα» τους.

Σ αυτή θα συζητηθούν και τα θέματα όπως η απόφαση της Συνόδου να μετεκπαιδεύσει το διοικητικό προσωπικό των ανωτάτων Ιδρυμάτων με την βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τα 35 χρόνια από την πρώτη σύγκληση του οργάνου συντονισμού των διοικήσεων των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας μας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET